Fræna brannvesen brenner ned Stavik bedehus. Foto: Oddbjørn Harnes, Romsdals Budstikke

Bedehus i brann

Stavik bedehus har stått tomt lenge. Nå er det brent ned på initiativ fra Nordmøre og Romsdal Indremisjon.

Vi bestilte brannvesenet i Fræna for å brenne det kontrollert ned. Det har stått tomt veldig lenge. Ingen ville ha det, og huset forfalt, sier kretsleder Ole Christan Martinsen i Nordmøre og Romsdal Indremisjon (NRI) til sambåndet.no.

På første møte i kretsstyret for NRI høsten 2016 var Stavik bedehus på sakslisten:

«Kretsstyret vil også gjøre et siste forsøk på å få gitt vekk Stavik bedehus (inkl. en medfølgende tomt på 500 m2).» står det.

Vemodig
Mandag kveld ble bedehuset i Fræna kommune på Romsdalshalvøy nord for Molde brent ned som øvingsobjekt for Fræna brannvesen, og tomta går tilbake til gården.

‒ Vi har prøvd å gi det vekk ved flere anledninger uten å lykkes, forteller Martinsen.

‒ Hva tenker du om at dere ber brannvesenet om å brenne ned et bedehus?

‒ Det er trist og vemodig at vi må gå til et slikt tiltak. Det er ikke noe kjekt. Vi skulle ønske vi kunne gjort noe annet.

Vedtekter
For vel to år siden uttalte daværende kretsleder i NRI, Arild Ove Halås, til Romsdals Budstikke at «Det er minst ti år siden det var aktivitet i bedehuset. Siden har vi forsøkt å finne en løsning. Å selge det til høystbydende er ikke lenger mulig. Alternativene er riving, flytting eller kontrollert nedbrenning.»

‒ Vi fikk ikke solgt bedehuset på grunn av vedtektene for huset. Her står det at hvis huset ikke er i bruk som bedehus, kan naboene kreve at det fjernes, forteller pensjonist og tidligere kontorfullmektig i NRI, Jan Inge Nasvik.

Tilbakemeldinger
Stavik bedehus var nesten 100 år gammelt med et tilbygg som ikke var mer enn 25 år gammelt. Dører, vinduer, toalett og inventar var i brukbar stand. Ifølge Nasvik var dreneringen på huset dårlig, og det var råteskader i kjelleren.

‒ Vi fikk tilbakemeldinger fra folk i bygda som syntes at vi ikke skulle brenne bedehuset. Og det er forferdelig å brenne ned et bedehus. Men riving ville kostet 150 000 kroner, og det er ikke noe bedre at det står og forfaller, sier Jan Inge Nasvik.

FØR: Slik så huset ut. FOTO: ODDBJØRN HARNES, ROMSDAL BUDSTIKKE

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.