Kongelig utmerkelse til Haldis Reigstad

Lyriker Haldis Reigstad er tildelt Kongens fortjenstmedalje etter mangeårig forfatterskap. Utdelingen skjer på lørdag.

‘- Jeg er takknemlig, sier Haldis Reigstad til sambåndet.no.

24. juni ble et nytt navn lagt til i listen på nettstedet kongehuset.no over «tildelinger av ordener og medaljer«: «Lyriker Haldis Totland Reigstad, Frekhaug, er tildelt Kongens Fortjenstmedalje.»  

Samfunnsgavnlig

Tildelingen av Kongens fortjenstmedalje går helt tilbake til 1. februar 1908, da denne utmerkelsen ble stiftet av kong Haakon VII. 

Ifølge kongehuset.no deles Kongens fortjenstmedalje ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.

Utdeling

Reigstad forteller at hun fikk vite om tildelingen for om lag tre uker siden.

– Da var det en god venn som hadde vært med i prosessen, som fortalte meg det. Det kom selvsagt helt overraskende, jeg visste ingenting, sier Reigstad.

Hun vet ikke så mye mer nå heller – annet enn at utdelingen av medaljen skal skje på et arrangement på Nordhordland folkehøgskole kommende lørdag, 8. august. Her skal det være om lag 70 inviterte gjester. 

– Så vet jeg også at det er Evangelisten og P7 Kristen Riksradio som står bak søknaden, sier Reigstad. 

Jesus får stråle fram

– Har du fått tenkt noe over hva en slik utmerkelse betyr for deg?

– Jeg vet jo at det har med lyrikken å gjøre, altså det jeg har skrevet. Det meste av det har et tydelig kristent innhold. Derfor er det veldig kjekt at Jesus skal få stråle fram også gjennom denne medaljen – hvor stor og rik Jesus er, og at det er han som har gitt meg gaven til å skrive. Det gleder meg med denne tildelingen, sier Haldis Reigstad. 

Et hjerte som brenner

Daglig leder og ansvarlig redaktør for P7 Kristen Riksradio, Kenneth Hjortland, sier ideen til å søke kom fra radio- og tv-pastor i P7 og styreleder for Evangelisten, Johnn Hardang.

– Haldis Reigstad har et hjerte som brenner for Jesus og for misjon, og det har hun hatt gjennom mange år. Et menneske som har fått betydd så mye for så mange, og som samtidig er beskjeden på egne vegne, fortjener en slik utmerkelse, understreker Hjortland. 

Han opplyser at Karl Johan Hallaråker ble trukket inn i arbeidet med søknaden

Diktsamlingen «Mandeltreet» som kom i fjor, var den 21. utgivelsen fra Reigstad. De fleste av bøkene er utgitt på Sambåndet Forlag, som fram til 2019 var et eget aksjeselskap eid av Indremisjonsforbundet. Bøkene hennes har samlet sett solgt i godt over 100.000 eksemplarer.  

Ikke lenger «kongens sølv»

Statuttene for tildeling av Kongens fortjenstmedalje endres i tråd med samfunnsutviklingen. Den siste endringen ble gjort 30. mars 2012.

Etter statuttene fra 2012 blir det ved vurderingen av kandidater lagt avgjørende vekt på samfunnsnyttig innsats over lengre tid, inkludert frivillig arbeid og engasjement. Samtidig legges det ikke lenger vekt på tjenestetid på 40 år eller mer.

Endringen innebar også at benevningen «Kongens fortjenstmedalje i sølv» falt bort og ble erstattet av «Kongens fortjenstmedalje». Kongens fortjenstmedalje i gull blir heretter bare tildelt i helt ekstraordinære tilfeller og kan ikke søkes om.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.