SANDNES: Daglig leder Håvard Haugland i Frikirkens barn & unge presenterte samtaleboksen Input på Awana DNA-konferansen 1. februar. FOTO: PETTER OLSEN

God samtale i boks

«Input» er en samtaleboks for hele familien med spørsmål og utfordringer som skal gjøre det enkelt og morsomt å dele tro på hjemmebane.

– Input er et unikt verktøy som setter i gang de gode samtalene. Samtaleboksen inneholder cirka 800 spørsmål og utfordringer, og den passer for familier med barn fra 6–19 år, sier idéskaper og prosjektleder for Input i Fribu (Frikirkens barn & unge), Ingrid Halvorsen Heskje.

Ifølge Heskje startet tanken om at denne samtaleboksen kunne hjelpe foreldre som opplever at det er vanskelig å få til viktige samtaler, og ikke minst få hjelp til å snakke med barna om tro.

Samarbeid.

– Vi startet arbeidet med dette for flere år siden og har i samarbeid med Awana utviklet samtaleboksen Input som Fribu lansert i juni 2019. Samtalekortene tar for seg ulike temaer og problemstillinger som familien kan snakke om, mens aktivitetskortene utfordrer til å løse en felles oppgave. Temaene for samtale spenner fra bibel og bønn til nettvett, mens en aktivitet kan være å løse en gåte, forteller Heskje.

Fra Awana Norge har undervisningsleder Jorunn Singstad Djupvik og daglig leder Anne Lene Otterøen vært involvert.

Andre samtaletemaer er kjærlighetsspråk, høytider og markeringer. De ulike kategoriene er tilpasset og delt inn i aldersgruppene 5–9, 10–13 og 14–19 år. I tillegg inneholder boksen bønnekort, som presenterer ett konkret bønneemne per kort.

– La den stå fremme.

Heskje anbefaler at familier som vil prøve boksen, har den lett tilgjengelig.

– La den stå fremme på stuebordet eller kjøkkenbordet, da er det lettere å integrere den som en naturlig del av hverdagslivet. Boksen i seg selv er veldig fin å se på, og den er laget med en fin design nettopp for at den skal være naturlig å ha fremme, sier hun.

I tillegg til samtaletemaer for barn og unge har boksen en egen kategori som er ment for foreldre.

– Tanken er at når barn og tenåringer synes det er nok snakk og skal videre på sine ting, så kan «foreldrerommet» med sine 100 spørsmål tas i bruk. Der kan man få hjelp til viktige spørsmål, som kan styrke ekteskapet eller foreldrerollen. Hvordan en tar vare på ekteskapet og hvordan uttrykke hva en setter pris på hos hverandre, er noen eksempler, sier Heskje.

SANDNES: Daglig leder Håvard Haugland i Frikirkens barn & unge presenterte samtaleboksen Input på Awana DNA-konferansen 1. februar. FOTO: PETTER OLSEN

– Hvordan har dere kommet frem til kategorier og spørsmål?

– Etter å ha laget B-tween spillet og Teen-spillet, så var jo spørsmålskonseptet for å få til gode samtaler ganske kjent. Vi tenkte på hva det kan være bra for en familie med for eksempel tre barn å få spørsmål om. Ut ifra det perspektivet ble spørsmålskategoriene delt naturlig opp innen aldersgruppene i Input. Bibel og bønn er med som tema, for vi vil hjelpe familier med å inkludere det som en naturlig del av samtalen. Kjærlighetsspråk er tematisert fordi vi trenger å lære mer om hvordan vi kan bli flinkere til å utrykke på forskjellige måter at vi er glad i hverandre. På samme måte er foreldrerommet med, fordi det er viktig at foreldre snakker sammen og styrker ekteskapet. Nettvett er også et tema, fordi vi lever i en verden omgitt av teknologi. Aktivitetskortene er tenkt litt som en pause, eller et hvileskjær. Når barna kanskje går leie, så kan vi trekke et aktivitetskort og få en oppgave som handler om å gjøre noe helt annet, sier Heskje.

Viktig ressurs for troslivet.

Heskje forteller at tilbakemeldingene fra familier som har små barn, har vært kjempegode.

– Linda Kvavik med fire barn forteller oss i Fribu at diskusjonen går rundt bordet hjemme hos dem. Og barna er like aktive som foreldrene. De har brukt boksen daglig siden de kjøpte den i juni. Noen ganger samler de hele familien, mens andre ganger har de samling med bare 12-åringen eller 5-åringen. Ifølge Linda og Olav Kvavik er boksen blitt en viktig ressurs for troslivet i familien deres. Og for oss i Fribu er det kjempegøy å få høre, sier Heskje.

– Vil du si at Input egner seg for andre arenaer enn i hjemmet?

– Input tenker jeg er laget først og fremst for hjemmet og for familien. Jeg vil sterkt anbefale å bruke B-tween spillet som er laget for 10–13 åringer i tweens-klubber i kirken. Dette er laget litt på samme måte som Input. Det samme gjelder Teens-spillet, som har over 300 spørsmål laget til aldersgruppen 14–19 år og er tenkt i konfirmantgrupper og ungdomsarbeid. Disse kan også bestilles på Fribu sin nettside, opplyser Ingrid Halvorsen Heskje.

Også Awana Norge selger Input.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.