Hvorfor skriver ikke Gud på himmelen?

– Om Gud skrev på himmelen, ville det kanskje ha blitt færre ateister, men ville det blitt flere kristne, spør Espen Ottosen når han lanserer sin nye bok.

Han svarer selv: – Nei jeg tror ikke det. Kristen tro er mer enn teoretisk kunnskap. Bibelen sier at Gud er mer opptatt av at vi elsker ham enn at vi har en teoretisk kunnskap om ham.

Teologen Espen Ottosen er kjent som debattant i det offentlige rom, og som en dyktig informasjonsleder og forlagsmann i Misjonssambandet. Han startet som forkynner allerede i 18-19-årsalderen. Senere ble han misjonær i Peru før han ble en av Misjonssambandets mest profilerte mediestemmer. I debatter og artikler er han gjerne tydelig med klare meninger. Nå har han åpnet et mer privat rom og viser seg som tvileren Espen.

– Jeg har alltid stilt spørsmål, har alltid hatt behov for gode grunner for å tro på Gud, sier Espen Ottosen.

Allerede fra tidlig ungdom har han hatt med seg spørsmålet som en speiderleder stilte i en andakt: «Hvorfor skriver ikke Gud på himmelen at han fins?» Ville det ikke ha vært fornuftig av Gud å gjøre litt mer ut av seg?  I sin bok spør Ottosen om en mer synlig Gud ville ha fjernet tvilen og fått flere tilhengere. Ottosen er innom både Big Bang, evolusjonslæren og mange ateistiske motargumenter.

Svakheten

Til lanseringen av boka hadde forlaget hentet fram både troende og tvilende. Den mest kjente var kanskje forfatteren Tom Egeland som har skrevet en rekke spenningsbøker med bibelske temaer. Egeland presenterte seg selv som: «Grenseløst opptatt av Gud og Jesus» – og en aktiv ateist.  98 prosent ateist og 2 prosent agnostiker.

– Jeg er vel djevelens advokat her, sier Egeland. – Jeg har lest boken med stor respekt. Ottosen skal ha honnør for at han er ærlig om sin tvil, og at han tar den på alvor. I offentlig debatt har jo Ottosen ofte vært ganske skråsikker, han fremstår sjelden som en tviler. Men i boka møter jeg tvileren Espen, det er fint. Ottosen og jeg deler tvilen og undringen, og han argumenterer godt. – Svakheten med boka, sier Egeland, er at den ikke har gjort meg til en kristen.

Åpen og ærlig

Didrik Søderlind er redaktør i Humanisten som utgis av Human-Etisk Forbund. Han har møtt Ottosen i flere debatter og starter sitt innlegg med å si: – Jeg liker å treffe Espen Ottosen, men hovedproblemet med ham er homo-spørsmålet, – homo sapiens! Ottosen er så menneskelig og et tenkende menneske, det er utfordrende.

Søderlind liker Ottosens bok, blant annet fordi det ikke er spissformuleringer, men åpne og ærlige spørsmål og argumenter

– Jeg liker grunnstemningen i boka, som han sa. Det er et ideal å gjengi motargumentene bedre enn motparten selv gjør. Langt på vei greier Ottosen det, ifølge Søderlind.

Einar Bøhn er veileder for Ottosen i hans faglige arbeid med en masteroppgave. Han bekrefter at Ottosen er i fronten i det religions-filosofiske fagfeltet, et tema som for alvor tok av på slutten av 1980-tallet.

– Hvorfor viser ikke Gud seg? er noe av spørsmålet, og argumentene er ofte mot Guds eksistens. Derfor er det viktig med bøker som den Ottosen nå utgir, sier Bøhn. KPK

Dag K. Smemo, som har skrevet denne artikkelen, er prest og spesialkonsulent i Bibelselskapet

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.