Roald Kvam viser fram the Moon

Forankret i røttene

Egen tv-kanal handler om å ta Bildøys historie inn i en naturlig nåtid.

Det er stille morgen på Bildøy. Studentene har latt forelesningsnotater ligge og satt kursen for Israel. Der skal de søke de bibelske røtter i Mesterens rike. Det er god plass i gangene for de 20-talls forkynnere som om noen timer stiger inn døren til forkynnerkonferanse. De skal inspireres og utrustes til å fortsatt bringe Guds ord ut til tilhørerne der ute. Da stig-
er nok volumet i gangene igjen.

Men foreløpig er det stille. Også i studio. For denne morgenen er det lite som vitner om at det bare dager i forvegen åpnet en egen tv-kanal på Bibelskolen. Men så er det heller ikke en tv-stasjon som er startet. Bildøy-tv er et verktøy for å ta skolen inn i en ny tid.

Lange linjer
– Ting henger i hop, sier rektor Roald Kvam og trekker pusten. Det er store linj-er som skal tegnes når han skal fortelle om den siste nysatsingen. Han begynner å tegne i 2005.
– Da startet vi en prosess. Hvem er vi, hva vil vi, hva jobber vi for. Vi prøvde å tegne ut en visjon og noen verdier som skulle gi oss retning for arbeidet, sier han.

Resultatet ble de 4 F-ene; Fast, Frisk, Frimodig og Forventningsfull. Fire F-er som representerte 4 «årstider» i skoleåret.
– Det gav oss et styringsverktøy. I møte med nye tanker og ideer kunne vi spørre: er dette en F? Det er så utrolig mye spennende man kan gjøre på en skole, men det betyr ikke at det er vi som skal gjøre alt.

Hvem, hva, hvor?
Arbeidet førte skolen inn i en grundig evaluering av seg selv. Var de der de skulle være? Flere av linjene slet med rekrutteringen, medielinjen i så stor grad at den kort tid etter ble satt på pause.
– Vi måtte spørre oss selv: hva vil vi med medielinjen. Den hadde vært en ren radio- og avislinje, dreid mer inn mot film og video de siste årene, men uten å finne den endelige formen. Det var nødvendig med en time-out.

Det nye tyngdepunktet ble film og tv. Først i litt haltende form, men gradvis vokste den nye Film- & tv-linjen fram under ledelse av Daniel Lisigurski. Klasserommet på hemsen gikk over i historien og ble erstattet av nytt tv-studio med ustyr til proffe produksjoner. Det tekniske og faglige grunnlaget for en web-tv var i ferd med å reises.

Mer samtale
Skoleprosessen førte også til en endring i måten de brukte tiden og ressursene:
– Vi flyttet mer av arbeidstiden vår inn i skoleåret og inn i møte med studentene, og bruker mindre tid til møte med misjonsfolk-et. Vi tror at vårt viktigste bidrag til misjonen er å jobbe godt med studentene de dagene de er her. Så kan vi nå ut til misjonen og samfunnet gjennom dem, sier Roald Kvam, og forklarer:

– Jeg ser for meg et kor der vi i staben er dirigenten. Hans utfordring er jo å formidle et budskap gjennom koret mens han selv står med ryggen mot salen. Vi formidler til misjonen gjennom det vi gir til studentene. Det er et dristig grep, men et nødvendig grep, sier han.

Nye givere
Nødvendig – fordi de møter en generasjon studenter som er mer fragmentert og hektiske enn før. De er talentfulle og dristige, men samtidig mindre trygge på seg selv.

– Det er curling-generasjonen. De som er vant til at det feies for dem i forkant, sier Kvam, og beskriver en ungdomsgenerasjon som er ekstremt dyktige på mye, men som ikke er like sterke i sin forankring.
– Det gjør at mange har mye større samtalebehov enn før. Det krever mer ressurser som vi ønsker å investere i dem. For dette er framtiden vår.

Det gir også utfordringer. Særlig økonomisk. For der tidligere tiders givere var lojale og trofaste, er kommende givere forhandlere og krever medbestemmelse.
– Om 5-15 år dør en generasjon trofaste forbedere og givere. Det vil bli en kjempeutfordring for oss. Unge givere som skal rekrutteres i dag tenker på en annen måte. De er like engasjerte som før, men langt mindre lojale. Det får konsekvenser for hvordan vi møter dem. Vi kan ikke bare be dem om å gi, de krever samhandling og innflytelse. Og her gir nye medier oss store muligheter.

Nye mennesker
For selv om ressursene brukes mer internt, må kontakten med omverden holdes ved like. Både for å nå nye studenter, men også for å møte misjonsfolket noe direkte. Den nye web-tv kan bli en nøkkel til begge deler.
Den vil være et utstillingsvindu for potensielle studenter. Her vil livet på skolen bli brettet ut og dokumentert gjennom nyhetsinnslag, ulike elevproduksjon-er og profilintervju. De vil møte både lått og alvor, seriøst og useriøst i en god blanding – slik livet er på en internatskole.

Men i tillegg vil dette være en ny arena for å formidle et kristent budskap. Til hele verden på en gang, ikke bare til det enkelte bedehuset.
– Med 2-3 trykk på en datamaskin, så er vi hjemme i stuene til noen i Moldova, Finland eller Kvås. Det er helt unikt og tar oss langt, langt ut. Det gir enorme muligheter. Potensialet i Bildoy.tv er ekstremt og vi har bare så vidt begynt, sier en engasjert Roald Kvam.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.