Sverige: Skoleavslutninger i kirken tillates

Regjeringen i Sverige vil snart sende på høring et forslag som tydeliggjør at det er tillatt å ha skoleavslutninger i kirken.

Ifølge det svenske Utdanningsdepartmentet vil regjeringen endre skoleloven slik at den ikke lenger skal kunne tolkes dithen at skoleavslutninger i kirken er ulovlig. Flere skoler har vært usikre og valgt å ha avslutningene i egne lokaler.

Diskusjon

I flere år har forholdet mellom tradisjoner og prinsippet om religionsfrihet blitt diskutert i Sverige, på samme måte som i Norge. I Sverige har diskusjonen blant annet gått på om det er mulig å markere skoleavslutninger i kirken, og – i så fall – om hvilke innslag som kan godtas.

– I forslaget gjør regjeringen det tydelig i lovteksten at for eksempel skoleavslutninger i kirken ikke er forbudt, og det blir tydeligere for skolene hva som gjelder i formidlingen av tradisjoner, sier utdanningsminister Jan Björklund i en pressemelding.

Fritak

Når det gjelder innholdet, skal det ifølge utdanningsministeren være tillatt å synge salmer, og presten skal eksempelvis kunne fortelle hvorfor man feirer jul. Björklund nevner eksempelvis den svenske korklassikeren «Den blomstertid nu kommer«, som har et tydelig kristent innhold.

– Elevene bør imidlertid ikke oppfordres til aktivt å delta i bønn og trosbekjennelse, og de skal kunne avstå fra å delta i hele den delen som har et konfesjonelt preg, presiserer utdanningsministeren.

«Bråk»

Utdanningsministeren har følgende vurderingen av debatten:

– Mange innvandrere er skuffet over hvor dårlige vi er til å feire våre tradisjoner.Det er sjelden innvandrere som kritiserer avsluntinger i kirken. Det er den svenske venstresiden som bråker om det.

I Norge er det tillatt med skolegudstjenester, men de skal ikke ha form av en semesteravslutning. Her vil altså norske og svenske retningslinjer skille lag.

Les mer:

Også i Norge har spørsmålet om skolegudstjenester vakt stor debatt, og også Sambåndets redaktlør har engasjert seg i denne på kommentarplass:

Myten om den nøytrale stat (Sambåndet)

Offentlig kristendom (Vårt Land)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.