ImF støtter kinolansering av film om Børre Knudsen

Indremisjonsforbundet er med på å sørge for at en film om abortkampen til Ragnhild og Børre Knudsen kan vises på kino.

– Vi anser dette som et bidrag til å løfte fram abortsaken og sette den på dagsordenen, sier generalsekretær Erik Furnes i ImF til sambåndet.no.

Forbundsstyret gikk enstemmig inn for å bevilge 100.000 kroner i støtte til at filmen «En prest og en plage» kan vises på norske kinoer i midten av mars.

Regissør Fridtjof Kjæreng i f(x) produksjoner AS har i et par år filmet ekteparet Børre og Ragnhild Knudsen til et portrett av deres liv. Erik Furnes har sett filmen sammen med forbundsstyreformann Sverre Dag Ljønes.

– For lettvint

– Filmen forteller en sterk historie om et ektepar som har stått i en kamp det er vanskelig å sette seg inn i. Det koster å stå opp mot folkemeningen, og abortsaken er en av de tøffeste verdikampene i vår tid, sier Furnes.

Generalsekretæren i ImF er klar over at Børre Knudsens metoder har vært omstridt. Han viser til at misjonsfolket ofte har sagt at «vi støtter kampen, men tar avstand fra virkemidlene».

– Jeg tror det kan være et unyansert og lettvint svar, og filmen kan være med på å nyansere, sier Furnes.

– Urett

Han mener at abort representerer en urett mot barnet, som er uten noen stemme.

– Men abort er også en urett mot kvinnen, som i stor grad er overlatt til seg selv og kjenner press fra samfunnet. Den pågående reservasjonsdebatten har også vist at kvinnene også utsettes for press fra leger, sier Furnes.

– Tabuemne

Generalsekretæren håper at filmen kan føre til en fornyelse av debatten om abort, som han opplever som et tabuemne i det norske samfunnet.

– Vi så hvor hardt det ble slått ned på da Høyre-leder Erna Solberg prøvde å få partiet med på en endring, påpeker Furnes.

– Respekt

Nå håper han at både misjonsfolket og folk ellers i samfunnet vil ta inn over seg budskapet i filmen.

– Vi er full av respekt for Ragnhild og Børre Knudsen og den kampen de har stått i, og det ønsker vi å løfte fram, sier Furnes.

Generalsekretæren innrømmer at det er litt utradisjonelt at Indremisjonsforbundet oppfordrer folk å gå kino.

– Men dette anbefaler vi. Vi ønsker å være med på å starte en debatt, slik at folk engasjerer seg.

Frykter ikke reaksjoner

– Er du redd for at beslutningen om å støtte kinolanseringen av filmen kan føre til reaksjoner?

– Jeg er ikke redd for det, og hvis de kommer, er vi ikke redde for å stå for det, sier Furnes.

I abortsaken har ImF kanalisert sitt arbeid gjennom organisasjonen Menneskeverd, og det vil vi fortsatt gjøre. Vi opplever det veldig meningsfullt å løfte fram slike teamer, sier Erik Furnes.

Behøvde 600.000

Produsent Benedikte Bredesen i f(x) produksjoner AS sier at de har fått inn 400.000-500.000 kroner av de 600.000 kronene de behøvde å få inn fra private støttespillere.

– Støtten fra ImF er dermed med på å gjøre at vi nå går for kinolansering, og det er vi veldig glad for, sier Bredesen til sambåndet.no.

Premieredatoer vil ventelig bli klar tidlig i neste uke.

– Debatt om ytringsfriheten

– Vi ønsker at «En prest og en plage» skal vekke debatt om ytringsfrihetens kår i Norge. Rampelyset kinovisning tiltrekker seg, er unikt og vil gi fokus på filmens verdier. Filmen er et viktig og kritisk filmprosjekt. De store mediene i Norge har allerede meldt interesse for filmen, og vi forventer store oppslag og interessante verdidebatter i kjølvannet av visningene, heter det i en uttalelse fra produksjonsselskapet.

Regissør Fridtjof Kjæreng er en av de mest meriterte dokumentarfilmskaperne i Norge. Han har vunnet flere Gullruten-priser og er Norges eneste vinner av Prix Europa i Berlin for Europas beste dokumentar, en pris han har vunnet to ganger.

Filmen har fått sin egen profil på Facebook. I skrivende stund er det 818 som «liker» denne siden.

Les mer: «Lager film om presten og plagen»

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.