– Skolevalg tyder på at KrF går fram
KrF er fortsatt størst på de kristne skolene, selv om partiet må tåle lavere vinnerresultat på Sygna og Framnes enn i 2013.
Generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund (KFF), Jan Erik Sundby, er ikke overrasket over den generelle trenden.
– KrF kommer godt ut uten at det skader mangfoldet, sier Sundby.
Etter å ha sett på stemmetallene fra store kristne videregående skoler, ser Sundby en viss spredning av politisk tilhørighet, men likevel en sterk støtte til Kristelig Folkeparti.
– Resultatene er vel omtrent som jeg hadde tenkt. Når det gjelder Tomb, så forklares Senterpartiets høye prosentandel med at det er en jordbruksskole, sier Sundby.
Der kommer KrF på en klar andreplass.
KrF går frem
Valgforsker og professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, sammenligner årets stemmetall med tallene fra 2013. Han ser en tendens til at KrF går frem på de kristne skolene.
– Dette er et signal om at de vil gå frem i det virkelige valget, sier Aarebrot.
Etter også å ha sett på tall fra hvordan partiet De Kristne gjør det i skolevalget, spår Aarebrot partiet en dyster fremtid.
– De har ikke mye vind i seglene.
Aarebrot synes spesielt at resultatene fra Danielsen videregående skole i Bergen er interessante.
– Her har KrF signalisert at de ønsker å skifte side til Arbeiderpartiet, og her går partiet frem. KrF går altså mest frem i en by der de samarbeider med Ap. Et slikt samarbeid er åpenbart ikke en taper blant de unge, sier Aarebrot og legger til:
– Kristelig Folkeparti går også frem der de vil fortsette det borgerlige samarbeidet. De Kristne går ikke spesielt frem noen steder.
Ap valgvinner totalt sett
Med 31, 9 prosent av stemmene i årets skolevalg er Arbeiderpartiet årets skolevalgvinner. Årets resultat er Arbeiderpartiets beste i skolevalg noensinne.
Høyre er nær halvert siden 2013. Fra et rekordresultat på 28,2 prosent i 2013, har Høyre falt til 16,4 prosent i årets valg. I 2013 var Høyre den store vinneren, mens Arbeiderpartiet den gang hadde kraftig tilbakegang. Fremskrittspartiet endte på 10,5 prosent mot 15,6 prosent for to år siden. Dette er Frps dårligste skolevalg noen gang.
Kristelig Folkeparti fikk totalt 3,2 prosent av stemmene. Det er noe fremgang fra 2013. Da viste resultatet 2,8 prosent for partiet. Kristelig Folkeparti får størst oppslutning blant elever i Vest-Agder, Rogaland og Aust-Agder. Oppslutningen for partiet er minst i Oppland, Nordland og i Oslo.
For de øvrige partiene ble fasiten etter skolevalget denne: SV: 7,5 prosent (+ 2,5) Miljøpartiet De Grønne 6,7 prosent (+2,9), Venstre 6,5 (-0,2), Senterpartiet 5,5 (+1,3), Rødt 4,8 (+1,1) og Piratpartiet 4,1 (-0,2). I denne oversikten har partiet De Kristne ikke kommet med.
Lavere deltakerprosent
I år deltok 371 skoler, mot 419 i 2013. Totalt stemte 143.942 elever, noe som er 7000 færre enn i 2013. Deltakerprosenten falt også noe i 2015 sett i forhold til 2013. Den var 80,7 prosent i år, mot 81,1 prosent i 2013.
Skolevalgene arrangeres av Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) på oppdrag for Utdanningsdirektoratet. Årets valg er det 15. i rekken. Det var NSD i samarbeid med NRK som fant opp skolevalg. Skolevalgene ble i år arrangert fra 31. august til 8. september. KPK
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!