En glemt høytid?

Pinse er en konkret oppfyllelse av profetiene fra GT. De skulle få en ny ånd og loven skrevet i hjertene.

Mange vet vel strengt tatt ikke så mye om pinsen, selv om den er helt essensiell i frelseshistoriens hendelsesforløp fra syndefallet til Jesus gjenkomst. En landsdekkende undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI i 2014 viste at bare 27 prosent av befolkningen kjente til pinsens religiøse innhold, skrev Vårt Land i fjor. Tilstanden har muligens ikke endret seg noe særlig. Halvparten av de som visste hva pinsen betyr, var over 60 år.

Selve pinsefortellingen i Apostlenes gjerninger kapittel 2 beskriver at apostlene får Den Hellige Ånd. Ildtunger fra himmelen kom over dem. Etterpå forkynner de til en stor folkemengde. Det skjer et høreunder eller et språkunder. Alle skjønner det som sies, på sitt eget morsmål. Mange språk var representert fordi de var samlet til den jødiske høytiden sjabuót, eller pentecost, som betyr «femtiende». Femti dager etter påske. Rundt 3000 kristne blir døpt denne dagen.

Startskuddet for misjonen

– Når det Gamle Testamentet snakker om en ny pakt med folket, snakker det samtidig om en ny ånd. Det står også at loven skal bli skrevet i de troendes hjerter, forteller Egil Sjaastad.

Han er teolog og jobber på Fjellhaug Internasjonale Høyskole og kan fortelle mye om hva pinsens religiøse betydning er.

Bibelen beskriver en frelseshistorie. Bakgrunnen er syndefallet. Så velger Gud ut Abraham og Israel og leder dem inn i landet, det hele sikter mot at Jesus skal bli født, dø og oppstå.

Så kommer pinsedagen, selve startskuddet for misjonen og kirken. De kristne fikk Den Hellige Ånd som Jesus også hadde snakket om mens han ennå levde på jorden. Og det er i pinsens og misjonens tid vi lever, mellom pinsedag og Jesu gjenkomst.

– Det går an å beskrive hva som skjedde, men hva det betyr, og hva som skjer under overflaten, det er noe som har med kristenlivet og troen helt personlig å gjøre. Det er kanskje noe av årsaken til at mange ikke griper det med pinse helt, sier Sjaastad.

Til alle folkeslag

– Jesus måtte fullføre alt, og så kunne Ånden komme. Inn i hjertene og så ut med evangeliet. Og den nye pakten er ikke bare for Israel, men for hele verden, sier Fjellhaug-teologen.

Dette symboliseres ved språkunderet på pinsedagen. Ild var forbundet med renselse og kan være uttrykk for et guddommelig nærvær.

– Det er også mange kristne som ikke tenker over hva det er som gjør at de tror på Jesus. Det at den Hellige ånd kom, er et grunnleggende punkt i Det nye testamentet. Ånden gjør kristendommen personlig. Den skaper troen i hjertene når Ordet forkynnes. Vi får møte Guds Ord på en personlig måte, avslutter Sjaastad. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.