Tror stoffet kom fra utenforstående

Personene som gjorde at KVS-Lyngdal fikk mistanke om at det kunne være narkotika på skolen, er ikke elever der.

Det opplyser rektor Ståle Andersen ved KVS-Lyngdal til sambåndet.no.

Politiet i Lyngdal aksjonerte tirsdag mot flere ulike steder i sørlandsbyen, deriblant på den ImF-eide videregående skolen. Åtte elever ved KVS-Lyngdal ble pågrepet av politiet.

Narkotikaaksjonen som sådan ble kjent via Lyngdals Avis’ nettavis allerede tirsdag. Lensmann i Lyngdal, Anne Margrethe Ruud, bekrefter overfor Lyngdals Avis at totalt 13 ungdommer i alderen 16-20 år ble pågrepet i aksjonen. Rektor Ståle Andersen bekrefter overfor sambåndet.no at åtte av disse er elever ved KVS-Lyngdal. Flere av dem er mindreårige, det vil si under 18 år, og noen av dem bor på internatet ved skolen. Ifølge Dagen har de hjemsted både i Lyngdal og flere andre steder i landet.

– Jeg informerte i lunsjen på tirsdag og på trinnsamlinger i dag, sier rektor Ståle Andersen til sambåndet.no.

Ifølge rektor nådde skolen også å få ut informasjon til alle foreldre til elever under 18 år, før det ble kjent i mediene at KVS-Lyngdal var del av politiaksjonen. Blant de åtte elevene som ble pågrepet, er det både ungdommer over og under 18 år, og foreldrene til de under 18, ble særskilt informert. Dette for ikke å skape noen tvil hos foreldrene hvorvidt deres ungdommer var involvert eller ikke.

18 polititjenestemenn

Fem politibiler med 18 tjenestemenn og en eller flere hunder ankom skolen tirsdag. Rektor Ståle Andersen forteller til NRK Sørlandet (videointervju) at lærere ropte opp de aktuelle elevene i ulike klasserom og ba dem komme ut på gangen. Der ventet politiet, og elevene ble tatt med av til avhør.

Ifølge Lyngdals Avis ble én av de 13 ungdommene satt i arrest, de øvrige ble løslatt etter at de erkjente bruk eller besittelse – eller begge deler – av narkotika. Rektor Ståle Andersen opplyser til NRK Sørlandet (videointervju) at det så langt skolen kjenner til, dreier seg om hasj.

Mistanke i halvannen måned

Rektor Ståle Andersen sier til Dagen at skoleledelsen i seks ukers tid har hatt mistanke om et narkotikamiljø ved skolen, og at skolen har hatt «et godt og tett samarbeid med politiet».

– Politiets etterforskning avdekket at både folk utenfor og på skolen var del av miljøet, sier Andersen.

På spørsmål fra Dagen om det var skolen som kontaktet politiet, svarer rektor at «vi har hatt et samarbeid, uten at aksjonen var bestilt av oss».

Utenforstående

Om grunnen til at skolen fattet mistanke, sier Ståle Andersen følgende til NRK Sørlandet: – Vi har sett en del personer som kom inn på internatet om kveldene, som har hatt mistenkelig oppførsel. Vi er veldig glad for at politiet tar saken så alvorlig og får røsket opp i dette. Vi har jobbet hardt for et rusfritt internat.

– Disse som vi fattet mistanke til, er ikke elever ved skolen. Vi tror de kan ha hatt med seg narkotika inn på skolens område, sier Ståle Andersen til sambåndet.no.

Ransakelser

Etterforskningsleder ved Lyngdal lensmannskontor, Thomas Rekvik, vil overfor dagen.no onsdag ikke utelukke at det kan komme flere pågripelser i saken. På spørsmål fra Dagen om det foregikk salg av narkotika på skolen, svarer Rekdal følgende: «Generelt dreide aksjonen seg om både bruk og salg. Jeg utelukker ikke at det er blitt solgt narkotika på skolens område. Men hovedtyngden i aksjonen gikk på bruk».

Rekvik opplyser også at det ble gjennomført ransakelser på rommene til de aktuelle elevene. NRK-Sørlandet siterer nettavisen Lister 24 på at det ble gjort beslag under aksjonen, men at etterforskningslederen ikke vil kommentere om funnene er gjort på skolen eller noen av de andre stedene.

– Lettelse

Om reaksjonene blant de øvrige elevene ved skolen sier rektor Ståle Andersen dette til Lyngdals Avis:

– Jeg har ingen direkte føling med reaksjonene, men tror nok enkelte av dem reagerte med lettelse på at det ble aksjonert.

Ifølge rektor er normalrekasjonen fra skolens side i en slik sak at elevene blir utvist fra skoleinternatet, men ikke fra skolen som sådan.

– Her er det to reglement, og denne saken er brudd på reglene for internat og fritid, sier Ståle Andersen til sambåndet.no.

Noen allerede utvist

Han opplyser videre at skolen er i gang med å snakke med de av de åtte elevene som bor på internatet. De fleste av dem er tilbake på skolen.

– Vi tar sak for sak, og noen av dem er allerede utvist fra internatet, bekrefter han.

Det gjøres et arbeid at de aktuelle elevene skal få alternativt bosted slik at de kan fortsette utdanningen. – Vi har kontakt med dem og foreldrene, sier Andersen.

Har lært

Rektor sier skolen har lite lyst til å stramme inn reglene for besøk på internatet.

– Men vi har lært av denne saken og håper at vi vil være i stand til å oppdage slik ting tidligere, sier Ståle Andersen.

Som de fleste skoler i Norge har KVS-Lyngdal hatt oppgjør med narkotikabruk før.

– Men dette er en større aksjon enn vi har hatt tidligere, med et større miljø utenfor skolen. Politiet ønsket å slå tidlig til for å hindre at miljøet setter seg, sier Ståle Andersen til Dagen.

Tar alvorlig

Overfor sambåndet.no karakteriserer Ståle Andersen saken som svært beklagelig, men han tror ikke det vil påvirke skolens omdømme negativt.

– Noen kan kanskje tenke at vi ikke har kontroll. Men vi tar saken alvorlig, og vi får reaksjoner på at det er godt at dette blir tatt tak i, sier Andersen.

– Rektor har merket at mange er interessert i saken. Han har fått henvendelser fra en rekke medier, men foreløpig ikke fra oslobaserte aviser.

– Fornøyd

Lyngdal-lensmann Anne Margrethe Ruud er fornøyd med aksjonen som helhet:

– For oss har det stor betydning å komme inn tidlig. Da kan vi bryte en uheldig utvikling og hindre at ungdom blir en del av et uheldig miljø, sier Ruud til Lyngdals Avis.

Hun kan ikke si hva slags reaksjoner som venter ungdommene som er pågrepet.

– Det har vi ikke tatt stilling til ennå. Men om det er snakk om mindre bruk, kan vi avgjøre det med et forelegg. Men vi har som sagt ikke oversikt over omfanget ennå, sier lensmannen i en nettartikkel som sist ble oppdatert torsdag morgen.

Ungdomskontrakt

Rektor Ståle Andersen opplyser til sambåndet.no at det kan være aktuelt å inngå Ungdomskontrakt med de aktuelle elevene som er under 18 år. I så fall vil skolen bli koblet inn i et samarbeid med politiet. I kontrakten forplikter den unge seg til å gjennomføre spesifiserte aktiviteter mot at de slipper straffeforfølgelse. Kontrakten skal inneholde tiltak som bidrar til å endre adferd og gir støtte til å komme inn i et positivt livsløp.

Sambåndet.no har ikke fått kontakt med etterforskningsleder ved Lyngdal lensmannskontor, Thomas Rekvik.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.