Samler inn millioner til bistand

Dette skoleåret har norske folkehøgskoleelever samlet inn over 8,4 millioner kroner til humanitære prosjekter.

En fersk undersøkelse utført av Informasjonskontor for kristen folkehøgskole (IKF) og Informasjonskontoret for folkehøgskolen (IF) viser at minst 60 av de 76 spurte skolene har hatt prosjekter av humanitær og ideell art i løpet av skoleåret. 32 av skolene er kristne og har rundt halvparten av elevmassen. Dette er første gang IKF og IF gjennomfører en slik undersøkelse om folkehøgskolenes humanitære engasjement.

Imponerende oppfinnsomhet
– Det er imponerende og oppmuntrende å se både oppfinnsomheten og givergleden blant folkehøgskoleelevene, sier daglig leder i Noregs Kristelege Folkehøgskolelag, Tor Grønvik.

Jobbuke, sponsorløp, spinningmaraton, barnedisko og måneskinnstur samt mer tradisjonelle ting som basar, kafeer, vervekampanjer for faste givere og amerikansk auksjon, er eksempler på kreative prosjekter folkehøgskoleelever tar i bruk for å få inn midler til bistandsprosjketer.

Undersøkelsen viser også at folkehøgskolenes prosjekter retter seg mot til sammen 41 ulike land inkludert Norge og elevene har samlet inn over 8,4 millioner kroner i rene penger. I tillegg kommer innsamling av klær, sko og diverse utstyr.

Prosjekter
– Vi har samarbeidsprosjekt med Strømmestiftelsen. Før støttet skolen et prosjekt i Lima, Peru. Nå støtter de et prosjekt i Sri Lanka. De samler inn cirka 500 000 kr årlig, blant annet gjennom misjonsløp, opplyser rektor Jan Inge Wiig Andersen ved Nordhordland Folkehøgskole, som eies av Nordhordland Indremisjon, til sambåndet.no.

Borgund Folkehøgskole som eies av Sunnmøre Indremisjon, har også sine bistandsprosjekter som elevene samler inn til.

– Vi har Solidaritet Reiseskolen som samler inn penger til prosjekter i land der elevene skal reise. Vi har brukt Misjonsalliansen, KRIK og North-South Partnership Aid. Pengene blir fordelt mellom disse tre prosjektene.  Det er konkrete prosjekter som elevene besøker. Det er for at elevene skal se at det nytter, sier rektor Sven Wågen Sæther.

På Folkehøgskolen Sørlandet har de konsentrert seg om to prosjekter de siste fire årene. Skolen eies av Normisjon (60%), Indremisjonsforbundet Sør (30%) og Agder krets av Norges KFUK/KFUM (10%).

– Vi støtter AMU-prosjektet, et prosjekt i Rwanda som hjelper barn og familier som er rammet av HIV og aids, og Tambo-skolen, en skole for indianerbarn i Ecuador og som drives av Normisjon, sier timelærer Hanna Sørhus. Ifølge henne samler de inn mellom 100 000 og 200 000 kr årlig.

Formidabel innsats
Med 7300 folkehøgskoleelever totalt i år blir den innsamlede summen i gjennomsnitt 1150 kroner per elev.

For å sammenligne regner Wågen Sæther ut hvor mye Borgund Folkehøgskole samler inn per elev.

– Vi samler inn cirka 280 000 kr i året og har 100 elever. Det betyr at våre elever samler inn cirka 2800 kr hver i året. De gjør en formidabel innsats, og behovet der ute er enormt, sier Wågen Sæther

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.