FEST: Florvåg bedehus feirer 100 år. FOTO: Privat

En 100-årsjubilant ser tilbake og fremover

Florvåg bedehus på Askøy har feiret 100-årsjubileum. Det begynte med forening. I dag er det Indremisjonsforsamlingen Askøy, der en liten flokk har sitt åndelige hjem.

Formann Aslak Lauvrak i Indremisjonsforsamlingen Askøy er fornøyd med Florvåg bedehus sin 100-årsjubileumsfest som var lørdag 19. august.

– Det ble en veldig flott fest, og det var representanter fra de aller fleste av lokale forsamlinger på øya. Da vi var ferdig om kvelden, var vi slitne, men utrolig takknemlige for festen. Så vi ser tilbake på en flott opplevelse, sier Lauvrak til sambåndet.no.

Festen

Han forteller at det var nær 60 festdeltagere. Sanggruppen Evangelis fra Nordre Haugland deltok med sang, Ole Abel Sveen var festtaler, og ordfører Siv Høgtun representerte kommunen. ImF var representert ved daglig leder Anja Ulveseth Heggen.

Tilbakeblikk på de 100 årene og en gjennomgang av historien var også en del av programmet. Historien begynner med et referat fra innvielsen i 1923 som sto i Dagen.

SANG: Sanggruppen Evangelis fra Nordre Haugland deltar med sang. FOTO: Privat

Historien

– Helt fra begynnelsen av tok de kontakt med Bergens Indremisjon og spurte om de kunne skaffe talere til bedehuset i Florvåg, og det svarte de ja på. Florvåg ble en lokalforening av Bergens Indremisjon, og samarbeidet varte helt til 1989, forteller Lauvrak.

I begynnelsen fungerte bedehuset også som skole. Folketallet på Askøy vokste kraftig. Før var Erdal og Florvåg en skolekrets, men så ble Florvåg skilt ut, og bedehuset ble brukt som skole fra 1923 til skolehuset i Florvåg ble bygget i 1933. Også fra 1980 til 1989 ble bedehuset utleid til bruk for skolen i Florvåg.

FESTTALE: Ole Abel Sveen holder festtale. FOTO: Privat

Lauvrak nevner også at det i 1933/34 var stor vekkelse på Florvåg. Da kom mange mennesker med, og det ble dannet Florvåg Kristelige Ungdomsforening og en sangforening i 1936.

– Begge varte til midt på 60-tallet, sier Lauvrak.

Forsamling

Den 23. oktober 2005 ble det besluttet at foreningen Florvåg Indremisjon skulle avvikles, og Indremisjonsforsamlingen Askøy ble dannet i stedet.

– Grunnen til at vi startet opp igjen, var at det nesten ikke var medlemmer igjen i Florvåg Indremisjon som gikk på møtene, og vi bestemte oss for å gå videre som en ny forsamling, forklarer Lauvrak.

– Hvordan har det gått etter at dere ble forsamling?

– Det er tretten registrerte medlemmer, så vi er en liten forsamling, men vi har et veldig bra fellesskap. På et vanlig søndagsmøte er det cirka femten stykker som møtes. Dette er vårt åndelige hjem, og vi har det veldig fint med hverandre. Vi er en liten forsamling uten tilvekst, men vi står på så lenge vi kan.

INNVIELSE: Bilde fra innvielsesdagen i 1923.

Forsamlingen har møter hver søndag klokken 11.00 og bønnemøte annenhver tirsdag klokken 19.30, og den har samarbeid med Nordre Haugland Indremisjon om en møteuke.

I DAG: Florvåg bedehus i 2023. FOTO: Privat

Fremtiden

– Hva tenker dere fremover med tanke på å nå den unge generasjonen?

– Vi tenker at det er en sak Gud får jobbe med, og at arbeidet ligger i Guds hånd. Vi er et bønnefolk, og vi ber hele tiden om at det må skje en fornyelse. Det har vi lagt fra oss, og det ligger i Guds hånd, sier Aslak Lauvrak.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.