Bergens Indremisjon

– Bergens Indremisjon er i en heldig situasjon på den måten at vi har en del penger på bok, men det gir oss en kommunikasjonsutfordring i forhold til økonomien, sier Kenneth Hjortland, administrasjonsleder i Bergens Indremisjon.

Ved siste telling var det totalt 78 ansatte m/institusjonene i Bergens Indremisjon. I misjons- virksomheten er det totale årsverket på åtte, og antall ansatte er ti. Omsetningen var i fjor på drøyt 36 millioner. Kun 4,7 mill. av disse var tillagt kretsen.

Lever på renteinntekter.
Av rene penger har de i dag rundt 35 mill. på bok. I tillegg sitter de på en del eiendom.

– Misjonsvirksomheten vår gikk i fjor i minus med 83 000,-. Men det var med bruk av renteinntekter. Uten rentene ville det vært over en million i minus, og vi hadde måttet innskrenke misjonsdriften. At vi bruker renteinntektene til drift, betyr at grunnmuren vår forvitrer litt hvert eneste år, sier Kenneth Hjortland.

– Det står like mye penger på bok som året før, men de blir jo litt mindre verdt som årene går; du får jo kjøpt mindre hus i år enn for hva du kunne ha kjøpt for samme sum for ti år siden. Så vi lever usunt, mener han.

Mindre i gaver.
– Vi opplever en svikt i gaveinntektene, og det bekymrer oss veldig. Vi har prøvd å spare der vi kan spare. Men, for å si det litt flåsete; det blir litt som å tisse i buksene for å holde varmen. For når vi sparer på vedlikehold av bygg, så vil vi jo bare få demme opp et vedlikeholds- behov. Og det kommer en del investeringer på bygg over de neste årene som vi strengt tatt ikke har økonomi til å ta over drift, sier han.

I fjor fikk de inn omtrent 1,8 millioner i gaveinntekter. Fordelt på hvert enkelt medlem, gir medlemmene mindre nå enn før. I tillegg har de færre medlemmer, noe som gir en enda større utfordring mht. misjonsøkonomien.

Han etterlyser mer ressurser slik at de kan satse enda mer diakonalt og nå ut til innbyggerne i byen med misjonsforeningen.

Skjult i regnskapet.
– Vi har en kommunikasjonsutfordring som har en del forretningsvirksomhet som går greit. Det lider misjonen under fordi at når misjonsfolket ser forregnskapet vårt, så ser de egentlig bare sluttlinjen. Da ser de institusjonsdriften vår, og misjonsdriften vår skjules inn i det store regnskapet. Da klarer vi ikke å kommunisere ut at det er tøft å drive med misjon, fortviler han.

– Misjonsvirksomheten trenger høyere gaveinntekter. Vi forvalter menighetslokalet vårt så godt vi kan med utleie. Ellers har vi ikke så mange andre driftsinntekter enn gaveinntekter. Så hvis vi skal klare å opprettholde den driften vi har, er vi avhengig av at misjonsfolket gir, understreker han.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.