Problemer med utgangen

Når man går inn i en sak med en såpass høy profil som fylkeslege Svein Steinert i Troms gjorde i tilfellet guttogjente.no, bør man ha en rimelig sikker formening om hvordan man skal komme ut av den.

Nettleder_PetterDet virker det ikke som om Steinert og hans saksbehandlere hadde. De visste fra før hvilken lov (helsepersonelloven) klagen fra Human-Etisk Forbund (HEF) måtte behandles etter, og de burde i alle fall ha visst at det ikke ville være mulig å felle de to helsearbeiderne i nettstedets fagråd etter denne loven. De visste også at blant andre Fylkeslegen i Oslo og Akershus hadde avvist klagen fra HEF.

Jeg snakket med Svein Steinert den dagen han åpnet tilsynssak mot ekteparet Maren og Sven Weum. Allerede da viste han til barnekonvensjonen fra FN som en begrunnelse for at nettopp hans kontor var «særlig på vakt», fordi de hadde tatt konvensjonen inn i sin saksbehandling.

Når utfallet av tilsynssaken nå foreligger, er konklusjonen slik den måtte bli – som jeg også skrev i lederen i januarnummeret av Sambåndet: guttogjente.no yter ikke helsehjelp i lovens forstand, og dermed gjelder ikke helsepersonelloven. Fylkelegen har dermed ikke noe å dømme verken ekteparet Weum eller guttogjente.no etter.

Diskriminering?

Men i stedet for å la det bli med det, gir Steinert og hans saksbehandler seg av med «oppfatninger» om krysspress, diskriminering og mulige helsekonsekvenser av dette. De viser til artikkel 6 i barnekonvensjonen fra FN, om at barnets rett til liv, overlevelse og utvikling, og til barnekomiteens kommentar nr. 4 til denne artikkelen. Her slås det i punkt I,6 fast at «diskriminering skal heller ikke forekomme på grunnlag av de unges seksuelle orientering (…)».  Hvordan dette eventuelt skulle være relevant for rådgivningen til guttogjente.no, gir fylkeslegen ingen eksempler på.

Det framstår for undertegnede som dette er et forsøk fra fylkeslegens side på å komme ut av saken uten helt å miste ansikt. Det lykkes han dårlig med. Men i samme sak som han er nødt til å «frifinne» ekteparet Weum, kommer altså fylkeslegen med udokumenterte påstander om at nettstedet der de samme to helsearbeiderne sitter i fagrådet, opptrer på kanten av FNs barnekonvensjon. Det tjener Svein Steinert og hans stab til liten ære.

Kanskje fylkeslegen i Troms heller skulle merke seg punkt IV,34 i barnekomiteens kommentar. Her slås det fast at «det øker for eksempel risikoen for helseproblemer å være med på usikker sex». Det er nok mer relevant for den rådgivningen guttogjente.no gir, enn å antyde at det misjonstøttede nettstedet driver med diskriminering på seksuelt grunnlag.

 

4 replies
 1. Jens Fredrik Brenne says:

  Jeg vil takk Petter Olsen for en informativ og saklig avvisning av Fylkeslege Svein Steinert sitt angrep på Maren og Sven Weums medlemskap i nettstedet guttogjente.no. Det er nå helt nødvendig at journalister på denne måten værner de som gir unge veiledning på dette området. Nå blir de som strever med uønskede homofile følelser diskriminert. De har vanskelig for å finne hjelp både i menigheter og i samfunnet ellers. Jeg skrev for en tid siden om Uønskede homofile følelser i VLs Verdidebatt. Unge menn som står fram i FN’s Osce(En org som skal støtte politiske, relgiøse og seksuelle minoriteter.) De stod fram og fortalte hvordan de blir motarbeidet og ber om støtte til å få hjelp og å gi hjelp. Fylkeslegen Svein Steinert slynger ut, i Dagen, at «det er bunkevis av dokumentasjon som siser at det skaper psykisk uhelse, og i verste fall øker faren for selvmord». Dette er villedende. En slik dokumentasjon finnes nok ikke. Her burde han gås nærmere etter og be han dokumentere dette. Jens Fredrik Brenne, fengselsprest og med i styret i Til Helhet

  Svar
 2. Nikolai Hoftun says:

  Religionsfrihet vant i dette tilfellet. Om om dere er etisk riktige kan allikevel diskutteres…

  I mitt tilfelle ble jeg erklært syk av ahus fordi jeg påsto at jeg så at Jesus hjalp meg i en sårbar situasjon. Jeg trodde egentlig at psykologer som ikke har samme tro fulgte menneskerettighetene, men de gjør ikke det…. Min tro ble en sykdom! Eller gjorde ahus dette for å fremprovosere en kamp?

  Når religion er sykdom.

  Svar
 3. MADELEINE STEEN says:

  Huff, så mye tull og tøys dere kommer med.

  La mennesker få være seg selv.

  Pass også på og kost for egen dør.

  Svar
  • Petter Olsen says:

   «Vi» kommanderer ingen til å være noe annet. Derimot er vi som kristne kalt til å forkynne et budskap om en Skaper som har en god vilje for våre liv. Det finnes mennesker som søker hjelp med tanke på identiteten sin, også når det gjelder kjønn og seksualitet. Mener du disse skal avvises? Kanskje du kunne ha interesse av å lese denne artikkelen av Sven Egil Omdal, som nok ikke er blant dem du tenker først på når du setter «oss» i bås: http://www.aftenbladet.no/meninger/Biskopen-som-valgte-feil-fil-276931b.html

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.