Reisebrev fra Sør-Vestlandet

Predikant Peder Stakkeland skildret alt fra menneskers lynne til hvordan palo lå fersk på middagsbordet og ventet på å bli spist, skriver Roald Evensen i dette reisebrevet til Sambåndets lesere.

For år tilbake var reisebrev fra predikantene vanlig lesestoff i Sambåndet. Hvem husker ikke Peder Stakkelands skildringer fra hans mange reiser som predikant, der han skildret alt fra menneskers lynne til hvordan palo lå fersk på middagsbordet og ventet på å bli spist av en predikant fra Kvinlog i Kvinesdal?

Peder var en trofast og nidkjær predikant som ofret tid og engasjement også i finnmarksarbeidet. Han var smålåten og liten av vekst, men stor som en trofast Herrens sliter med sin enkle gitar på ryggen! Og for en gitarist!

Reisefølge

I dag tar jeg dere med på en aldri så liten reise til ImF Sør og Rogaland sammen med mitt gode reisefølge Oddmund Mikkelsen fra Sandnes. Fra 20.-28. april var vi to gutta i lag på en møteturne for ImFs finnmarksarbeid.

Oddmund er en trofast dugnadsgutt i Finnmark. Her har han gjort masse godt arbeid over flere år. Skikkelig altmuligmann!

Han plukket meg opp på Sola en tirdagsmorgen, og så bar det til Nodeland/Greipstad med bøker i bagasjerommet . Her hadde vi møte på Volleberg bedehus. Hegelandsguttene sang sine glade vekkelsesanger , noe de ca. 40 som var til stede, satte stor pris på.

Agder

Neste dag var det Reiersdal bedehus som var møtestedet. Her var Finnmarksvennene med og sang. Dette førte til stufullt hus der folk satt på gangen, og vi som ledet og talte i møtet, satt bak koret når de sang. Anne Lise og Leif Horrisland er kontakter her og er et bevis på at det kan bli god oppslutning ute på bygda også. (Leif mener nok at dette er jordens midtpunkt!)

Birkeland i Aust Agder var møtested torsdag. Her var det familiemøte med god sang av Yngreskoret. Gode boller og saft/kaffe ble det også tid til.

Fra onsdag til søndag bodde vi hos Marit og William Aanensen i Mosby. Her hadde vi møter i helgen. Finnmarksforeningene i Mosby og Kristiansand stelte til møtehelg sammen med Damekoret i Mosby. Skikkelig god helg der det ble tid til andakt på lørdagstreff . Her samler gode ledere en god flokk til sang og andakt, pluss litt aktiviteter med mulighet til litt kjøp av lørdagsgodt! De sang faktisk en av de gamle, gode sangene fra sangboken. Rent rørende!

Zoar bedehus fikk besøk søndag kveld. Her hadde jeg aldri hatt møte før og var derfor noe spent på hva kvelden skulle bringe. Folk kom, og det ble vel det lengste møtet under hele møteturneen.

Sonja og Harald Holbekk fikk jeg møte også denne kvelden. Det var en sterk og god åndsatmosfære denne kvelden blant venner som elsker Jesus! Her sang og spilte ekteparet Tonheim med gitar og saksofon som tonefølge.  Etter møtet bar det i vei til Jæren og Sandnes.

Rogaland

ReisebrevSom bildet viser, fikk vi tid til å se oss om etter et nytt fremkomstmiddel. Oddmund studerer nøye de tekniske kvaliteter og kjøreegenskaper. Det hører med til historien at det ble ikke noen handel.

Fra mandag 25. april installerte jeg meg på Varhaug hos Anne Brit og Trond Stokkeland. Her ble det møte på Misjonshuset om kvelden. Finnmarksforeningen med Astrid Varhaug i spissen hadde stelt i stand med kveldsmat og basar. Skikkelig god mandagskveld på øvre sal!

Tirsdag besøkte vi Vigrestad med møte. Her var det også tillyst basar og kveldskaffe. Mange kom, ja, faktisk flere enn forventet, og en god slump penger ble det til misjonen.

Onsdag var det Brusand som sto for tur. Dette er et bedehus jeg ikke hadde besøkt før. Kjekk kveld med en god kollekt til misjonen. Det er forresten imponerende å se hvor store og gode bedehus misjonsfolket på Jæren har fått etablert de siste årene.

Siste møtested ble Heskestad i nærheten av Moi. Dette var også et nytt møtested for meg. En sanggruppe fra Hauge i Dalane delte god sang denne kvelden, og forsamlingshuset var fylt til randen. Det var eldre folk og også noen yngre ektepar som brant for å høre Guds ord og komme sammen. Kaffen og kveldsmaten smakte fortreffelig, og boksalget gikk unna.

Dette var et lite glimt av møteturen som Oddmund og jeg fikk ha sammen. Mange gode kollekter ble gitt til misjonstjenesten i Finnmark, og vi tror at flere fikk misjon i Finnmark på bønnelisten.

Takk til alle dere som tok imot oss og la til rette. Uten dere ville ikke dette blitt gjennomførbart!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.