Krever budsjettbalanse

Årsmøtet i Nordmøre og Romsdal indremisjon vil drive videre som i dag, men vil ikke forplikte foreningene på økte gaver til kretsen.

ETTER ÅRSMØTE: Kretsstyret hadde med seg fire forslag til det ekstraordinære årsmøtet 18. oktober (se faktaboks). De mest radikale var å legge ned kretsen eller å søke sammenslåing med Sunnmøre indremisjon. De litt mindre radikale var videre drift, men enten med forpliktelser på økte inntekter eller videre drift med redusert bemanning.

Ingen av forslagene fikk flertall. I stedet ble det fremmet et forslag fra årsmøtet som pålegger styret å legge fram et budsjett i balanse, men det skal skje uten at driften reduseres.

Andre kutt.
– Jeg kunne ikke støtte forslaget fra styret som viste et budsjett i underskudd, sier Konrad Frøystad. Mannen med lang fartstid både i kretsstyret og Forbundsstyret i ImF, la derfor fram et alternativt forslag som fikk stort flertall.

– Vi har drevet for lenge i minus, og det går ikke an lenger. Vi må få balanse i regnskapet, sier han.

Budsjettforslaget fra styret hadde økte inntekter eller redusert bemanning som premiss for balanse. Konrad Frøystad mener dette blir en litt for enkel problemstilling.

– Jeg opplever at forslaget mitt blir negativt mottatt av administrasjonen og styret. Deres svar er at det ikke går å kutte mer uten reduksjon i virksomhet eller oppsigelser. Jeg mener det skal gå an å få balanse i regnskapet uten å redusere virksomheten, sier han.

Ikke pålegg.
Frøystad er også kritisk til forslaget fra styret om å nærmest pålegge foreningene å øke gavene.

– Man kan ikke bare vedta større gaveinntekter i et budsjett. Foreningene er selvstendige, og et slikt forslag er derfor ikke mulig, sier han.

Vedtaket som gikk gjennom, er derfor endret til en oppfordring til foreningene om å «gjøre det de kan». Selv har ikke Frøystad som formann i Trones indremisjon, gjort noen innstilling til sin lokale forening.

– Nå skal vi først få avviklet julemessen vår på Frænabu, som vi håper vil gi ca 150.000 til kretsen. Så vil vi se på dette etterpå. Jeg tror nok at vi, som de fleste andre, kommer til å bidra. Vårt ønske er å bevare kretsen og arbeidet vi har, sier Frøystad.

Barn og unge.
For han er enig med kretsleder og styret i at en krets som bare administrerer, er ingen krets.

– Vi trenger flere folk i aktiv møtevirksomhet, vi kan ikke ha en krets som bare administrerer. I dag er det ikke så mange å rutte med, og vi er for avhengig av fritidsforkynnere. De gjør en god jobb, men det er ikke nok, sier Frøystad og peker på den oppvoksende generasjon som satsningsområde.

– Barn og unge må satses på. Det koster, og det er et arbeid som gir lite tilbake i kroner og øre her og nå. Men det er et uhyre viktig arbeid som vi ikke har råd til å velge bort, sier Frøystad som er optimist med tanke på framtiden for kretsen.

– Ja, vi er ikke ferdig med oppdraget vårt, og da trenger vi kretsen til å fremme det vi skal, sier Frøystad.

———————-

Vedtaket på årsmøtet:

  1. Det igangsettes umiddelbart en «ekstra-innsamling» hvor både enkeltpersoner og foreningene deltar for å skaffe penger til lønn og løpende utgifter de neste månedene.
  2. NRI videreføres som egen krets, og de lokale foreningene gjør det de kan for å øke sine bidrag til kretsen både gjennom direkte innbetalinger og ved å arbeide for flere faste givere.
  3. Årsmøtet pålegger styret å utarbeide et realistisk budsjett for 2015 i balanse.
  4. På bakgrunn av den vanskelige økonomiske situasjonen finner kretsårsmøtet det nødvendig å nedsette en hurtigarbeidende komité som skal se nærmere på strukturen i kretsens arbeid og komme med forslag til en mer effektiv drift. Arbeidet skal ikke omfatte folkehøgskolene eller Molde Friskole. Komiteen skal konstituere seg selv og selv definere mandatet sitt nærmere.  Komiteen skal legge frem forslaget sitt så snart at saken kan behandles på det ordinære krets-årsmøtet i 2015.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.