PRISBELØNT: Dette bildet fra bønnestunden under en øvelse i mannskoret Flekkerøyguttene, ble kåret til Årets bilde på Sørlandet. FOTO: KJARTAN BJELLAND, FÆDRELANDSVENNEN

Bilde fra et grenseland

En litt forlegen fotograf tok bilde av en bønnestund og ble belønnet med pris og godord.

Publisert 19. oktober kl. 14.25. Oppdatert (se nederst) 20. oktober kl. 15.57.

Lørdag 15. oktober vant Fædrelandsvennen Sørlandets pressepris for blant annet «Årets bilde». Prisen ble delt ut på Hustri-konferansen i Kristiansand i regi av Agder Journalistlag.

Erfaren

Det var Kjartan Bjelland som tok bildet. Han har jobbet 40 år som fotograf i regionavisen Fædrelandsvennen. På jobbtur gjennom den 200 kilometer lange Setesdalen noen dager etter prisutdelingen, forteller han levende og engasjert til Sambåndet om oppdraget. Det besto i å lage en reportasje om det kjente mannskoret Flekkerøyguttene (se også faktaboks nederst).

– Det handlet om den institusjonen som jeg nesten vil si at Flekkerøyguttene er, og dette lille samfunnet på Flekkerøya som er en del av vårt lokalsamfunn, sier Bjelland.

På kne

Sammen med en journalist hadde den erfarne fotografen fått avtale om å være til stede på en helt vanlig øvelse i bedehuset på Flekkerøya og lage en klassisk reportasje. En fast del av øvingskveldene til Flekkerøyguttene er andakt og bønn.

– Jeg er godt kjent med dette «universet», men jeg var uforberedt på at de skulle gå ned på kne da de skulle be, forteller Bjelland.

Dette gjorde ham litt forlegen, og han stilte seg spørsmål om de knelende mennene ville være komfortable med at han avbildet bønnestunden.

– Men jeg kom til at dette var en ekte situasjon som jeg ville ta et ekte bilde av, sier Bjelland.

«Ekte»

Han utdyper at han er veldig glad i bildet: – Det er en ekte observasjon som er fotografert med kjærlighet og varme fra min side.

Fotografen kan også fortelle at den forlegenheten han kjente på, «paradoksalt nok», som han uttrykker det, ble gjort til skamme.

– For de likte bildet. De likte å få vist fram denne situasjonen, forteller Bjelland.

– Grenseland

Fotografen påpeker at det er nettopp i et slik grenseland de beste bildene oppstår.

– Jeg vil gjerne ta leseren med inn i en situasjon han ikke har vært i før, forklarer Bjelland.

FOTOGRAF: Kjartan Bjelland har jobbet 40 år som fotograf i Fædrelandsvennen. FOTO: FÆDRELANDSVENNEN

Fotografen sier han også opplevde det godt å være til stede under øvelsen, og at han flere ganger har fortalt om dette i ettertid.

– Jeg likte å være der og er veldig takknemlig for at de slapp meg inn, sier han.

– Kjærlig erting

Kjartan Bjelland vil også gjerne fortelle om det som skjedde etter at bønnestunden var over.

– Guttene var kjekke og greie og karslige og hyggelige. Det var en varm og god stemning der latteren satt løst og jeg gjenkjente den kjærlige ertingen som er vanlig i praten mellom menn, forteller Bjelland.

Respons

Kjartan Bjelland kan fortelle at han har fått noen kommentarer fra folk om bildet.

– De har utelukkende vært positive, sier han.

 

Juryens begrunnelse for å utpeke Kjartan Bjellands fotografi til Årets bilde, lyder slik:

«Årets foto er et bilde som griper deg umiddelbart, og som samtidig har en rikdom av dybde til at du kan dvele ved det. Her har fotografen fanget situasjonen. Et godt komponert reportasjebilde hvor vi får innblikk i en del av vår lokalkultur. En hverdagslig korøvelse som inkluderer kneling og bønn. «Og se, jeg kommer snart», står det på veggen, mens mennene ser rett ned i stolene de kneler ved. Vi kommer tett på, og dette er fotojournalistikk på høyt nivå. Godt løst. Fin detalj med kontrabassen som ligger på gulvet.»

Flekkerøyguttene

  • Da det kristne mannskoret feiret sitt 50-årsjubileum i Flekkerøy kirke 18. juni 2022, var det to år forsinket på grunn av koronapandemien.
  • Starten i 1970 var egentlig som en bønnegruppe med ni menn. Bønnestunden på øvelsene har med andre ord en solid forankring.
  • Gruppen utviklet seg slik at medlemmene også begynte å synge på institusjoner og sykehjem.
  • Etter hvert ble de «narret med» til å synge på et møte i Øvrebø i Vennesla kommune, og «da var løpet lagt», som korveteran Arne Arnesen uttrykker det.
  • I etterkant av vekkelsen på Flekkerøy i 1971 hadde Flekkerøyguttene 30 medlemmer. På det meste har de vært oppe i 50 personer.
  • Koret har sunget land og strand rundt i Norge og også vært i Danmark, Sverige, Israel og Russland.
  • De har også spilt inn kassetter og plater. Koret er mest kjent for sangen «Ut å fiske, ut å fiske for min Mester«.
  • I 2000 avga Flekkerøyguttene medlemmer til et nytt mannskor på øya, Flekkerøy sangkamerater. «Det var en naturlig utvikling», uttalte lederen for det nye koret, Trygve Bratland. «Vi var en del medlemmer som ville reise og synge mer enn andre i koret. Derfor ble det naturlig å ta med oss de som hadde bedre tid og anledning til mer sang og evangelisering, og danne et nytt kor.»

Kilder: Nettavisen N247 og nettstedet flekkeroy.no.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.