UTBRENT HJEM: 12 år gamle Noeh, som måtte flykte fra hjembyen Karamles i Nord-Irak da IS raidet området, overleverte oppropet til FN. FOTO: Åpne Dører
FN: – Kristne må være en del av løsningen
'- Dere har kommet til riktig sted, var beskjeden fra FN da over 800.000 underskrifter mot forfølgelse av kristne i Midtøsten ble overlevert.
12. desember i fjor ble et opprop signert av 808 172 mennesker i 143 land overlevert til FN. Nær 4000 av dem var norske. Oppropet ber om beskyttelse av kristne og andre minoriteter i Irak og Syria, og om anerkjennelse av nøkkelrollen religiøse ledere kan spille i gjenoppbyggingsinnsatsen etter IS. Dette melder World Watch Monitor.
Oppropet er en del av kampanjen «Hope for the Middle East» fra den internasjonale organisasjonen Open Doors. De oppfordrer FN til å samarbeide med religiøse ledere og trosbaserte organisasjoner for å opprettholde fred og gjenoppbygge Irak og Syria.
Oppropet ble overlevert Kyoko Shiotani, kontorsjef ved visegeneralsekretær-kontoret, av 12-åringen Noeh og hans far, Hathem. De ble tvunget til å flykte fra hjembyen Karamles i Nord-Irak da IS raidet området.
– Oppropet er rettet til riktig sted. Generalsekretæren anerkjenner at enhver politisk løsning som skal ha håp om å lykkes, må inkludere minoritetene i den aktuelle regionen, sa Shiotani, ifølge Open Doors.
Delegasjonen fikk blant andre også møte den britiske FN-ambassadøren, Matthew Rycroft, og den amerikanske visepresidenten, Mike Pence.
Religious & ethnic minorities around the world need their rights protected. Clear proof in #Iraq & #Syria. @OpenDoors doing great work to deliver for them. pic.twitter.com/LLgLvReGhK
— Matthew Rycroft (@MatthewRycroft1) December 12, 2017
– Jeg føler meg veldig trist for det som skjedde, sier Noeh i en video som dokumenterte hans første besøk hjem siden IS ble beseiret.
Mens han gikk gjennom sitt utbrente soverom, fant Noeh noen klinkekuler han pleide å leke med. Han tok med seg disse til New York for å gi dem i lederne i FN. Han håper at klinkekulene får dem til å huske hans folk og deres behov for å gjenoppbygge seg.
– Jeg er fortsatt veldig ivrig etter å komme tilbake til landsbyen min. Dette er vårt land, sier han.
Met w/ 12-yr old Noeh from Iraq. ISIS destroyed his home & he fled leaving everything behind. When they returned, their town was burnt to the ground. The plight of Noeh & thousands of others like him is why @POTUS ordered us to directly aid the persecuted. Help is on the way! pic.twitter.com/v5skBC5Ys3
— Vice President Mike Pence Archived (@VP45) December 14, 2017
Viktige rettigheter
– Vi håper alle å få våre fulle rettigheter i Irak … Dette er det viktigste vi trenger for å fortsette å bo i Irak, sier fader Behnam Benoka, en katolsk prest fra Bartella i Nord-Irak, som også er del av delegasjonen.
– De materielle tingene er veldig viktige. Men for å fortsette å bo, for å fortsette eksisterende, må vi få våre fulle rettigheter som ekte borgere i Irak.
En annen irakisk prest, fader Thabet, som overvåker gjenoppbyggingen av bygninger i Karamles, framhever behovet for internasjonal støtte og beskyttelse.
– Det er den eneste måten vår fremtid som kristne i dette landet kan garanteres. Det er mye som må gjøres for å hjelpe den irakiske regjeringen å skape en rettferdig situasjon med frihet for alle samfunnets komponenter, spesielt for de kristne, sier han.
Oppfordrer til bønn
Også åpne Dører i Norge har vært med på oppropet og kampanjen for håp i Midtøsten.
– Dette er en del av en sjuårs satsning for gjenoppbygging i Syria og Irak, og den er vi med på, sier informasjonsleder i Åpne Dører, Linda Askeland til KPK.
Av kapasitetshensyn har ikke denne kampanjen vært hovedsatsing for den norske organisasjonen.
– Men vi har hatt det framme på møter og i bladet vårt. Vi har samlet inn i underkant av 4000 underskrifter her i Norge, forteller Askeland.
Åpne Dører ønsker å oppfordre nordmenn til å be for de forfulgte kristne. KPK
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!