Vil ikke «tildekke uenighet»

Alle som har det klassiske syn på ektesapet, bør stemme nei til å innføre liturgi i Den norske kirke for vigsel av likekjønnede. Det argumenterer flere av de konservative delegatene på Kirkemøtet for før morgendagens avstemning.

I Kirkemøtets første plenumsdebatt lørdag morgen var det uenighet blant mindretallet, som ser på ekteskapet som en ordning mellom én mann og én kvinne, om hvorvidt de bør stemme for flertallets konsensusforslag eller på et mindretallsforslag om at de nye liturgiene ikke skal vedtas.

Mindretall

Flere av kirkemøtets delegater, som har det klassiske synet på ekteskapet, oppfordret sine meningsfeller til å stemme for mindretallets forslag. Beate Husa fra Bjørgvin bispedømme var en av dem.

– Et konsensusvedtak vil for meg fremstå som et ønske om å tildekke den uenigheten som er i kirken. Folk forstår ikke hvordan en kan stemme både ja og nei i samme vedtak, mener Husa.

Les svarene fra nettmøtet mellom Erik Furnes og Halvor Nordhaug

MF-professor Harald Hegstad er nestleder i Kirkerådet og lekfolkrepresentant for Oslo i Kirkemøtet. Han er uenig med Husa:

– Vi har funnet en konsensusløsning som gir et stort rom for oss som har et klassisk ekteskapssyn. Flertallsforslaget gir rom for begge syn, og gjennom det som vedtas, skaper det rommet som også de som stemmer imot dette forslaget, vil nyte godt av, mener Hegstad.

Stort engasjement

På fjorårets kirkemøte ble det som kjent vedtatt at liturgi som kan brukes av likekjønnede par, skulle utarbeides. I år, nærmere bestemt mandag 30. januar, vil denne liturgien med all sannsynlighet bli vedtatt. Dette er uten tvil den saken som skaper størst engasjement blant kirkemøtets delegater.

Les kommentar: Vigselsliturgi vitner om synd

– Det er en sak som er svært viktig, krevende og vanskelig for kirken vår, sa preses i bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, i starten av debatten.

Allerede før debatten startet hadde 15 personer tegnet seg på talerlista, og over 30 delegater tok ordet før diskusjonen var over i første runde.

– Vil skape rom

Flere av mindretallets delegater, blant andre påtroppende biskop i Stavanger, Ivar Braut, støttet Hegstads syn om å stemme for konsensusforslaget.

– Begge parter strekker seg, det er vedtakets ånd. Det er ikke et kompromissforslag men en felles forståelse så langt vi kan. Det er verdifullt, sa Braut på talerstolen.

Beate Husa, og flere med henne, mente på sin side at et stort mindretall ville gi et bedre rom for deres syn.

– Jeg er overbevist om at det ikke er et konsensusvedtak som skaper den enheten og det rommet for begge syn som vi alle trenger for å gå videre sammen. Nettopp en avstemming som tegner det reelle bildet av hvor vi står, skaper det rommet, sa Husa.

Husa oppfordret fra talerstolen særlig biskopene til å stemme mot konsensusforslaget dersom de har et klassisk ekteskapssyn.

Ønsker vedtak

STEMMER FOR: Harald Hegstad mener flertallets forslag til ny vigselsliturgi ivaretar mindretallets syn på en god måte og vil stemme for det. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK

Harald Hegstad sier an har full respekt for at andre tenker annerledes og stemmer annerledes.

– Men jeg er uenig i den måten å tenke om en avstemming på. Når du stemmer for et forslag, stemmer du på det med et ønske om at det skal bli vedtatt, mener Hegstad og legger til at han ikke ønsker at konsensusmodellen blokkeres.

– Da vil debatten og striden fortsette i det endeløse.

Ikke spørsmål om enhet

Hegstad mener ikke at han gjennom å stemme for konsensusforslaget setter enheten i kirken over sitt syn på Bibelen.

– Bibelen er grunnlaget for enheten, og vi skal argumentere for hvert vårt syn utfra Bibelen. Spørsmålet er når mennesker, som alle ønsker å tenke utfra Bibelen, kommer til ulikt resultat. Hva gjør vi da, spør han og svarer selv:

– Det er da den typen prosesser som har endt ut i dette konsensusvedtaket, er blitt nødvendig. Da må en spørre seg om den uenigheten er så grunnleggende at men ikke lenger kan høre til i den samme kirke.

Hegstad merket seg at ingen stilte spørsmål ved dette i den første plenumsdebatten om denne saken.

– Jeg hørte ikke tanken om at denne uenigheten ikke kan rommes innenfor Den norske kirkes fellesskap fra noen av debattantene denne gangen. Det gleder meg. Da må vi finne en vei videre sammen selv om vi er uenige om hva troskap mot bibelen betyr i dette spørsmålet, sier han.

–Prøver å vise lederskap

– Hva tenker du, Hegstad, om dem som synes det er rart at noen med det klassiske bibelsynet kan stemme for flertallsforslaget?

– Jeg vil be de som synes det er rart, om å anstrenge seg litt mer for å sette seg inn i den argumentasjonen som vi som gjør dette, har lagt på bordet. Vi prøver å vise et lederskap nettopp for å gi rom for det klassiske synet. Jeg synes kanskje noen har litt for lett for å bare avvise det, sier han.

Hegstad oppfordrer alle medlemmer i Dnk som har det klassiske synet på Bibelen i ekteskapsforståelsen, til å være frimodige på sitt syn.

– De skal med frimodighet stå for det synet de har. Jeg mener at vi gjennom dette vedtaket skaper rom for det, at vi kan praktisere, forkynne, veilede og undervise i det synet. Det fordrer naturligvis også at man viser respekt for dem som har det motsatte synet, sier han. KPK

(Redigert for sambåndet.no av Petter Olsen)

1 svar
  1. Reidar Vik says:

    Kvifor har ein i det heile hamna i ein slik situasjon? Trur nok at fred er langt borte sjølv om det kan sjå slik ut. Me er kalla som etterfølgjarar av Kristus til å gje Han ære . Han er ikkje avhengig av strategisk taktikkeri, men har ein veg for dei trufaste.
    Luther gjorde opprør mot ei kyrkje på ville vegar. Det vart ikkje slik han trudde det skulle gå, men vår forståing av synd og nåde hadde kanskje vore heilt annleis om han ikkje hadde vågd å bli upopulær. Lytt gjerne til Neal Morse sin song : https://www.youtube.com/shared?ci=7DvLsuvayCI

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.