Ny biskop – og hva så?

Ivar Brauts ansettelse som biskop i Stavanger kan tolkes som en påskjønnelse for hans "brobyggerrolle" i saken om kirkelig vigsel av likekjønnede.

Nettleder_bylinebilde_PetterFørst publisert 9. desember. Oppdatert 12. desember. Avisen Dagen fikk rett i sin forsiktige spådom i lederartikkelen 10. juni: Ivar Braut fra Sandnes blir ny biskop i Stavanger. Ifølge en pressemeding fra Kirkerådet torsdag kveld stemte til slutt et flertall på åtte av Kirkerådets medlemmer på Ivar Braut, fem pekte på Torstein Lalim og bare to stemte på Helge S. Gaard. Braut beskriver seg selv som «moderat konservativ». Gaard har uttalt at hans teologiske profil ligner den Braut har tilkjennegitt.  Torstein Lalim er den eneste av de tre som vil vie likekjønnede. Gaard hadde et klart flertall i den rådgivende kirkelige avstemningen bak seg.

Ikke samlet

13 av 15 kirkerådsmedlemmer er enten med i Åpen folkekirke eller deler dens syn på vigsel av likekjønnede. Ifølge Vårt Land 13. desember stemte likevel åtte av dem for Braut og fem for Lalim. De opptrådte altså ikke som en samlet blokk. Gaard ble støttet av de to rådsmedlemmene som mener ekteskapet er for én mann og én kvinne. Kirkerådets leder og styremedlem i Åpen folkekirke, Kristin Gunleiksrud Raaum, stemte ifølge Vårt Land på Lalim.

Ifølge Dagen 9. desember brukte Kirkerådet både formiddagen og ettermiddagen på å behandle ansettelsen av ny biskop. Det skal ha vært flere prøveavstemninger som ikke ga flertall for noen av de tre kanidatene som Kirkerådet kunne velge iblant. I de første omgangene skal ingen av dem ha fått det nødvendige flertallet på åtte av 15 stemmer. Flere av dem som opprinnelig stemte på Gaard, skal så ha stemt på Braut i stedet og dermed sikret ham flertall. Resultat ble at en som beskriver seg selv som «moderat konservativ» ble valgt foran den liberale kandidaten – Torstein Lalim – men på bekostning av den som hadde et klart flertall bak seg (Gaard) i den rådgivende kirkelige avstemningen i forkant.

På direkte spørsmål fra Stavanger Aftenblad tidligere i høst om han vil vie homofile, svarte Ivar Braut slik: «Nei. Jeg aksepterer et forpliktende likekjønnet samliv som forenlig med kristent liv. Men ekteskapet er etter mitt syn bare for én kvinne og én mann. Jeg støtter imidlertid Kirkemøtets flertallsvedtak.»

Påskjønnelse

ivar-braut

Ivar Braut, ny biskop i Stavanger

Lederen for Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nielsen, ble i Dagen 26. april gjengitt på at han «skryter av biskop Halvor Nordhaug, Ivar Braut og Harald Hegstad, som alle står for det klassiske synet (på ekteskap, min anm.), men som stemte for likekjønnet vigsel» på Kirkemøtet i vår. Braut har blitt beskrevet som en brobygger i forbindelse med Kirkemøtets vedtak om å innføre liturgi for likekjønnet vigsel, og det kan ikke utelukkes at torsdagens ansettelse som biskop i Stavanger bispedømme bærer et visst preg av påskjønnelse for det.

Åpen folkekirke kunne ha presset fram den mest liberale kandidaten, men valgte å legge begrensninger på maktutøvelsen overfor et konservativt bispedømme. Offisielt gir likevel Sandaker-Nielsen uttrykk for skuffelse over at Lalim ikke ble valgt. Ivar Braut er selv medlem av Kirkerådet. Da rådet i møtet 6. oktober behandlet forslag til vigselsliturgi, var Braut en av to medlemmer som ikke ville ære med på å «vedta» forslag til liturgi, men at det skulle stå at Kirkerådet «oversender» forslaget til Kirkmøtet i januar 2017. Slik ble det da også. Ikke alle i Kirkerådet var like begeistret for det.

Åpen folkekirke kunne ha presset fram den mest liberale kandidaten, men valgte å legge begrensninger på maktutøvelsen overfor et konservativt bispedømme.

Viktigst internt

På grunn av sitt flertallsvedtak om å ville innføre en lære om ekteskapet som står i direkte motstrid til Bibelen, vil Den norske kirke og dens biskoper få stadig mindre betydning i det bedehusland Sambåndet skriver om. Ingen bedehusforsamling behøver å anse seg for å stå under tilsyn av Den norske kirkes biskoper, og det gjelder også for biskopen i Stavanger bispedømme. For Den norske kirkes egen del er det likevel grunn til å være glad for at Kirkerådet valgte en kandidat som sier han står for det klassiske synet på ekteskapet og vil legge vekt på forkynnelsen. Men som kirkerådsleder Kirsten Gunleiksrud Raaum sa som en trøst til Torstein Lalim: det kommer flere ansettelser.

Les også: Biskopene og Indremisjonsforbundet

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.