Valderhaug blir ordfører

Onsdag kveld ble det klart at Sunnmøre Indremisjons administrasjonsrådgiver blir ny ordfører i Giske.

Dermed gikk det slik i den åpne konstitueringen som sambåndet.no antydet i går, tirsdag.

Ifølge Sunnmørsposten fikk Harry Valderhaug støtte fra Venstre og Høyre. Britt Giske Andersen (V) blir varaordfører.

– Jeg er klar til å ta på meg ordføreransvaret, sa Harry Valderhaug til sambåndet.no tirsdag ettermiddag.

Største parti

Med 100 prosent av stemmene opptalt, ble KrF største parti med 24,2 prosent av stemmene, en nedgang på 12 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2011. Det gir seks av 23 mandater i kommunestyret, to færre enn i dag. Ordførerkandidat er den erfarne politikeren Harry Valderhaug, som til daglig altså er administrasjonsleder i Sunnmøre Indremisjon.

– KrF har et ønske om å ha åpen konstituering, slik vi har gjort det de tre siste periodene i Giske, og alle partiene samles onsdag kl. 17, opplyste Valderhaug tirsdag.

Han mener det er den beste måten å ta folks stemmegivning på alvor på, og at det også skaper et godt klima i kommunestyret.

– For eksempel har Frp hatt et sete i formannskapet i siste periode fordi KrF ga dem det. Vi begynner i alle fall med åpen konstituering denne gangen også, og så får vi se om noen ønsker å definere enkeltroller på en annen måte, sier Valderhaug.

Fornøyd

KrFs ordførerkandidat sier seg fornøyd med valgresultatet. Hans mål for partiet var 20 prosent oppslutning og fem kommunestyremandater, mens resultatet altså ble henholdsvis 24 og seks. Opptellingen av personstemmer viser at Valderhaug fikk flest, drøyt 650 mot i underkant av 390 for nummer to. Dermed har det trolig ikke hatt så stor betydning likevel at partiets sittende ordfører ikke stilte til gjenvalg.

– Etter 12 år ble kanskje KrF offer for litt regjeringsslitasje. I tillegg tapte vi nok et mandat til den nye tverrpolitiske lista (som fikk 14,4 prosent av stemmene, red.anm.). Dessuten gjorde vi det forholdsvis dårlig på blant annet Godøya, der Venstre (16,1 prosent av stemmene, red.anm.) gjorde et godt valg, analyserer Valderhaug.

Må slutte i misjonsjobben

Han bekrefter at han ikke kan fortsette i jobben som administrasjonsleder i Sunnmøre Indremisjon dersom han blir ordfører.

– Men jeg vil kunne legge til rette for en god overgang til en annen person i stillingen, sier Harry Valderhaug.

I spissen for Tverrpolitisk liste for Giske står dagens varaordfører Olav Sindre Roald, som brøt ut av Høyre tidligere i år.

Vant ikke fram

Arbeiderpartiet, som fikk 15,2 prosent av stemmene og gikk fram 4,3 prosentpoeng sammenlignet med resultatet for fire år siden, har Roar Dyb-Sandnes om ordførerkandidat. Han sa til Sunnmørsposten tidligere i år at med sittende ordføer Knut Støbakk ute, ville muligheten for et maktskifte være større enn på lenge. Lite tyder i dag på at det skjer.

Høyre er det partiet som går mest tilbake i Giske, med 7,2 prosentpoeng til 14,7 prosent, og har naturlig nok avgitt stemmer til Tverrpolitisk liste.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.