UTBRENT HJEM: 12 år gamle Noeh, som måtte flykte fra hjembyen Karamles i Nord-Irak da IS raidet området, overleverte oppropet til FN. FOTO: Åpne Dører

FN: – Kristne må være en del av løsningen

'- Dere har kommet til riktig sted, var beskjeden fra FN da over 800.000 underskrifter mot forfølgelse av kristne i Midtøsten ble overlevert.

12. desember i fjor ble et opprop signert av 808 172 mennesker i 143 land overlevert til FN. Nær 4000 av dem var norske. Oppropet ber om beskyttelse av kristne og andre minoriteter i Irak og Syria, og om anerkjennelse av nøkkelrollen religiøse ledere kan spille i gjenoppbyggingsinnsatsen etter IS. Dette melder World Watch Monitor.

Oppropet er en del av kampanjen «Hope for the Middle East» fra den internasjonale organisasjonen Open Doors. De oppfordrer FN til å samarbeide med religiøse ledere og trosbaserte organisasjoner for å opprettholde fred og gjenoppbygge Irak og Syria.

Oppropet ble overlevert Kyoko Shiotani, kontorsjef ved visegeneralsekretær-kontoret, av 12-åringen Noeh og hans far, Hathem. De ble tvunget til å flykte fra hjembyen Karamles i Nord-Irak da IS raidet området.

– Oppropet er rettet til riktig sted. Generalsekretæren anerkjenner at enhver politisk løsning som skal ha håp om å lykkes, må inkludere minoritetene i den aktuelle regionen, sa Shiotani, ifølge Open Doors.

Delegasjonen fikk blant andre også møte den britiske FN-ambassadøren, Matthew Rycroft, og den amerikanske visepresidenten, Mike Pence. 

– Jeg føler meg veldig trist for det som skjedde, sier Noeh i en video som dokumenterte hans første besøk hjem siden IS ble beseiret.

Mens han gikk gjennom sitt utbrente soverom, fant Noeh noen klinkekuler han pleide å leke med. Han tok med seg disse til New York for å gi dem i lederne i FN. Han håper at klinkekulene får dem til å huske hans folk og deres behov for å gjenoppbygge seg.

– Jeg er fortsatt veldig ivrig etter å komme tilbake til landsbyen min. Dette er vårt land, sier han.

Viktige rettigheter

– Vi håper alle å få våre fulle rettigheter i Irak … Dette er det viktigste vi trenger for å fortsette å bo i Irak, sier fader Behnam Benoka, en katolsk prest fra Bartella i Nord-Irak, som også er del av delegasjonen.

– De materielle tingene er veldig viktige. Men for å fortsette å bo, for å fortsette eksisterende, må vi få våre fulle rettigheter som ekte borgere i Irak.

En annen irakisk prest, fader Thabet, som overvåker gjenoppbyggingen av bygninger i Karamles, framhever behovet for internasjonal støtte og beskyttelse.

– Det er den eneste måten vår fremtid som kristne i dette landet kan garanteres. Det er mye som må gjøres for å hjelpe den irakiske regjeringen å skape en rettferdig situasjon med frihet for alle samfunnets komponenter, spesielt for de kristne, sier han.

Oppfordrer til bønn

Også åpne Dører i Norge har vært med på oppropet og kampanjen for håp i Midtøsten.

– Dette er en del av en sjuårs satsning for gjenoppbygging i Syria og Irak, og den er vi med på, sier informasjonsleder i Åpne Dører, Linda Askeland til KPK.

Av kapasitetshensyn har ikke denne kampanjen vært hovedsatsing for den norske organisasjonen.

– Men vi har hatt det framme på møter og i bladet vårt. Vi har samlet inn i underkant av 4000 underskrifter her i Norge, forteller Askeland.

Åpne Dører ønsker å oppfordre nordmenn til å be for de forfulgte kristne. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.