SKOLE: Laura Kleven (fra v.), Silje Beck-Sørensen og Marie Ruud er gode venninner som har gått på Danielsen skoler fra barneskole til videregående. BEGGE FOTO: Brit Rønningen

13 år med Danielsen skoler

Laura Kleven, Marie Ruud og Silje Beck-Sørensen er de første som har gått på Danielsen skoler fra barneskole til videregående. Det synes de har vært et godt valg.

De begynte på Danielsen barneskole Sotra sammen, de tre venninnene Laura Kleven, Marie Ruud og Silje Beck-Sørensen. Siden fortsatte Laura og Silje på Danielsen ungdomsskole Sotra, mens Marie gikk på Danielsen ungdomsskole Bergen. Så endte de opp sammen på Danielsen videregående i Bergen.

Nå er de ferdig med videregående, og de er de første som har gjennomført hele skolegangen på Danielsen skoler. Denne søndagen i juni kommer de sammen til Straume Forum for å dele med Sambåndet sine erfaringer med Danielsen skoler.

Trostyrkende
Det har vært en veldig fin opplevelse å gå på Danielsen. Jeg opplever at jeg har blitt veldig godt tatt vare på og sett, og jeg har følt meg trygg. Hvis jeg treffer en av mine tidligere lærere, stopper de opp og tar en prat. De bryr seg og spør hvordan det går, begynner Laura.

Noe av det samme sier Marie:

Det har vært veldig trostyrkende å gå på skole sammen med andre som også er kristne, og å ha lærere som er kristne. Det er veldig inspirerende å ha lærere som brenner for troen og viser hvordan man kan leve som kristen og hvordan troen er en del av hverdagen, forteller hun.

Til høsten skal alle tre ta et friår før de bestemmer seg for veien videre. Silje og Marie skal gå på bibelskole, mens Laura skal gå på folkehøgskole.


Barneskolen
Da de gikk på Danielsen barneskole Sotra, var det bare 17 elever på skolen, og de var fire elever i klassen deres. Siden har de vært venner.

På barneskolen hadde vi det gøy, og vi hadde en god lærer, husker Laura.

Vi kunne finne på mye fordi vi var så få, som at vi dro på leirskole til Oslo. Det har vært en veldig god opplevelse for meg, oppsummerer Silje.

Marie peker på at de ble ekstra godt kjent på barneskolen fordi de var så få.

Vi hadde mange gøye turer og engasjerte lærere. Jeg var veldig heldig og fikk være med på en misjonstur med Danielsen til Bolivia som 10-åring sammen med to lærere og en annen elev. Den turen har betydd mye for meg, sier hun.

Ungdomsskolen
På Danielsen ungdomsskolen Sotra var de fortsatt færre elever enn ved en vanlig ungdomsskole, men ikke i klassen siden de var delt i to klasser i stedet for tre.

Vi kom inn i en god klasse, erindrer Silje.

Vi hadde lærere som fant på ting, og de ville at alle skulle være med, faglig sett. Jeg ble faglig styrket på ungdomsskolen, fremholder Laura.

For Marie var det en stor overgang fra barneskolen til Danielsen ungdomsskole Bergen. Det var flere elever der, og hun begynte der uten å kjenne noen andre.

Men det var på ungdomsskolen jeg ble med i en stor, god jentegjeng, og det var der jeg først ble dratt inn i lagsarbeidet og ble aktiv der. På Danielsen Ungdomsskole fikk jeg gode relasjoner til lærerne, lærere som virkelig bryr seg om deg og som er åpne om tro og åpen for spørsmål. Jeg fikk den tilretteleggingen jeg trengte, og jeg ble tatt vare på, forteller Marie.

Videregående
Hvordan har det vært å gå på Danielsen videregående?

Det har vært noen virkelig gode år. Man blir lettere bedre kjent med folk fra andre klasser, svarer Silje.

Men hun husker det som litt tungt når vennene hennes dro til USA i andre klasse.

Nå den siste tiden hadde i hvert fall vår klasse fått et utrolig godt miljø. Vi fant på mye gøy, blant annet var vi ute nesten hver dag og spilte volleyball, svarer Silje.

På videregående møter du enda flere folk og får et større nettverk. Det var andakter og fellessamlinger og gode lærere, fortsetter Marie.

Det andre året på Danielsen videregående gikk hun på Hillcrest, en kristen skole i Minnesota i USA som Danielsen har en utvekslingsavtale med.

Det var et fantastisk år som har forandret troen min og livet mitt, konstaterer Marie.

Takknemlighet
Hva sitter dere igjen med etter å ha tatt hele skolegangen på Danielsen skoler?

Mange gode minner, en sterk tro og utrolig gode venner. Jeg føler meg rett og slett heldig, kommer det fra Silje.

Jeg sitter igjen med glede og takknemlighet for at jeg har fått gå på en kristen skole som Danielsen. Så har jeg fått mye kunnskap – ikke bare faglig, men også kunnskap om livet og troen, sier Marie.

Jeg har fått et godt grunnlag for egen tro, sier Laura.

Hva har dere savnet som elever ved Danielsen skoler?

For å være helt ærlig tror jeg ikke det er noe, svarer Silje.

Hva har vært det beste med Danielsen skoler?

Det må være miljøet og felleskapet, nevner Marie.

Kristen boble
‒ Det har vært diskusjoner om kristne skoler som Danielsen kan bli kristne bobler. Hvordan har dere opplevd det?

Det har vært en boble, på grunn av at den er mer skjermet enn offentlig skole. Men det har vært en god boble. Barneskolen tror jeg var mer en kristen boble enn videregående. Jeg er ikke bekymret for å møte verden utenfor, for jeg har fått gode og trygge rammer, og jeg har ikke-kristne venner, sier Marie.

Særlig på videregående var det en del ikke-kristne i klassen, men du vil nok finne at over 50 % av elevene er kristne. Så det er ikke en fullstendig kristen boble, men du vil ikke finne en klasse på Danielsen hvor bare én elev er kristen, legger Laura til.

Hun tror at ikke-kristne elever på Danielsen kjenner at de blir respektert.

Lærerne er åpne for ulike syn, er Lauras erfaring.

Støtte
Hvordan tror dere det ville vært å gå på den offentlige skolen sammenlignet med Danielsen?

Hvis jeg hadde gått på en vanlig offentlig skole, vil jeg nok ikke fått den støtten til troen som jeg har fått på Danielsen, tror Laura.

Jeg tror jeg hadde hatt det bra på den offentlige skole også. Men jeg ser for meg at det er færre kristne der og en annen vektlegging og kanskje ikke like lett å snakke om tro eller være åpen for ulike livssyn. Sammenlignet med Danielsen er det jo det kristne livssynet og lærere som bryr seg, sier Marie.

Avslutningsvis presiserer de tre venninnene at dette er deres erfaringer, og at andre kan ha andre erfaringer som elev ved Danielsen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.