Hun er første kvinnelige regionstyreleder i NLM
Styret i NLM Region Øst har konstituert seg med Britt Vittersø som leder. Hun blir dermed den første kvinnelige styreleder for en region i NLM.
– Vi kan nok slå fast hun er den første kvinnelige styreleder i et regionstyre, sier leder for NLM Norge, Øystein Engås.
– Jeg reflekterte ikke så mye over det da styret konstituerte seg. Jeg har innsett etterpå at jeg er første kvinne og ser på det som en artighet, sier Britt Vittersø.
Det er ulike syn innad i NLM på hvilke roller som kan innehas av kvinner i forhold til hva Bibelen sier om menn og kvinners ansvarsfordeling
– Det var årsmøtet i region øst som for noen år tilbake åpnet for at både kvinner og menn kunne bli styreledere i regionen. Det har styret forholdt seg til når de konstituerte seg, sier Ernst Jan Halsne som er regionleder for region øst.
– Jeg synes det er fint at region øst våger å være først. Jeg ser ingen grunn til at det ikke kan være en kvinne i denne rollen, sier Vittersø.
Kun menn i hovedstyret
NLMs hovedstyre er imidlertid fortsatt forbeholdt menn.
I organisasjonens praktiske veiledning om menn og kvinners tjeneste, vedtatt i 2013, står det blant annet:
«Hovedstyret består av sju medlemmer valgt av generalforsamlingen, og leder hele NLMs arbeid. Hovedstyret har sammen med rådsmøtet et særlig læreansvar på vegne av hele organisasjonen og består derfor av menn.»
I den praktiske veilederen står det ikke eksplisitt at regionstyreledere bør være menn, men det anbefales at styreleder i regionstyret blir tillagt et særskilt hyrde- og læreansvar, noe som ifølge NLM-veiledningen «Sammen i tjeneste», vedtatt i 2012, er ansvar som er forbeholdt menn.
– Jeg tenker ikke at det er et hyrdeansvar å sitte i regionstyret. Hyrde- og læreansvaret er lagt til Rådsmøtet, sier Vittersø.
Les om hvordan ImF ser på menn og kvinners tjeneste
Tilråder menn som regionstyreledere
Halsne forteller at rådet fra hovedstyret er at regionstyreleder bør være en mann utfra synet på menn og kvinners tjeneste.
– Prinsipielt deler jeg dette synet, men jeg forholder meg til at årsmøtet i region øst har bestemt at det åpnes for kvinner i dette vervet. Britt Vittersø er et dyktig styremenneske som er flink i arbeidet og som jeg setter stor pris på, sier han.
Vittersø lever godt med at det finnes ulike syn på menn og kvinners tjeneste i NLM.
– Jeg har ingen vanskeligheter med å forholde meg til at folk tenker ulikt om tjenesteansvar i NLM. Regionene er fristilt til egne valg, og det er det eneste jeg forholder meg til, sier Vittersø.
Hun ønsker ikke å skape noen debatt med sitt lederverv, men skjønner at andre i organisasjonen kan ønske det.
– Jeg forstår at reglene om tjenestedeling kan virke sårende og ekskluderende for noen. Jeg synes uansett det må være rom for å leve ærlige liv i NLM region øst, sier regionstyrelederen.
Får ikke velges til Rådsmøtet
En praktisk følge av at Vittersø er kvinne er at hun ikke kan stille til valg i rådsmøtet.
– Det er vanlig at både regionleder og styreleder i regionen kan stille til valg i rådsmøtet, men det vil ikke være mulig for henne, sier Halsne.
NLMs praktiske veileder bekrefter dette:
«Rådsmøtet har sammen med hovedstyret et særlig læreansvar på vegne av hele organisasjonen. Det består av menn, valgt av regionårsmøtene.»
– For meg betyr det ingenting. Jeg kjenner ikke at jeg har noe kall eller ambisjoner til å sitte i Rådsmøtet. Det begrenser meg ikke, sier Britt Vittersø.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!