Guds redskap i 50 år 

Ungdomssenteret Kvinatun i Flekkefjord Indremisjonskrets ferier i 2014 50 år på selve Kvinatundagen 25. mai.

I løpet av disse femti årene har tusenvis av ungdom vært på leirer og weekender på leirstedet på Kvinlog i Kvinesdal. Mange som i dag bekjenner kristennavnet, har fått sitt åndelige gjennombrudd nettopp på Kvinatun.

NØD FOR DE UNGE

Når vi ser på opptakten til byggingen av leirstedet, er det nød for ungdommen som er toneangivende. «Dei unge i Noreg må vinnast for Gud». Dette sitat finner vi igjen i mange årsberetninger og andre sammenhenger. Denne nøden var hoveddrivkraften til det arbeidet som ble, og som blir, lagt ned på Kvinatun. Kvinatun Ungdomssenter ble det offisielle navnet, men til daglig brukes bare «Kvinatun». På sist årsmøte i ImF Sør ble nytt navn godkjent: Kvinatun Leirsted. ImF Sør har to leirsteder: Kvinatun og Audnastrand. Kvinatun var første leirsted i DVI som ble reist helt fra bunnen av.

18- Kvinatun Malfred TollaksenFlekkefjord Fellesforening av Det Vestlandske Indremisjonsforbund (DVI, nå ImF), ansatte Malfred Tollaksen (1930–1976), bildet, som sekretær i 1957. Han var en pådriver for å få bygd eget leirsted. På 1950- og 60-tallet var det stor deltakelse på ungdoms- og yngresleirer. De ble holdt på skolehus og bedehus rundt om i Flekkefjordsdistriktet.  Vekkelse i bygdene kunne spores tilbake til ungdomsarbeidet og leirene. Aslaug Tesaker og Konrad Landro var en duo som ofte ble stående flere uker – og ungdom kom med! At det i dag er så pass mange kristne på bedehusene i Flekkefjordsregionen, er frukter av deres arbeid i etterkrigstiden.

Spørsmålet om et fast leirsted ble mer og mer aktuelt. Det ville ha mange fordeler: Mer lettdrevet, alt samlet på ett sted, bedre sanitærforhold, samlingsplass for hele distriktet osv.

VEDTAKENE

På årsmøtet i Fjotland i 1958 ble det vedtatt å arbeide med å få et fast leirsted. Etter flere runder om stedsvalg, og etter drøftinger med Rogaland Indremisjonkrets om mulig felles leirsted, ble det vedtatt å bygge på farsgarden til Torvald Kvinlaug, Han var leder i ungdomsnemnda og hadde vært med på mange leirer som leder. Broren Hans gav fri grunn. Fjotlendingene var flinke til å gi gaver, løfter om arbeid og lån slik at det ble endelig bestemt at leirplassen skulle bygges på Kvinatun.

På ekstraordinært årsmøte i Flekkefjord 3. desember 1960, ble det med 24 mot 8 stemmer vedtatt å bygge på Kvinlog. De som var imot, var ikke imot leirsted, men fryktet at tiltaket ville bli for stort for en liten krets og sprenge de økonomiske rammer.  Det ble satt i gang ekstra innsamling av penger, tømmer, løfter om dugnadsarbeid m.m. Året etter kunne styret melde at det var samlet inn 60 000 kroner. Bygda Fjotland stod for litt over halvdelen av dette, og Fjotland Sparebank gav et rentefritt lån på 25 000 kroner.  Ved å bruke fellesforeningens penger, et kaféfond og bevilgninger ellers, kunne 95 000 kroner stilles til disposisjon.

TATT I BRUK

24. mai 1964 innviet generalsekretær Birger Aadland bygget til bruk for arbeid i Guds rike. Nærmere 1000 kom til åpningen (forsidebilde). Landsungdomssekretær Gunnar Kjøde var også med som taler, Flekkefjord IUF musikklag og Kvinlog Mannskor sang. Kvinatun fikk særlig stor betydning for unge. Mange fikk rett kurs satt for livet nettopp på Kvinatun. I tillegg skulle det vise seg at virksomheten kunne utvides med mannsmøter, kvinneweekender, barneleirer, eldreleirer og en rekke weekender. Leirstedet ble populært for besøk av ungdomsforeninger, skolelag og foreninger leide Kvinatun.

Anna Kvinlaug var første husmor og Aslak Kvinlog første formann i Kvinatunstyret. De første årene hadde leirstedet et eget team, Kvinatunteamet, som arbeidet ivrig for leirstedet. De skaffet stoler og utstyr m ed sin virksomhet.

UTVIDELSER

19- Kvinatun Annekset fra 1972Etter noen år viste det seg at Kvinatun måtte utvides. Ikke bare med flere rom, men med bedre sanitærforhold.  22. oktober 1972 ble annekset, bildet, innviet. Kostnad: 215 000 kroner.

I tillegg ble tomten utvidet. I over ti åt ble Kvinatun brukt til barnehage. Noen år var det fast leirskole her. Et orienteringskart er utarbeidet for området sør- øst for leirstedet.

Men behov for større plass meldt seg. I 1982 ble det enstemmig bestemt å bygge tilbygg: Nytt kjøkken. Ny matsal/møtesal i tilknytning til eksisterende møtesal, en betydelig oppgradering av toalettrom og diverse, i alt 218 kvm, samlet kostnad 898 000 kroner.

300 Kvinatun GrillhyttaI 2002 ble overnattingsrommene renovert med toalett og dusj på hvert rom. Kvinatun kan tilby 66 sengeplasser fordelt på to bygg og 16 rom. Møtesal, kombinert med spisesal til 80 personer, peisestue, biljardrom, grillhytte, bildet, og god utelekeplass.  Like ved Kvinatun ligger Kvinlog skole. Der er gymsal, badebasseng, kunstgressbane, ballbinge. Det er fra kort vei til skitrekk på Krågeland og Knaben.

ANSATTE OG FRIVILLGE

Alle ungdomsarbeidere i kretsen fortjener honnør for alt de har gjort for Kvinatun. Hilma og Alf Støle var både vaktmester og husfar/husmor og la ned et stort arbeid på Kvinatun, ikke minst i oppussingsarbeid. I senere år har Tina Haddeland, Hilde Stakkeland og Bjørg Lilledrange gjort en stor innsats for de unge. Odd Terje og Merethe Breimoen har gjort mye for Kvinatun.  Når det ikke har vært fast kjøkkenpersonell, har frivillige tatt sin tørn, og slik har virksomheten holdt på til i dag. I jubileumsåret har Kvinatun tre ansatte, hver i 20 prosent: Daglig leder Thor Einar Skregelid, kokk Hilde Orthe og vaktmester Stian Engedal. I tillegg har barnesekretær Tina Haddeland som  ansatt i ImF Sør, spesielt ansvar for leirarbeidet.

SUKSESS

Da Flekkefjord Indremisjonskrets og Sørlandets krets av DVI ble slått sammen til ImF Sør, fryktet noen at Kvinatun ville komme i bakleksa i forhold til Audnastrand. Til nå har det i stedet blitt at barn og unge som før søkte til Audnastrand fra bygdene Eiken, Hægebostad og Konsmo, nå kommer til Kvinatun.  Barnearbeidet har hatt suksess med bamse-leir for de yngste, og vektlegging på litt kortere leirer. Men også ungdomsleirene har vist en økning i senere år.

Det er en jubilant i full virksomhet som nå runder femti år. Velkommen til feiringen 25. mai!

Kvinatun har fått være et viktig redskap i Guds rikes arbeid. Femti års virke som har betydning for evigheten.

40 Kvinatun styret i jubileumsåretKvinatunstyret ble fram til 1990 valgt på årsmøtet i Flekkefjord Indremiosjonskrets. Etter den tid blir husstyret, som det nå kalles, oppnevnt av  kretsstyret.  Her er styret i jubileumsåret: Fra v. Terje Kvinlog, Stian Engedal, Tønnes Kvinlaug, Marit Kongevold, Marit Valand og Tina Haddeland. Leif Erik Skogestad og Thor Einar Skregelid var ikke til stede da bildet ble tatt.

 

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.