BYGGES: Så langt har man kommet i byggeprossen med Ljosheim bedehus. FOTO: Privat

Bygger for 100 millioner

Hvis alt går etter planen, vil det bli åpning av fem nye bedehus i 2021. I Kvinesdal, på Kleppe og på Sæveland er de i gang med byggingen.

‒ Vi er litt forsiktig med å si noe om når det nye bedehuset er ferdig. Hvis vi klarer å komme i hus til jul, er vi veldig fornøyd, men vi regner med åpning tidlig neste år, sier Hans-Jacob Reinlund Sæther til Sambåndet

Han er med i byggekomiteen for Ljosheim bedehus på Sæveland, Sevland i dagligtale, i Karmøy kommune.

Gammelt
Hvorfor bygger dere nytt bedehus?

‒ Vi hadde et gammelt bedehus fra 1907 som trengte betydelig vedlikehold, og vi hadde over lengre tid planlagt å gjøre noe med huset. Det var slitt og noe uhensiktsmessig, og vi planla å gjøre en større om- og utbygging. Dette ble vedtatt av generalforsamlingen våren 2019, sier Sæther.

Da de begynte å rive deler av bygget i oktober, viste det seg at huset var i dårligere stand enn man trodde. Blant annet hadde det betydelige fukt- og råteskader. I november 2019 gjorde byggekomiteen en ny vurdering og foreslo å rive og bygge helt nytt. Det ble enstemmig vedtatt på generalforsamlingen i desember 2019.

DUGNAD: Det ligger mye dugnadsinnsats bak det nye Ljosheim bedehus, som snart nærmer seg ferdig. FOTO: Privat

Dugnad
‒ Vi begynte byggeprosessen med å rive rett over nyttår, og det har etter dette gått som planlagt. Nå nærmer det seg ferdig, men det gjenstår en del innvending arbeid som maling og legging av gulv, sier Sæther.

Byggingen har skjedd med en kombinasjon av profesjonelle og dugnad.

‒ Det har vært en enorm dugnadsinnsats. Vi har en ordning med tre dugnadsskift med 8-10 personer per skift, og de går skift på tre dager, i tillegg deltar flere andre på lørdager og ellers når det passer. I tillegg er det mange som bidrar i komiteer, med planlegging, matlaging osv.  Sevland er kjent for å være ei dugnadsbygd, og det har vi fått erfart til fulle.

Giverglede
Prosjektet er kalkulert med en kostnadsramme og et budsjett på 6 millioner kr. Ifølge Sæther ser det ut til at prosjektet blir gjennomført innenfor rammene av budsjettet.

Prosjektet blir finansiert med en kombinasjon av oppsparte penger, gaver og lån. Hans-Jacob Reinlund Sæther kan fortelle om en enorm giverglede med mange som har gitt enkeltbeløp og fast givertjeneste.

‒ I tillegg er det er mange velvillige næringsdrivende som har vært romslige med oss og gitt oss gode priser.

At det er såpass rimelig forklarer Sæther med alt som er gjort på dugnad. Han regner også med at verdien på bygget vil doble seg når det er ferdig.

Praktisk
‒ Vi får et praktisk og moderne bygg. Det blir et bedehus som kan romme 350 mennesker samtidig.

Når det gjelder hvor mange som er engasjert på Ljosheim bedehus, anslår Sæther at det i snitt er 150-200 mennesker som bruker huset en normal uke. På et vanlig søndagsmøte kan det være 40-70 personer.

‒ Vi ser veldig frem til å ta det nye bedehuset i bruk. Det blir nytt og spennende. Vi får et hus som vi ønsker skal fylles opp, og at enda flere bli engasjert, sier Hans-Jacob Reinlund Sæther.

Veavågen

Få kilometer lenger nord på Karmøy, i Veavågen eller bare Vea, er man ikke kommet fullt så langt. På sambåndet.no 3. april 2019 opplyste formann Olaf Hansen i styret for bedehuset Betel at de planlegger å bygge et nytt bedehus på Sørbø. Da håpet Hansen at de kunne starte byggingen på slutten av 2019, begynnelsen av 2020.

‒ Status nå er at vi venter på endelig godkjenning av reguleringsplan for området. Vi jobber også med prosjektering og forbereder oss for anbudsrunde på prosjektet, forteller Hansen 1 ½ år senere til Sambåndet.

Prosjektet vokser

KARMØY: Det nye bedehuset skal bygges på Sørbø i vestre del av Vea. FOTO: PETTER OLSEN

Opprinnelig var det nye bedehuset kostnadsberegnet til 25 millioner kroner, og det skal finansieres gjennom lån og givertjeneste.

‒ Det vil nok koste mer enn 25 millioner kroner, og vi vil være avhengig av mer i givertjeneste enn det vi har fått inn pr i dag. Hovedgrunnen til dette er at vi ønsker å øke størrelsen noe i forhold til tidligere planer, basert på en høringsrunde fra bedehusets brukere, sier Hansen.

På bedehusets hjemmeside står det at målet er å samle inn 6 millioner kroner i egenkapital og 90.000 kroner i måneden i fast givertjeneste. Pr nå er de kommet opp i ca. 5,1 millioner kroner i egenkapital og ca. 90 0000 kroner i måneden i fast givertjeneste.

‒ Bedehuset på Vea er godt besøkt, og vi har et rikholdig arbeid for unge, voksne og eldre. Vi er nå inne i en spennende sluttfase i planleggingen og ser frem til å sette første spadetak så raskt som mulig, sier Olaf Hansen.  

Kleppe

‒ Vi har så vidt startet. Planen er at det nye bedehuset skal være ferdig til påske 2021. Da gjenstår en del dugnadsarbeid for å gjøre bygget klart innvendig. Vi satser på offisiell åpning høsten 2021, sier Edvin Vestvik til Sambåndet.

 Han er leder i bedehusstyret for Kleppe bedehus i Klepp på Jæren. Der er de i gang med å bygge et nytt bedehus som skal romme ny hovedsal med plass til 500-600 personer, samlingspunkt og en kafé.

Dugnad
‒ I barne- og ungdomsarbeidet har vi for liten plass, og for å få med flere, trenger vi mer plass, forklarer Vestvik.

 Det nye bedehuset er kostnadsberegnet til 27 millioner kroner.

‒ Selve bygget blir levert av entreprenør, mens en del klargjøring inne og uteområdet blir gjort på dugnad. Mesteparten vil bli finansiert gjennom å samle inn penger fra brukerne. I tillegg har vi fått 4 millioner fra Klepp kommune, sier Vestvik.

 ‒ Hvordan ser det ut med finansieringen?

‒ Vi ligger godt an, og givertjenesten ser bra ut så langt. Vi har som må å finansiere nybygget og samtidig klare å bidra til misjonsfelleskapet på samme nivå som før.

Kvinesdal

Ifølge Indremisjonsrøsten nr. 4/20 har også foreningen i Kvinesdal bedehus satt i gang bygging av nytt bedehus. Det samme har Evje og omegn indremisjonsforsamling.

Det nye bedehuset i Kvinesdal vil bli på to etasjer og få et totalt bruksareal på 1100-1200 kvadratmeter og ha en hovedsal som vil romme 160-170 mennesker, men kapasiteten kan økes til 350 ved hjelp av sidesal/matsal. Første byggetrinn vil ha en total kostnadsramme på rundt 20,5 millioner kroner. Det heles skal finansieres gjennom lån på 5 millioner kroner, mens resten av pengene er skaffet til veie gjennom gaver, dugnad og salg av gammelt bedehus. Etter planen skal man sluttføre arbeidet i første etasje og bruke deler av bygget fra desember måned, da det gamle bedehuset overtas av nye eiere.

Evje

Bedehuset som bygges på Evje i Setesdal, vil ha en kostnadsramme på 23 millioner kroner. Rundt 11 millioner av dette vil bli finansiert gjennom lån, mens resten kommer fra oppsparte penger, salg av gammelt bedehus og dugnadsinnsats. Etter planen skal bedehuset være klar til innvielse og bruk rundt juletider 2021, og det får et bruksareal på totalt 1300 kvadratmeter fordelt på tre etasjer.

‒ Bygget er i ferd med å bli reist og ta form, forteller Terje Greibesland, leder for økonomikomiteen for det nye bedehuset.

De har 50 000 kroner pr måneden i fast givertjeneste til prosjektet.

‒ Finansieringen er i orden, men vi ønsker mer dugnad og mer givertjeneste for å redusere lånet, sier Greibesland og føyer til:

‒ Det er et stort engasjement for det nye bedehuset og mange unge som er med, og det er gledelig. Å bygge bedehus er å legge til rette for at å nå flere med evangeliet.

Har vi «glemt» noen prosjekter? Tips oss gjerne! sambaandet@imf.no 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.