VOKSER: – Målet er å gå fra en norsk grasrotbevegelse til en nordisk og internasjonal organisasjon, sier Miff-leder Conrad Myrland. Foto: Med Israel for Fred.
Miff vil bli internasjonal
På et år har organisasjonen Med Israel for fred (Miff) fått over 360 medlemmer i Danmark. Målet er å utvide enda mer internasjonalt.
Miff Danmark ble etablert i april 2018 og har siden hatt god vekst.
– Det er en veldig positiv start, og vi tror det kommer til å øke. Vi ser at det tikker inn mange nye medlemmer hver uke, og flere vil komme når flere blir kjent med arbeidet vårt, tror Conrad Myrland som er daglig leder for Miff i Norge.
Norsk kontroll
Miff Danmark styres helt og fullt fra Norge, og nesten alle utgifter dekkes herfra i etableringsfasen.
– Det har gitt oss en mulighet til å drive en internettredaksjon med daglige nyheter fra Israel og analyser av danske holdninger, sier Dina Grossman, som er Miffss daglige leder i Danmark, til den kristne danske ukeavisen Udfordringen.
Conrad Myrland er avdelingens styreleder, mens det norske Miff-styret foreløpig er generalforsamling.
Med Israel for fred har også etablert en avdeling på Island. Det skjedde i mars. Man er i ferd med å få den formelle registreringen på plass, men etter loven kan ikke utlendinger sitte i styret for en islandsk forening. Likevel eier Miff Norge det islandske Miff-nettstedet.
– I realiteten er det vi som helkontrollerer virksomheten både i Danmark og på Island, sier Myrland til Kristelig Pressekontor.
Vil øke internasjonalt
Miff har ambisjoner om å utvide til flere land og andre språkområder enn det nordiske.
– Målet er å gå fra en norsk grasrotbevegelse til en nordisk og internasjonal organisasjon, og så spørs det hvordan dette skal reflekteres i styresammensetningen vår og gjennom demokratiske prosesser. Det må vi se på, sier Myrland
Han melder om økende interesse for Miffs arbeid i flere europeiske land, men understreker at Norge er det viktigste landet.
– Her er det et skrikende behov for et korrektiv til de store mediene og for en vaktbikkje som er der når det begås urettferdigheter mot Israel, mener han.
Mindre engasjerte dansker
Utenfor Norge konsentreres det meste av innsatsen om Danmark. Myrland mener den danske befolkningen er mindre Midøsten-engasjert enn nordmenn flest, enten de sympatiserer med Israel eller palestinerne.
Det er lite som tilsier at Miff ikke skal bli like store i Danmark som hos oss. Det vil i alle fall ta en tid. I Norge har folk et ekstra sterkt følelsesmessig engasjement fordi vi har vært en stor bistandsyter og på grunn av Oslo-prosessen. Derfor har vi mange aksjer i konflikten, sier Myrland som også mener mediebildet i Danmark er mer mangeartet enn det norske.
– Vi ser ikke den samme ensidigheten der som i Norge. Det gjør nok at behovet for vårt informasjonsarbeid ikke umiddelbart er like stort i Danmark, sier han.
Myrland legger til at Miff likevel trengs der, ikke minst før det forestående folketingsvalget.
– Alle partier på venstresiden går enten inn for boikott av Israel eller andre diskriminerende tiltak, sier Myrland.
Svensk vekst
Miff vurderer også tettere samarbeid med allerede etablerte organisasjoner. I Sverige jobber de sammen med Vänskapsförbundet Sverige-Israel, og der er det ikke aktuelt å starte eget Miff-arbeid. Men de har gitt råd om hvordan arbeidet kan organiseres bedre, og det har gitt god medlemsvekst.
– Det er et bra arbeid i mange land, men få har en organisasjon med samme unike profil som Med Israel for fred, med en livssynsnøytral og partipolitisk nøytral basis, påpeker Myrland.
Nesten 11.000
Miff i Norge har hatt stor vekst i flere år og passerte 10.000 medlemmer i 2016. De mangler nå omkring 50 innmeldinger på å ha 11.000 medlemmer, et tall det har tatt 41 år å nå.
– Det er vanskeligere å vokse når man blir større, og veksten har avtatt noe i prosent de siste årene, sier Miff-lederen.
Han ser delvis positivt på dette fordi vekst i Miffs medlemstall ofte henger sammen med opptrapping av konflikten mellom palestinere og israelere.
– Nå har vi heldigvis hatt noen år der Israel har opplevd relativt stor grad av ro. Når Israel utsettes for stort militært press, demonisering i mediene eller oppfordringer til boikott for eksempel fra LO, kommer det flere innmeldinger hos oss, som en motreaksjon, sier Myrland.
Danmark har 360 medlemmer, mens Island bare har ti.
– Etter alle solemerker vil det ta lang tid før noen andre land nærmer seg Norge i antall medlemmer, sier Conrad Myrland. KPK
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!