– Vi må samle glørne!

– Vi bør ikke opprettholde bedehus som det omtrent ikke er møtevirksomhet i, mener Roald Evensen.

Den erfarne forkynneren og finnmarkskonsulenten i ImF la inn en kommentar på sambåndet.no på en av sakene med tema strukturen i ImF:

– Overmoden.
«Tiden for endringer av strukturer er overmoden mange steder. Det foregår faktisk en «dødsprosess» flere steder uten at noen våger å ta fatt i problemet. Det er på tide at det rettes fokus på hvordan vi organiserer arbeidet både lokalt og regionalt. Tiden er inne for å tenke hovedforsamlinger for regioner innen en viss radius, og på den måten frigjøre midler og krefter på vedlikehold av bygninger som ikke lenger tjener sin hensikt. Kunne folk for 100 år siden ro og gå i flere timer for å delta på gudstjeneste i et gudshus, må det vel kunne gå an i dag å sette seg i privatbilen noen minutter for å delta i et kristent fellesskap.»

– Det er først og fremst den voldsomt tette bedehusstrukturen vi fortsatt har, jeg tenker på. Bedehus som er altfor sjelden i bruk, blir etter hvert i dårlig forfatning både utvendig og innvendig. Når huset brukes for sjelden, blir også inneklimaet så dårlig at det kan være en utfordring for mennesker med allergi å være til stede. Det hender at kvaliteten på inneklimaet er så dårlig at mugglukten møter deg i ytterdøren. Dette sier jeg ikke for å såre eller fornærme noen, men dette blir ofte resultat av hus som står tomme store deler av året. I denne sammenhengen uttaler jeg meg litt som bygningskyndig. Jeg skjønner at det for mange misjonsvenner er sårt å tenke på at bedehusets tid i “vår sving” kan være omme, sier han.

Samling.
Han mener en samling av virksomheten er særlig aktuelt i bergensområdet, der det i dag finnes tre ulike kretser tilknyttet ImF. Han nevner Øygarden, Sotra, Meland og Lindås som eksempler på steder der virksomheten med fordel kunne vært samlet på færre bedehus.

– Straume forum, Ågotnes, Øygarden og Askøy, der jeg selv bor, er eksempler på steder der dette har eller er i ferd med å skje, sier han.

I stedet for å forsøke å opprettholde alle bedehus, mener han altså at det må etableres flere regionale forsamlingssteder, slik som på de ovennevnte stedene.

Dødslinje.
– Men det er en seig materie å få folk til å godta at kanskje nettopp deres bedehus ikke lenger har en funksjon. Jeg har talt på bedehus der neste møte ikke skal være før om to-tre måneder. Det er en «dødslinje» dersom det ikke er regelmessighet og forutsigbarhet over virksomheten, mener han.

Evensens hovedtanke er altså å «samle glørne», som han uttrykker det, og bygge eller organisere seg i færre hus på tvers av gamle grenser.

– Bedehus som ikke har en funksjon lenger, kan da avhendes, og en slipper å bruke penger på bygninger som i realiteten står til nedfalls, sier han.

For når et hus er lite brukt, blir det også lite penger til vedlikehold, og det skaper liten interesse og entusiasme hos folk.

Sammenslåing.
Evensen legger ikke skjul på at han har ment dette lenge, og han også har utfordret kretsgrensene:

– Det er vel ca. 20 år siden jeg sto opp og sa at Midthordland og Nordhordland burde fusjonere, og at Bergens Indremisjon – i en slik prosess – bør knytte seg tettere til disse naboene, sier han.

ImF-forkynneren, som også er kretsstyreformann i Finnmark Indremisjon, anslår at dersom man kjører en time i privatbil ut fra Bergen sentrum, vil man være i enden av det som da ville ha vært én krets i stedet for tre.

– Men skal vi få til noe slikt, må kretsledelsen i tilfelle begynne å målbære et slikt syn, påpeker han.

Lokal frihet.
Men han har verken sans for forslaget om mer sentralstyring, som kretsrådgiver Trond Johansen i Sogn og Fjordane Indremisjon lanserte i Sambåndet i oktober, eller sammenslåing med NLM, som tidligere kretsleder Torgeir Skrunes i ImF Sør tenkte høyt om i Dagen – og utdyper i dette nummeret:

– Jeg ønsker å beholde den lokale friheten vi har i ImF i dag. Det er ikke bare ImF som har en struktur med selvstyrt lokalplan, det har for eksempel også Frie evangeliske forsamlinger. Også der har det vært debatt om man skal bli mer toppstyrt, uten at de har valgt å gå i den retningen, påpeker Roald Evensen.

Og blant annet fordi ImF og NLM har ulik struktur i dag, anser han fusjon mellom de to som urealistisk.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.