SOTRA: Rektor Andreas Evensen kan glede seg over at Bildøy bibelskole har passert 100 studenter. Bildet er fra april. FOTO: PETTER OLSEN

Bibelskolen i hundre

OPPDATERT Bildøy bibelskole kunne i helgen ta imot 104 studenter. Nordvestlandet og Nordhordland folkehøgskoler holder stand på elevtallet i en landsdekkende trend med nedgang for folkehøgskoleslaget.

Publisert 21. august 2023 kl. 17.18. Oppdatert 23. august 2023 kl. 09.16 og 18.51 og 28. august kl. 10.16.

Helgen 19.–20. august var det oppstart for Bibelskolen og de fleste folkehøgskolene. Tunet på Søre-Bildøy fyltes av 104 studenter. I tillegg har ytterligere to sagt at de kommer i september ved avsluttet militærtjeneste. Ved skolestarten i fjor var tallet 95.

– Vi er selvsagt svært fornøyde med antallet og gleder oss til å bli kjent med den enkelte, sier rektor Andreas Evensen til sambåndet.no.

Sunnmøre

På ImF-heleide Sjøholt folkehøgskole kan rektor Lars Johan Klokk rapportere om 47 elever ved skolestart. I fjor hadde skolen 61 elever. Skolen har godkjenning for 100 elever.

– Vi har bare holdt på i tre år, og vi har en jobb å gjøre for å gjøre skolen kjent, sier Klokk til sambåndet.no.

– Jeg tror det er sammensatt hvorfor vi har en nedgang. Den negative omtalen av økonomien kan spille inn, men egentlig koster det ikke så mye å gå på folkehøgskole, fortsetter Klokk og viser til at en får dekket det meste via lån og stipend fra Lånekassen.

Sørlandet

Kristiansand folkehøgskole er også en av de nyere kristne folkehøgskolene. Den eies av Frikirken, og rektor er Tor Inge Askeland, som tidligere ledet KVS Bygland. Også Askeland opplever litt nedgang i antall elever, fra 110 og full kapasitet ved skolestart i fjor til 100 i år.

– Vi hadde en veldig fin oppstart, men vi skulle gjerne hatt ti elever til. Hvis noen etternølere vil søke hos oss, tar vi gjerne imot, sier Askeland.

Trend

Han peker på at det er en generell nedgang i søkningen til folkehøgskolene, i snitt en nedgang på 11–12 %.

– Jeg tror det henger sammen med at alt er blitt dyrere, og da blir det gjerne mer usikkerhet knyttet til om man skal bruke penger på et år på folkehøgskole.

– Regnes det ikke for å være matnyttig nok?

– Vi mener at folkehøgskole er et veldig viktig skoleslag med tanke på modning og danning og motivasjon for retning videre i livet og det å få et nettverk. Det er en arena for å bygge sosiale nettverk.

Nedbemanning

Folkehøgskolen Sørlandet har 63 elever ved skolestart. I fjor på samme tid hadde den 108 elever. Det er en nedgang på nesten 42 prosent.

– Det er et betraktelig mindre enn ønsket, men fordelen er at vi alle blir bedre kjent med hverandre. Vi kan finne på flere aktiviteter med elevene. De blir alle mer synlig i fellesskapet, skriver nyansatt rektor Ingfrid Farestad Skofteland i en SMS.

Hun fremholder at de må jobbe aktivt fremover med rekruttering av nye elever for neste skoleår .

– Skolen skal fylles opp igjen, selv om det kan ta litt tid, skriver Farestad Skofteland.

Den betraktelige nedgangen i elevantall har gjort det nødvendig for skolen å nedbemanne. Ifølge Ingrid Farestad Skofteland har de redusert med 5,5 årsverk.

Alta
Alta folkehøgskole har 60 elever dette skoleåret, og med halvårskurset får skolen 70 elever. I fjor var de 80 elever.

– Vi skulle gjerne hatt enda flere elever, men vi har nok elever til å drive en god skole. Jeg er glad for at det kom såpass mange elever, for det viser at det fortsatt er populært å gå på folkehøgskole, sier rektor Andreas Granerud.

Markedsføring

– Hvorfor tror du det er nedgang?
– Det er flere faktorer som spiller inn, som kraftig prisstigning og at arbeidsledigheten er svært lav. Det er lett å få jobb. Vi jobber med markedsføring for å få frem hvor fantastisk et år på folkehøgskole kan være.

Nordmøre
Nordvestlandet folkehøgskole møtte 80 elever til skolestart. Også i fjor hadde de 80 elever. De har plass til 100.

– Det er ganske bra. Vi er rimelig fornøyde. Det er flere faktorer som spiller inn og forklarer hvorfor folkehøgskolene opplever en nedgang. Forsvaret skal ha inn folk til førstegangstjeneste. Korona spilte kanskje en rolle, og mange ønsker å jobbe, sier rektor Bjarte Grøteide.

Romsdal

Molde folkehøgskole møtte 70 elever fram. Det er ti færre enn høsten 2022.

– Vi hadde en fantastisk start i nydelig sommervær. Vi gleder oss over at det er gode tilbakemeldinger fra foresatte og elever i åpningshelgen. Etter festen lørdag dro hele kullet på fotballkamp der Molde spilte mot Vålerenga, forteller rektor Oddvar Sæter jr.

Søndagen var det fellestur til Varden der elever fikk se Moldepanoramaet med 222 fjelltopper.

Årets elever kommer fra Norge, USA, Frankrike og Afrika.  – Vi gleder oss til å skape et utviklende og flott år for våre elever med skolens verdier som fundament, sier Oddvar Sæter jr.

Vestland

Lørdag 26. august hadde Nordhordland folkehøgskole skolestart. Rektor Harald Wiig Andersen opplyser at det møtte opp 171 elever. Det er nesten det samme som i fjor, da skolen begynte med 172 elever. Med det har skolen full kapasitet.

– Vi er veldig tilfreds med at vi har fullt når vi vet at det er mange folkehøgskoler som sliter, sier Wiig Andersen.

–Hvorfor tror du at dere ikke sliter med elevtilgang?

–Det er en kombinasjon av flere ting. Elever som har gått her, snakker godt om oss, og vi har klart å fornye oss med nye linjer og nye valgfag, sier Wiig Andersen.

Videregående

De ImF-eide videregående skolene KVS Bygland og KVS Lyngdal hadde første skoledag henholdsvis 14. og 16. august. Begge skolene hadde rekordoppmøte med 86 elever på Bygland og 404 i Lyngdal.

ImF er deleier av Framnes kristne vidaregåande skule, som hadde skolestart 19. august. Her møtte 275 elever opp til første skoledag.

– Det ble veldig bra skolestart. Det er ikke rekord, for to år siden begynte det 278 elever hos oss, men det er et av de beste årene våre. Mange vil gå hos oss, men vi kan ikke ta inn flere. Det er fullt i klassene og på internatet, sier rektor Harald Voster.

Ålesund folkehøgskole har ikke oppgitt elevtall ved skolestart. 

Rettelse: I den første versjonen av denne artikkelen kom redaksjonen i skade for å omtale Kristiansand folkehøgskole som Folkehøgskolen Sørlandet. 

Petter Olsen har bidratt til denne artikkelen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.