Høstmøtet – treffpunkt og inspirasjon

Et høstmøte kan brukes til å debattere ytringsfrihet - og til å danne Det Vestlandske Indremisjonsforbund.

MOLDE: Høstmøtet for Nordmøre og Romsdal Indremisjon (NRI) fant sted på Molde bedehus i går. Sangevangelist Arne Pareli i Indremisjonsforbundet (ImF) og NRI-koret sto for sang og musikk, og Petter Olsen, medieleder i ImF og redaktør for Sambåndet, var taler og seminarholder. Der var eget opplegg for barna under tale og seminar.

− Det var et oppbyggelig møte og kjekt å ha så gode sangkrefter. Jeg synes det er bra med storsamling for hele kretsen, sier administrasjonsleder Grete-Marita Heiseldal i NRI til sambåndet.no.

Åpning med humor og alvor

Hun ledet stormøtet kl. 12 og kunne i starten presentere fire nye arbeidere i kretsen (se bilde). De åpnet – bokstavelig talt – møtet ved å klippe over en «snor» (bestående av dopapir), før den ene av dem, Sunniva Fuglestveit, leste fra 1. Korinterbrev.

Høstmøtet var godt besøkt, og på stormøtet før seminaret måtte man åpne en tilleggssal for å få plass til alle. Matsalen var smekkfull da de ble servert kaffe og kaker i pausen.

Molde 3 NRIkoret

NRI-koret deltok med sang.

Ytringsfrihet engasjerer

Tema for det påfølgende seminaret var «Ytringsfriheten i dag».

− Jeg var svært spent på om folk ville oppfatte det som interessant og aktuelt, eller om de ville synes det var for litt for faglig og mer hørte hjemme på en journalistkonferanse enn på bedehuset, forteller medieleder Petter Olsen.

Men det var tydelig at temaet engasjerte:

− Jeg hadde et innlegg på tre kvarter, og da jeg åpnet for spørsmål, ble det så mange at vi holdt på i tre kvarter til. Jeg ble begeistret for engasjementet folk viste. Det var en veldig god opplevelse, sier Olsen.

Det ble særlig debatt da han kom inn på forholdet mellom ytringsfrihet og religion og stilte spørsmålet om redaktører i vår nordlige del av verden må ta hensyn til at islamister i den sørlige delen kan hevne seg på kristne minoriteter. Eksempler som Olsen viste til, er voldelige reaksjoner på publisering av Muhammed-karikaturer.

Møteleder Grete-Marita Heiseldal i NRI oppsummer høstmøtets betydning som arrangement slik:

− Det er et treffpunkt hvor en samles for å bli inspirert og oppbygd til å fortsette arbeidet.

Molde4 Arne Pareli

Arne Pareli spilte og sang på Høstmøtet i Molde.

Kombinasjon

I går var det også høstmøte i Midthordland Indremisjon på Fjell-ly. Personalleder Aud Karin Kjølvik Ringvoll var hovedtaler og talte om «Ta i mot Guds kjærlighet» og «Gud gir vekst».

− Jeg synes det var utrolig fint å treffe folkene som kom, og koret Telos sang veldig bra. Kombinasjonen av møtesamling, middag og samtaler er god. Det er et treffpunkt hvor en deler fellesskap om Guds ord. Det er både et åndelig og menneskelig fellesskap, sier Kjølvik Ringvoll.

Stor betydning
Høstmøtet er en tradisjon i Indremisjonsforbundet, noe også kretsleder Arild Ove Halås i NRI understreker:

− I NRI hadde vi høstsamling fra torsdag til søndag. Så ble det vanskelig å samle folk over så mange dager. Da ble det fra fredag til søndag, og så fra lørdag til søndag. For fire år siden begynte vi med storsamling og seminar på søndag. Vi synes det fungerer godt, og med eget opplegg for barn får vi tak i barnefamiliene.

− Hva betyr høstmøtet for kretsen?
− Historisk sett har det hatt stor betydning. Når folk var ferdige med høstonna, samlet de seg til høstmøte. Høstmøtet viser at det er mulig å ha stormøte også i våre sammenhenger, svarer Halås.

Stiftelsesdag

Høstmøtet i Bergens Indremisjon den 19. oktober 1898, altså i dag for 117 år siden, er et eksempel på et høstmøte som hadde fikk betydning. Da ble det gjort vedtak om å danne Det Vestlandske Indremisjonsforbund (DVI), som det het helt til det skiftet navn til Indremisjonsforbundet (ImF) i 2000. Det var et vedtak som har hatt store konsekvenser for utviklingen av indremisjonsarbeidet på Vestlandet.

− Mitt hovedinntrykk er at i dag har høstmøtet betydning ved at det blir en møteplass. Det er viktig med det kontinuerlige arbeidet som foregår lokalt, men det gir en inspirasjon å kjenne at man er en del av en større sammenheng, sier Aud Karin Kjølvik Ringvoll.

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.