Mener Brexit oppfyller bibelsk profeti

Flere evangelisk protestantiske kristne mener «Brexit» er et varsel om endetiden det profeteres om i Bibelen i Johannes Åpenbaring og Daniel.

I Nord-Irland, der flertallet stemte for å bli i EU, er det en liten gruppe protestantiske kristne som jubler over Brexit-resultatet på religiøst grunnlag, ifølge The Economist.

Blant enkelte evangeliske protestanter har folkeavstemningen i Storbritannia blitt sett på som en oppfyller av religiøs profeti med henvisning til Johannes Åpenbaring 18, der en engel roper triumferende over Babylons fall etter at «alle folkeslag har drukket vredens vin fra hennes horeri». Verset som predikantene i Nord-Irland skal ha fokusert mest på, er Johannes Åpenbaring 18,4:

Fra himmelen hørte jeg en annen røst: «Dra bort fra henne, mitt folk, så dere ikke tar del i hennes synder og ikke rammes av hennes plager.

Kjent tema i Nord-Irland

Ian Paisley, Foto: Wikimedia Commons

Ian Paisley, Foto: Wikimedia Commons

Å bruke eskatologiske (læren om de siste tider, red.anm.) deler av Bibelen for å fordømme pan-europeiske institusjoner er, ifølge The Economist, et langvarig tema i protestantisk retorikk i Ulster i Nord-Irland. Det var et tilbakevendende tema i prekener av Ian Paisley, predikant-politikeren som dominerte den protestantiske politikken i Ulster i flere tiår.

Han hentydet ofte til Johannes Åpenbaring kapittel 17, som beskriver en fordervet kvinne, en hore av Babylon, sitte på et forferdelig skarlagenrødt dyr med flere hoder og flere horn. I Paisleys taler var horen den katolske kirken, og EU var dyret.

Leire og jern

Også blant andre kirkesamfunn settes britenes valg om å forlate EU inn i en endetidskontekst. På nettsidene til Syvendedags Adventistkirken kobles Storbritannias avstemming til Nebukadnesars drøm i Daniels bok. Her beskrives en statue med forskjellige deler i forskjellige materialer som representerer ulike riker. Det siste riket er en blanding av leire og jern og vil derfor ikke holde sammen.

Daniel tolker Nebukadnesars drøm. Foto: Free Bible Images

Daniel tolker Nebukadnesars drøm. Foto: Free Bible Images

– Mange som har studert bibelprofetier, vil se «Brexit» som en oppfyllelse av profetien i Daniel 2,43, som spår at de ulike europeiske nasjonene «ikke skal holde sammen», skriver Victor Hulbert, som er kommunikasjonsdirektør i Syvendedags Adventistkirkens Trans-Europeiske Divisjon, på kirkens nettsider.

Advarer mot rasisme og egeninteresse

Syvendedags Adventistkirkens president for Storbritannia og Irland, Ian Sweeney, advarer likevel sine medlemmer om å misbruke «Brexit».

– Profetiene fritar oss ikke fra vårt ansvar av å fremme samhold, kjærlighet og velferd blant alle mennesker, sier Sweeney.

Det er rapportert om flere hendelser i Storbritannia etter avstemmingen der «Brexit» blir brukt som unnskyldning for rasisme og hets av mennesker med innvandrerbakgrunn.

– Profetien i Daniel 2 betyr ikke at vi ikke skal kjempe mot divisjoner som er båret av rasisme, fordommer og egeninteresse. Jesus sa en gang at de fattige vil alltid være blant oss (Joh 12,8), men dette betyr ikke at vi bare burde akseptere fattigdom uten å jobbe for å avskaffe det, sier Sweeney.

Fremmedfrykt

Fremmedfrykten har stått sentralt i kampanjen for å forlate EU. Syvendedags Adventistkirkens Trans-Europeiske Divisjons forvaltningsdirektør, David Neal, kritiserte dette etter avstemmingen.

– Den ærlige, bibeltro adventist er i konflikt fordi det profetiske ord står, men han eller hun kan ikke være villig til å stå sammen med de som er redde for «de andre». Deres handlinger i ord og gjerning er på grensen til xenofobi (fremmedfrykt, red.anm.). Like gyldig som Daniel 2 er, uten tvil, Kristi lignelse om den barmhjertige samaritan om likebehandling. Brexit-kampanjen overså totalt denne verdien, sier Neal.

– Konspiratorisk og spekulativ tolkning

Den svenske pastoren og forfatteren Stefan Swärd tviler sterkt på at «Brexit» har et kristent perspektiv.

– Jeg har alltid vært en stor skeptiker til en kristen demonisering av EU, men dette var mer vanlig å tro på 80-tallet og 90-tallet, skriver han på sin blogg.

Swärd mener at å tro at EU er en antikristlig verdensstat, er basert på en svært konspiratorisk og spekulativ tolkning av Bibelen.

– Det stemmer heller ikke med virkeligheten. Verdensmakten i dag ligger ikke i Brussel, men i New York/Washington og Beijing/Shanghai. Det var lenge siden Europa var verdensledende. Vi må tilbake til før andre verdenskrig for å finne noe europeisk verdenslederskap, skriver han. KPK

Les også: EU – et sete for Antikrist?

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.