Reisebrev fra en emissær

Det er flere reiseskildringer i Bibelen, og noen går faktisk over flere kapitler. Fascinerende lesning som gir oss et visst innblikk i hverdagen til Guds folk.

Derfor tror jeg at det kan være av en viss interesse for Sambåndets lesere å følge i fotsporene til undertegnede noen dager. Denne lille reiseskildringen starter i nord og ender i sør!

ALTA

Finnmark ble besøkt 7.–14. mars. Nydelig vinter møtte meg i Alta etter å ha flydd norskekysten på langs med Widerøe fra Bergen via Tromsø. Det var ikke en sky på himmelen denne reisedagen. Utrolig, men sant.

På Alta flyplass møtte Gunnar Hofset meg sammen med kona Gulli og Alle Lise Nyvoll. Det bar mot Nyvoll og foreningskveld. Gunnar er en fantastisk sjåfør som både fant veien og kjørte trygt på vinterføret. På Nyvoll hadde vi husmøte hos Elisabeth Ingebrigtsen. Her ble det en god kveld med sang, Guds ord, prat og bevertning. Så bra at noen åpner sitt hjem for møter når vinteren og kulden gjør det litt mer krevende å fyre opp på bedehuset. Turen hjem igjen til Alta ble kjørt under et nydelig nordlys.

Neste dag ble det husmøte i Alta hos rektor Helge Ludvigsen. Skikkelig kjekk kveld. Flere unge studenter var samlet. Kvelden ble også brukt til god samtale og sannheter i Guds ord og nydelig kveldsmat. Takk – «for det er ingenting som kjem tå seg sjøl».

Alta Folkehøgskole (Øytun) fikk besøk neste morgen til morgenandakt. En stor flokk unge satt lyttende til dagens ord fra hovedboken Bibelen. Det ble til og med applaus. Tror det var responsen på Ordets evne til å treffe hjertene.

HAMMERFEST

Båttur til Hammerfest er ikke å forakte. Nydelig tur med hurtigbåten via Seiland og Saraby på styrbord side. Her sto som vanlig Svein Hansen på brygga for å ta imot den reisende. Det bar til Betania og møtehelg. Det ble «møljefest» om fredagen med fersk skrei, lever, rogn og fylte torskemager. Sannelig fikk vi med oss litt Guds ord og sang før vi «sovnet» etter all den gode fisken. Nydelig.

På grunn av uvær kom jeg meg ikke over Sennalandet på søndag ettermiddag. Dermed rakk jeg ikke møte i Alta søndag kveld. Da ble det å være med på nytt møte i Betania og båttur til Alta mandag morgen.

Hjerterom er et åpent tilbud i Alta sentrum for «hvem som helst». Prat, sang, mat og andakt. Tiltaket drives av Kirken, Pinseforsamlingen og Alta kommune. Her fikk jeg en god prat med mange mennesker og enda en gang anbefale Jesus som frelseren. Konseptet bør kunne fungere greit flere steder i Norge.

MASI

MASI: Noen av deltakerne på møtet. Bjørg fremme til venstre og tolken Klemmet Hetta ved siden av.

Masi ble besøkt mandag kveld, bygden (se kart) som politikerne ville demme ned for å gi kraft på 1970-80-tallet. Heldigvis tok de til vettet og valgte andre løsninger. Her hadde vi møte i kapellet med ca. 10 stk. fra Masi og oss fem i bilen fra Alta. En spesiell kveld der Klemet Hetta tolket, og sangen lød på norsk og samisk. Kveldens høydepunkt var å få treffe en gammel kollega ved navn Bjørg Monsen (nå gift Vars i Masi). Hun var en dugende barne- og ungdomsarbeider i min første tid som arbeider i Finnmark på 70-tallet (se for øvrig bilde).

Tromsø lufthavn kan brukes til mye. På hjemturen tirsdag 14. mars ble det tid for en prat med min fetter Håkon fra Askøy, nå bosatt i Tromsø.

SØROVER

Osterøy støtter helhjertet opp om Finnmark. Derfor ble det tid til søndagsmøte 19. mars på Hjellvik bedehus. En riktig ungdommelig forsamling med mange barnefamilier. En god formiddag med kjært gjensyn med gamle og nye misjonsvenner.

BØMLO

SANG: Bømlo musikklag som alltid med god og tradisjonell musikklagssang.

Finnmarksvennene på søre Bømlo stelte i stand basaruke 22.–25. mars. Dette kan de på Langevåg. Unge og eldre lager til basar som det er skikkelig dreis over. Håkon Garvo fra Vestre Jakobselv var med som forkynner dette året sammen med undertegnede. To møter først i uken og så barnebasar fredag og hovedbasar lørdag ettermiddag med kafé. Tror du ikke at «svigermor, Evensen og kjerringa og jeg» vant dette året også? Det står skikkelig respekt av misjonsvennene på Bømlo med Herdis Lønning i spissen. Takk, foreningsdamer, for innsatsen.

JÆREN

Få plasser er så flittige til å støtte arbeidet i Finnmark som misjonsvennene på Jæren. De er skikkelig rause både med dugnad i nord og penger til drift av misjonstjeneste. 24.–26. april var Oddmund Mikkelsen og undertegnede på tur sammen til tre bedehus. På Varhaug stilte over 50 sterkt opp en mandagskveld sammen med «Husets trekkspillklubb». God mat og åresalg ble det også tid til. Resultat over 10.000.- på en kjapp trekning. Takk skal dere ha.

Tirsdag ble Vigrestad misjonshus besøkt. Ikke den store flokken denne kvelden, men åresalg ble det tid til. Over 7000.- på et blunk! Takk til dere trofaste slitere på Varhaug som tar imot oss og stiller opp for misjonens sak i Finnmark. Det hører med til historien at jeg tok med meg tre forskjellige sorter såpoteter fra Vigrestad. De er alt kommet i jorden!

Onsdag besøkte vi Brusand bedehus. Her møtte det opp noen fra Nærbø, ja, helt fra Vegårdshei kom det Finnmarksvenner. Sangen lød tydelig og klart fra Oddmund, og Guds ord ble forkynt. Kaffe og mat ble servert. Gave til misjonen ble gitt med ca. 5.500 kr. som resultat. Takk! En av misjonskvinnene fortalte at hun hadde ledet forening for Vårsol i over 30 år. Jeg blir ydmyk i møte med den type trofasthet. Takk for gjestfrihet og mottakelse.

Når grisene lager leven i grisehuset, roet han dem ned med Dagen, Stavanger Aftenblad og Sambåndet

PS.

Mitt faste hjem for overnatting på søre Jæren har i mange år vært Anne Britt og Tron Stokkeland. Slik også på denne turen. Takk til dere for åpen heim! Tron er tømrer og grisebonde. Han kunne fortelle at når grisene lager leven i grisehuset, roet han dem ned med Dagen, Stavanger Aftenblad og Sambåndet. Spesielt noen ledere i avisene hadde god innvirkning på miljøet. Det må jeg si er skikkelig gjenbruk!

Les også forrige reisebrev fra Roald Evensen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.