Kveldsstilla i ord, toner og bilder

Når Liv Synnøve Grøtteland Helland leser dikt, kommer det melodier til henne. Slikt blir det plate av.

− De diktene går inn i mitt liv. De rører meg, og jeg kjenner at det er noe med dem. Jeg liker å være til fjells i stillheten og oppleve naturens lyder av fugler, bekker og fosser. Som naturfotograf er kvelden spesiell når sola blir lav og landskapet får spennende maleriske skygger. Jeg er glad i alle årstidene, men det er noe spesielt med høsten, og lyngen er jeg ekstra glad i, forteller Grøtteland Helland.

Diktene hun snakker om, er diktene i Marta Jordebrekks diktsamling «Eg legg mi hand i di» som er gitt ut på Sambåndet Forlag. De hun særlig refererer til, er «Kveldstilla» og «Lyngblomen». Helland har laget melodi til 16 av diktene, og resultatet kommer ut i november på CD-en «Kveldstilla». Hun gir den ut sammen med Liv Valbjørg Apeland Bakke. I løpet av dagen skal hun intervjues av Nytt liv media.

− Diktet «Kveldstilla» er så flott og beskriver det jeg opplever på heia når sola går ned – fargespillet på himmelen og freden, fortsetter Grøtteland Helland.

Lyngblomen
Lyngblom, kjære, ver velkomen,
Sårt eg lengta etter deg.
Du for meg er kjærast blomen,
takk fordi du gleder meg.
Når det haustar innpå heia,
møtest me der, du og eg.
Det er du som syner leia.
Lyngblom, å eg elskar deg!

Synger dikt
− Jeg liker mer å synge dikt enn å lese dem. Det er mer naturlig for meg. Det er innholdet i diktet som avgjør om det blir tonesatt eller ei, og da kan melodien komme ganske fort. Andre ganger kan det ta litt lengre tid. Ofte sitter jeg ved bekker, elver eller langt innpå heia og leser dikt, fortsetter Grøtteland Helland.

− Hva er det med Jordebrekk sine dikt?

− Det er et veldig klart og flott evangelisk innhold i dem, og det er mange nydelige naturskildringer, som jeg kjenner meg igjen i. Så har de medmenneskelighet i seg, som i diktet «»Me gløyme titt at me er brør». Det har vært veldig spennende og kjekt å jobbe med Marta Jordebrekk og diktene hennes. Jeg er glad jeg har blitt kjent med Marta og det hun har skrevet.

Musikken som er laget til Jordebrekks dikt, vil Grøtteland kategorisere som country-stil, vise og bluegrass, men også rolig musikk som sangen Bøn som er fra Salme 23

Herre, lei meg til den grøne enga,
og til vatnet der eg kvile får.
Ver min hyrding,
vern mot alle farer,
elles vill i ørkenen eg går.

− Det er forskjellige sjangere og som er tilpasset de ulike sangene. Det er både rolige og friske melodier. Mitt ønske er at musikken og de ulike instrumentene skal løfte teksten, og det har produsenten klart på en fin måte, forklarer Grøtteland.

I badstuen og på fjellet
Tidligere har hun og Bakke gitt ut to plater. I 2008 kom «Ved kjelda» hvor Grøtteland har tonesatt 15 dikt av Haldis Reigstad, og i 2012 kom «Fred og Frihet» der hun har tonesatt 12 dikt av Haldis Reigstad, 4 dikt av Kjellaug M. Bakke og 1 dikt Marta Jordebrekk.

Diktbøker er ofte med i sekken når Grøtteland Helland er på fjellet, og hun vet ikke på forhånd hvilke dikt som får melodier den dagen. Det kan også komme melodier i badstuen, som har blitt hennes musikkrom, for der er det lydtett. Der tenner hun lys, spiller gitar og synger gjennom nye sanger.

Kveldsstilla

Bildet til diktet Kveldsstilla. Foto: Liv Synnøve Grøtteland Helland

− Noen lurer på hvordan jeg husker melodien når jeg er på fjellet. Siden jeg ikke kan noter, prikket jeg bare i diktboken med blyant om melodien gikk opp eller ned. Det gjorde jeg tidligere, men nå har mobilen blitt et godt hjelpemiddel. Jeg synger inn melodien. Nå slipper jeg å prikke i bøker, forteller Grøtteland Helland. Det at hun ikke kan noter, ble det gjort et nummer av da hun en gang ble intervjuet av lokalavisen. Overskriften lød: Komponisten som ikke var med på notene.

− Jeg liker bedre at diktene leses, for da får en med trykket på de rette stedene. Bare Gud vet hvorfor de blir gitt ut på CD. Nå får det gå sin gang, og vi får be om at det får gjøre sin misjon, sier Jordebrekk til sambåndet.no. Hun har skrevet dikt siden hun var ung, men hun debuterte først i 2011, 91 år gammel.

− Det er mange som liker diktene mine, kanskje fordi de er så enkle at de går an å forstå, tror Jordebrekk.

Musikalsk opplevelse
Den nye CD-en inneholder et hefte med alle 16 diktene og 16 naturbilder, – et naturbilde til hver sangtekst.

− Jeg er naturfotograf og har valgt et naturbilde til hvert av diktene, med unntak av to bilder, der et er fra Nazareth og det andre fra Jerusalem. Teksten i heftet er i passe stor skrift, så en kan synge med. Jeg har fått tilbakemelding på at det er en fin skriftstørrelse. Folk skal få kose seg og slippe å sitte med forstørrelsesglass.

CD-en kan fås i Vivo-butikker eller ved å kontakte Grøtteland Helland privat eller via facebook. Hun har valgt ikke å ha noe plateselskap ”i ryggen,”:

− Det er bevisst. Jeg vil være fri til å bruke de instrumenter jeg vil, og jeg ville la musikerne få jobbe fritt i lydstudio med valg av instrumenter, tilpasset hver sang og at hver enkelt sang får sin egen musikalske signatur. Jeg har fått en melodi. Da blir det feil at andre skal lede det jeg har fått av Herren. Det er fint å være med å styre det selv. Derfor blir CD-en slik som den er blitt, sier Grøtteland Helland.

− Hva vil du med platen?

− Vi ønsker å spre det glade budskap med sangene våre, og håper også at folk kan få en musikalsk opplevelse. Det er svært dyktige musikerne som har bidratt på platen. Både Liv Valbjørg og jeg er godt fornøyd med den, svarer Grøtteland Helland.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.