Indremisjonskor med i salme-maraton

– Vi meldte oss på ved et innfall, det var ikke så gjennomtenkt, sier leder i Sanctus, Liv Ingun Kornberg. Koret fra Spjelkavik er et av 200 kor som deltar i salmemaraton på NRK

Fra kl 12.00 i dag til midnatt søndag vil det lyde salmesang i NRK2. Det blir en ny form for «sakte-TV».

Les nettleder: Bør Bibelen overta for Salmeboka som sakte-tv? 

− Det var min i idé. Jeg feiret min søsters 60-årsdag. Der var det flere gjester som var begeistret for «sakte-TV», og da kom ideen. Jeg hadde ikke store forhåpninger om at NRK ville si ja. Ideen var litt sprø. Jeg tok den til min sjef, som så tok den videre, sier Helge Gudmundsen, programleder for «Salmer til alle tider», til sambåndet.no

− Hvorfor tror du at NRK tente på ideen?

− Jeg ble overrasket og veldig, veldig glad for at de gjorde det. NRKs ledelse ser på det som en del av kulturarven, og at det er innenfor NRKs samfunnsoppdrag. Det er det NRKs sjef har sagt.

NRK har flere ganger hatt suksess med såkalt «sakte-TV» eller «minutt for minutt»-prosjekter. Bergensbanen, Hurtigruten og Nordlandsbanen har allerede hatt besøk, og nå blir det Salmeboka som skal gjennomgås minutt for minutt – om lag 60 timer til sammen. I vår gikk det ut invitasjon til kor og sangere landet rundt om å være med i prosjektet. I helgen er rundt 200 kor og mer enn 3 000 sangere klare til å synge alle de 899 salmene i salmeboka i kronologisk rekkefølge i et direktesendt TV-program.

Et innfall
Et av korene som skal være med, er Spjelkavik Indremisjons kor, Sanctus. Det begynte som et ungdomskor, men nå er medlemmene godt voksne. Koret skal synge «Jesus, du er den himmelveg», «Med Jesus vil eg fara», «Herre Jesus, lat meg læra» og «Jesus, det eneste, helligste, reneste».

− Det blir spennende å være med på og spennende å høre de andre synge. Det er noe annet enn det vi driver med ellers. At vi meldte oss på var et innfall, og ikke gjennomtenkt. Noen ble litt usikre siden vi må til Trondheim for å synge, men heldigvis fikk vi tid midt på dagen på lørdag og skal synge kl 15-16, sier leder i Sanctus, Liv Ingun Kornberg.

− Hva synes du om ideen å synge alle salmene i Salmeboka?

− Vi synes det er et positivt tiltak. De engasjerer mange kor, og det er positivt at de får frem salmeskatten. Det er en arv , og der er mange gode tekster. Kanskje ikke det vi synger mest. Vi synger litt forskjellige ting, forteller Kornberg.

Lovsang på Bildøy
Musikklærer på Bildøy Bibelskole, Lars Erik Birkeland, synes også det er positivt at NRK skal ha salmemaraton.

− Det skaper positiv oppmerksomhet om den nye salmeboken. Man kan ikke si at man ikke har hørt salmen før, for vi har hørt den på TV. Det er en fin og veldig engasjerende presentasjon med alle korene som skal delta, sier han.

Han forventer imidlertid ikke at elevene på bibelskolen kommer til å følge med på «Salmeboka minutt for minutt».

− Her på huset er de nok ikke så engasjert. Jeg tror det har med alderen å gjøre. Elevene er i 20-årene og hører mer på moderne lovsanger enn salmer. Det kommer ikke til å bli felles visning, men jeg tror det er mange som vet om det, sier Birkeland.

Internasjonal oppmerksomhet
Helge Gudmundsen har tro på at «Salmeboka minutt for minutt» vil få en del seere.

− Det er vanskelig å si hvordan responsen vil bli. NRK2 er en nisjekanal. Men interessen har vært enorm. Mange kor har meldt seg på. Så har «Salmer til alle tider» høy markedsandel. 50 prosent av alle som hører på radio kl 22.00 søndag kveld, hører på «Salmer til alle tider», sier han.

Kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen og kulturminister Thorhild Widvey vil være med på åpningen av «Salmeboka minutt for minutt», og Camilla Tjønn Thingvoll og Odd Rune Wolden skal være programledere. Vår Frue kirke i Trondheim blir hovedbase for salmesangen. I tillegg blir det også sending fra Tromsø, Kåfjord, Fløyen, Maihaugen, Halden, Finnsnes, Utstein kloster, Fredrikstad, Karasjok, Lofthus, Oslo og en kirke i Iowa i USA.

Salmesendingen har vekket internasjonalt oppmerksomhet. Både britisk og sør-koreansk TV er i Trondheim for å lage dokumentarer om begivenheten. Den kjente koreanske programlederen og artisten Jaemin Park skal synge «Alltid freidig når du går».

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.