OPPMØTE: Det var godt oppmøte på Verdidebatt på Bryne Mølle. FOTO: PRIVAT
Kristne på Bryne vil være en aktør i samfunnsdebatten
Bedehuskirken har sammen med andre menigheter på Bryne arrangert politisk debattmøte for å snakke om hvilke verdier de ønsker skal prege Time kommune.
Mandag 14. august arrangerte Bedehuskirken sammen med Misjonskirken Bryne og andre menigheter på Bryne, Verdidebatt på Bryne Mølle. Her debatterte ordførerkandidater for de ulike partiene som sitter i kommunestyret, ulike verdispørsmål knyttet til tema som frivillighet, ensomhet, skole, innvandring og miljø og forvalteransvar.
Svein Arne Fasseland fra Bedehuskirken var en av dem som var med på å organisere møtet.
– Det var en som utfordret og spurte meg om jeg vil være med og bidra til å arrangere et politisk debattmøte for å vise at menighetene på Bryne er samfunnsengasjerte. Jeg var med og ordnet det rent tekniske på møtet, sier Fasseland til sambåndet.no.
Oppmøte
Han forteller at det var stort oppmøte, med 110 deltakere på debatten, og sammenligner det med politikernes egen debatt i Jærdagen debatt, der de samlet svært få.
– Jeg synes det var en bra debatt. Da frivillighet ble diskutert, var de ganske uenige i de politiske blokkene i hva de tenker om hvor mye frivillige skal være med og gjøre og hvor mye det offentlige skal gjøre. Men det er vanlig blokktenkning med tanke på de ulike partiene, sier Fasseland.
Aktør
Hovedpastor Thomas Aas Pedersen i Misjonskirken Bryne forklarer hvorfor menigheten var med og tok initiativ til Verdidebatt.
– Vi arrangerte møtet fordi vi ønsket å delta i samfunnsdebatten som menighet og kirker. Vi ønsker å være en aktør i samfunnsdebatten, og så ønsket vi å sette ulike tema på kartet og hvilke verdier vi ønsker skal prege kommunen vår.
Viktige tema
– Hvorfor akkurat temaene skole, frivillighet, ensomhet, innvandring og miljø og forvalteransvar?
– Det er viktige temaer som vi ønsket å si noe om. Vi kunne sagt noe om andre ting også, men vi valgte å lande på de temaene. Så tror jeg at det er viktig å belyse dette med ensomhet, fordi det er mange mennesker som er ensomme. Det er også viktig å sette søkelys på innvandring og flyktninger som kommer, med tanke på verdenssituasjonen som er nå, sier Aas Pedersen.
Disiplinert
Kommentator og tidligere sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Tom Hetland, var debattleder på Verdidebatt.
– Det var ganske disiplinerte paneldeltakere. Det er jo et stort panel å lede med åtte debattanter når du bare har en time på deg, men det gikk på et vis. Så kan en si at en skulle ønske de var enda mer konkrete. Men dette er jo tema som de kanskje ikke er så vant med å debattere. Det må en akseptere, sier Hetland.
– Hvordan opplevde du debatten?
– Jeg er aldri helt fornøyd selv etter sånne debatter, men jeg tror i alle fall ut fra responsen etterpå at publikum syntes det var interessant. Det at en diskuterer ut fra en vinkel som ikke er så vanlig i valgdebatter, tror jeg mange setter pris på.
Engasjement
– Hvilket tema var det størst engasjement rundt?
– Der motsetningene kom tydeligst frem, var nok det siste temaet som gikk på miljø- og forvalteransvar. Det er nok fordi det har vært en del politiske saker i Time kommune i senere år som spesielt går på dette med jordvern, som har skapt sterk debatt. Det var nok der temperaturen og frontene var sterkest og hardest, sier Hetland og legger til:
– Jeg synes det er veldig spennende at en prøver å arrangere debatter med litt utradisjonelle vinklinger, og at kristenfolket på Bryne på den måten åpner seg mot samfunnet og inviterer politikerne til å diskutere spørsmål med slik vinkling. Det var derfor jeg sa ja til å lede det, for det var et interessant initiativ.
Spørsmål
Thomas Aas Pedersen i Misjonskirken Bryne forteller at det ikke ble åpnet for spørsmål fra salen.
– Det handlet om tid. Det var mye å prate om for politikerne, sier han.
– Ideelt sett synes jeg at det bør åpnes opp for spørsmål fra salen, men nå ble det nå sånn. Det er litt opp til arrangørene hvordan de ønsker å ha debatten, kommenterer Tom Hetland.
Svein Arne Fasseland håper at debattmøter som Verdidebatt kan bidra til at folk engasjerer seg.
– Det er kjempebra med samfunnsengasjement og at flere bidrar mer i samfunnet, fremholder Fasseland.
Samarbeid
Inntrykket Aas Pedersen sitter igjen med etter Verdidebatt, er at alle politikerne vil det beste for kommunen.
– Man vet jo at det er uenighet og at man vil gjøre ting på ulike måter, men alle vil det beste for kommunen. Et stikkord som på en måte oppsummerer det, er samarbeid. Man er flinke i Time kommune til å samarbeide, både bredt politisk samarbeid og med skole, kirke, idrettslag og politikere, sier Thomas Aas Pedersen.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!