FORPLIKTET: – Alle som har arbeidsgiveransvar, er forpliktet til å gi mulighet for ansatte og frivillige til å varsle, påpeker ImF-styreleder Gabriel Pollestad. FOTO: PRIVAT

ImF får felles varslingsrutiner

ImF-styret har vedtatt reviderte varslingsrutiner for ImF som er ment å kunne brukes i alle deler av indremisjonsfamilien.

– Styret er veldig takknemlig for det grundige forarbeidet som er gjort av personalleder Camilla Kårbø, sier leder for ImF-styret, Gabriel Pollestad, til Sambåndet.

ImF har hatt varslingsrutiner siden slutten av 2018, og skjema ligger ute på imf.no. Disse var tilrettelagt av daværende personalleder Aud Karin Kjølvik Ringvoll og tok utgangspunkt i varslingsrutinene til KrF.

Høsten 2019 begynte Camilla Kårbø i jobben som personalleder i ImF. Til møtet i Lønns- og personalutvalget 3. september 2020 la hun fram utkast til reviderte varslingsrutiner. Utkastet ble også gitt verneombud med mulighet for innspill før ImF-styret fikk det på bordet første gang 18. september. En bearbeidet versjon ble på nyåret sendt på høring til kretsledere, ung-ledere, tillitsvalgte og verneombud før det ble lagt fram for ImF-styret til vedtak 7. mai i år.

Forutsigbart

Varslingsrutinene som nå er vedtatt, består av to dokumenter. Det første har overskriften «Hva trenger jeg å vite før jeg varsler?» Det er tenkt som informasjon til varslere og skal ligge ute på nettsiden til ImF. Her er det en lang «rullegardinliste» med klikkbare underpunkter som gir konkrete opplysninger.

Det andre dokumentet har overskriften «Saksbehandling av varslingssaker». Det er rettet til dem som skal håndtere og være involvert i saksbehandlingen.

– Jeg håper at dette kan skape forutsigbarhet både for saksbehandler og parter i en varselssak, sier personalleder Camilla Kårbø, som for tiden er i fødselspermisjon.

Oppdatering

ImF-styreleder Gabriel Pollestad framholder at ImF hadde gode varslingsrutiner også før denne runden.

– Men det var behov for å se om det var nødvendig med en oppdatering, sier Pollestad.

Ifølge Pollestad handler det blant annet om å gjøre det klart hvem som kan, vil eller må varsle, hva en kan varsle om, og hva som kan – og ikke kan – regnes som et varsel.

– En annen god effekt av denne runden er at vi får rettet oppmerksomhet mot dette temaet, som eksempelvis nå gjennom Sambåndet, sier Pollestad.

Krevende

Styrelederen oppfordrer til å si fra om kritikkverdige forhold i organisasjonen.

– Vi ønsker ikke at det skal være frykt i forbindelse med det å varsle. Vi vet at det kan være mer krevende å være varsler enn å få et varsel mot seg, sier Pollestad.

– Kan det oppleves som et nederlag for en kristen organisasjon å måtte ha slike rutiner?

– Vi skal leve opp til at vi nettopp er en kristen organisasjon og søke å være forbilder. Samtidig er alle som har arbeidsgiveransvar, forpliktet til å gi mulighet for ansatte og frivillige til å varsle. Hvor den enkelte selv trekker grensen, vil være veldig personlig, påpeker Pollestad og fortsetter:

– Når det er sagt, kjennes det likevel litt som et nederlag, men det handler om at ansatte og frivillige skal oppleve en trygghet.

Felles

– Er disse rutinene ment for ImF sentralt eller også for alle tilsluttede enheter?

– Vi håper at hele organisasjonen – leirsteder, kretser, forsamlinger, foreninger og lag – vil oppleve at dette er rutiner som kan brukes, sier Gabriel Pollestad.

Da utkastet til rutiner ble sendt på høring til kretsene før styrebehandlingen, påpekte personalleder Camilla Kårbø at det vil kreve noe tilpassing om rutinene skal brukes på krets- og lokalplan.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.