MØTE: Her er Ole Lilleheim (t.h.) sammen med Broder Andreas i 2011. FOTO: Privat

Fikset smuglerbiler for Broder Andreas

For Ole Lilleheim ble det første møtet med misjonslederen Broder Andreas avgjørende, og han er kanskje den nordmannen som har hørt misjonslederen tale flest ganger.

– Det var fantastisk å få arbeide sammen med ham. Som leder av Open Doors var han mye ute og reiste. Når han var hjemme, talte han ofte til oss som var i staben i Open Doors. Det var fantastisk å få sitte og høre ham tale til oss, sier Ole Lilleheim om Broder Andreas, misjonslederen som var kjent som «Guds smugler», som døde 27. september, 94 år gammel.

– Jeg er kanskje den nordmannen som har hørt ham flest ganger, legger Lilleheim til.

Hele fem år jobbet han sammen med Broder Andreas ved Open Doors’ hovedkontor i Nederland. Siden har han jobbet som forkynner for Åpne Dører, som er tilsluttet Open Doors International.

Utfordret
Første gang Lilleheim traff Broder Andreas, var i 1974 på Drottningborg videregående skole i Grimstad. Broder Andreas talte på en konferanse for ungdom arrangert av misjonssekretæren i daværende Misjon Bak Jernteppet (nå Stefanusalliansen), Frank Kongstein.

– Broder Andreas utfordret oss og sa: «Hvis dere vil gi livet til Gud, vil Gud ta over i livene deres» Rundt 80% av de 800 som var til stede, reiste seg, og jeg var en av dem. «Er dere sikker», spurte Broder Andreas og la til: «Hvis dere ikke vil at Gud skal ta over i livene deres, må dere sette dere igjen», forteller Lilleheim.

Sju år senere var han utdannet bilmekaniker/bilteknikker og hadde allerede jobbet i tre år på fulltid på en norsk base i Østerrike, hvor norske team smuglet bibler inn i Øst-Europa. Lilleheim fikk være med i gruppen som spurte Broder Andreas om å få starte opp Åpne Dører i Norge. Dette skjedde i 1983, og da Åpne Dører var etablert i Norge, ble han spurt om å komme ned til Nederland for å ha ansvaret for vedlikeholdet av alle bilene i Open Doors Europa.

Late kristne
De fem årene han jobbet ved hovedkontoret, var han med på å bygge smuglerbiler.

– Broder Andreas sa til oss at vi ikke måtte være så opptatt av å smugle Guds ord til de forfulgte kristne bak jernteppe at vi glemte å bringe det inn i våre liv, forteller Lilleheim.

Han husker at  Broder Andreas mente at kristne som ikke leste gjennom hele Bibelen en gang i året, var late.

– Med det mente han at du kan ikke forvente at Gud skal bruke deg, hvis du ikke kjenner Guds ord.

Guds stemme
Hva har Broder Andreas betydd for deg personlig?

– Han utfordret meg til å gi livet til Gud og til å tørre å ta Gud på ordet. Blant annet sa han at hvis vi kristne hadde vært lydige, ville det ikke vært nødvendig å skrive boken «Med Guds ord gjennom jernteppet». «Da hadde det vært mange som meg», sa han, og vi ville ikke ha sett på ham som spesiell. En annen ting han sa, var at «Gud kaller ikke de kvalifiserte, han kvalifiserer de han kaller.»

Forkynneren vil også trekke frem at Broder Andreas var lydig når Gud talte til ham.

– Vi må trene oss på å høre Guds stemme. Det er en prosess. Han sa «Jeg vil heller gjøre feil syv ganger enn aldri å gjøre noe. Ikke vær redd for å gjøre feil.», minnes Ole Lilleheim.

Først publisert i Sambåndet 11/22, som kom ut 24.11.22.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.