Kamp og seier!

KrF, og særlig partiets leder for Finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen, fortjener i høy grad ros for både kamp og resultat i denne saken.

30. mai i år var det klart: KrF hadde fått gjennomslag i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett for at private internatskoler skal få kompensert det de taper etter at skattemyndighetene kom med det som oppfattes som en nytolkning av reglene for momskompensasjon. Flere skoler, også noen hel- eller deleid av Indremisjonsforbundet (ImF), sto i fare for å tape millionbeløp.

Sambåndet har fulgt denne viktige saken siden delvis ImF-eide Kristelig Pressekontor (KPK) brakte fram nyheten 18. desember i fjor. Gjennom egne nyhetsartikler har vi fått fram ny informasjon, og vi har brukt leder- og kommentarplass til å legge press på regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre. Vi har påpekt det vi mener er det underlige i at en borgerlig regjering har sittet rolig og sett på at Skatteetaten har «prøvd seg overfor dette skoleslaget», slik stortingsrepresentant Bente Thorsen (Frp) fra Karmøy uttrykte det overfor Dagen 30. mai.

Avtalen på Stortinget mellom KrF, Venstre og regjeringen forutsetter at «samtlige skoler får kompensert for den tapte merverdiavgiftskompensasjonen som følge av praktiseringen av gjeldende regelverk (…) og for de krav og avkortninger som fremsettes inntil nytt regelverk er kommet på plass, og det forutsettes at et slikt nytt regelverk gjøres gjeldende fra 1. januar 2017». Kompensasjonen skal både gjelde «internat og voksne elever uten rett til videregående skole» (les: Danielsen intensivgymnas), og avtalen sier også hvor pengene skal hentes fra. Avtalen understreker også «behovet for mer forutsigbare og bestandige regelfortolkninger over tid».

KrF, og særlig partiets leder for Finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen, fortjener i høy grad ros for både kamp og resultat i denne saken. Det samme gjelder Kristne friskolers forbund og leder Jan-Erik Sundby. Det er å håpe at formuleringene i avtalen er så presise og vanntette at finans- og skattebyråkrater i departement og direktorat ikke finner noe smutthull til likevel å få gjennomslag for sin friskolefiendtlige vilje.

Et skår i gleden er at Skatteetaten fortsatt kan komme til å kreve inn tidligere utbetalt kompensasjon. Vi forstår det slik at skolene i så fall skal kunne hente tilsvarende beløp tilbake fra Kunnskapsdepartementets budsjett.

Skatteetaten blir i tilfelle stående igjen som et trassig barn som får viljen sin av overbærende foreldre, men der det hele blir omgjort etterpå av budsjettavtalen som de folkevalgte «foreldrene» på Stortinget står bak.

Vi utelukker likevel ikke at Skatteetaten vil velge en slik kortvarig nytelse av synden.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.