Minister lover klar tale om forfulgte kristne

(SAKEN ER UTVIDET) - Norge skal være en klar stemme og arbeide aktivt for beskyttelse av kristne og andre religiøse minoriteter i Midtøsten, sier utenriksminister Børge Brende til Sambåndet.

Sambåndet.no ba om en kommentar fra utenriksministeren på appellen fra nordiske indremisjonsbevegelser, Indremisjonsforbundet inkludert, som ble offentliggjort fredag for en knapp uke siden. Vi spurte om Norge kan og vil gjøre mer for å sette søkelys på – og bedre situasjonen for – det forfulgte kristne mindretallet i Irak og Syria.

Les også: – Forfulgte kristne blir usynliggjort

– Dypt bekymringsfullt

Børge Brende kom nettopp hjem fra en reise til Irak, der det nå er over 1,4 millioner internt fordrevne. Han er enig med de ti misjonslederne i at kristne minoriteter er blant de grupper som møter størst utfordringer i Midtøsten i dag:

– Et skremmende høyt antall har sett seg tvunget til å forlate en region der de har hørt hjemme i 2000 år. Det er dypt bekymringsfullt. Norge skal være en klar stemme og arbeide aktivt for beskyttelse av kristne og andre religiøse minoriteter i Midtøsten, forsikrer Brende overfor sambåndet.no.

Ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet (UD) tirsdag, mens Brende fortsatt var i Irak, bevilger Norge ytterligere 50 millioner kroner for å hjelpe de som er rammet av situasjonen i Irak. Norge har dermed gitt til sammen 175 millioner kroner til humanitære tiltak i Irak i år. I denne pressemeldingen uttaler Brende følgende om den islamistiske terrorgruppa som blant annet er kjent som Isil: «De alvorlige bruddene på menneskerettighetene begått av ISIL, er avskyelige handlinger som bare kan møtes med fordømmelse».

Les blogg: Betyr det noe hvilke navn vi bruker på den islamistiske terrorgruppa?

– Tar opp på høyt nivå

Overfor sambåndet.no viser utenriksministeren også til at UD har et eget arbeid som retter søkelyset på situasjonen for blant annet tros- og livssynsminoriteter:

– Vi stiller kritiske spørsmål til enkeltland under landgjennomgangene i FNs menneskerettighetsråd. Og vi tar opp religiøse minoriteters situasjon i samtaler på høyt nivå med land som har utfordringer på området. Vi vil fortsette å påtale urett og sette ord på våre bekymringer, sier Brende.

Var i Irak

Utenriksministeren besøkte Irak mandag og tirsdag denne uka. I Bagdad hadde Brende blant annet møte med Iraks påtroppende statsminister, Haider al-Abadi, som er i ferd med å danne ny regjering i Irak. I Erbil møtte han de kurdiske myndighetene, FN og humanitære organisasjoner, og besøkte internt fordrevne i området.

– Jeg har nettopp vært i Irak og selv sett konsekvensene av ekstremistorganisasjonen ISILs herjinger og forfølgelse av minoriteter. De historiene jeg fikk høre om tvangskonverteringer og forfølgelse av kristne og andre religiøse minoriteter, viser hvor alvorlig situasjonen i Irak har blitt. I mine samtaler med irakiske ledere tok jeg opp behovet for å beskytte landets befolkning, og spesielt de religiøse minoritetene, utdyper Brende overfor sambåndet.no.

Stortingsmelding

I sin uttalelse til sambåndet.no framholder utenriksministeren videre at beskyttelse av minoriteter står sentralt i Norges menneskerettighetspolitikk. Det gjelder minoriteter i Midtøsten og i andre deler av verden.

Vi vil aktivt bidra til å sikre at disse spørsmålene står høyt oppe på den internasjonale dagsorden. Regjeringen har varslet en egen stortingsmelding om hvordan vi kan styrke menneskerettighetsarbeidet som del av norsk utenriks- og utviklingspolitikk. Religiøs pluralisme er en vital del av Midtøstens historie og identitet.

– Støtter organisasjoner

Om hvordan Norge kan arbeide rent praktisk for å bedre situasjonen, sier Brende dette:

– Vi støtter organisasjoner som kjemper for minoriteters rettigheter i flere land i regionen, og vi støtter tiltak som øker forståelsen mellom representanter for Midtøstens store trosretninger. Vi trenger politiske løsninger som motvirker en økende splittelse langs sekteriske skillelinjer. Norge vil fortsette arbeidet med å bekjempe religiøs vold og radikalisering. Interreligiøs dialog er ett av flere virkemidler i arbeidet for fred og forsoning, sier utenriksminister Børge Brende til sambåndet.no.

God gaveinngang

I appellen fra møtet i Nordisk Indremisjonsråd forpliktet også misjonslederne egne organisasjoner til innsats. Generalsekretær Erik Furnes i Indremisjonsforbundet (ImF) oppfordret blant annet til bønn og givertjeneste, og han nevnte spesielt Åpne Dører, som har arbeid i Irak. I avisen Dagen i dag kommer det fram at denne tverrkirkelige organisasjonen har fått inn over 2 millioner kroner siden midten av august. Også Stefanusalliansen og Caritas melder om god gaveinngang.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.