– Folk strømmer til kirkene i Ukraina

Krigen i landet åpner nye dører for evangeliet, sier ukrainsk kirkeleder på norgesbesøk.

Etter mer enn to år pågår fremdeles konflikten mellom Russland og Ukraina. Minst 9000 mennesker er drept, over 1,5 millioner mennesker er drevet på flukt, forhandlinger om fred har feilet, og våpenhvilen brytes daglig.

– Som kirkeledere har vi fått et stort ansvar, sier den profilerte kirkelederen Mykhaylo Panochko, som gjestet Norge i forbindelse med Bibeldagen 2016, som markeres flere steder i landet 23.-24. januar.

– De vanskelige omstendighetene gjør at flere og flere søker Gud i Ukraina. Samfunnet våkner og ønsker å leve annerledes. I denne prosessen har kirken en viktig rolle, sier Mykhaylo Panochko når KPK treffer han i Bibelselskapets lokaler i Oslo.

Han er leder for Den ukrainske union av pinsekirker og styremedlem i det ukrainske bibelselskapet. Pengene som samles inn i forbindelse med Bibeldagen, går til bibelarbeidet i det konfliktfylte landet.

– Kirken har stor tillit i samfunnet, og den må spille en sentral rolle i å forandre samfunnet til det bedre. Bare Bibelen har kraft som kan endre menneskers hjerter og sinn, sier Panochko.

Redd for at landet blir glemt

Bibelmisjonsleder Bernt Greger Olsen i Bibelselskapet peker på at hele verdens øyne lenge var rettet mot situasjonen i Ukraina, men at konflikten nå er skjøvet ut av mediebildet på grunn av flyktningkrisen.

– Det har vært viktig for oss å få Ukraina på dagsorden igjen. Folk må huske at det på ingen måte er fred i landet. Det er en åpen konflikt med krigshandlinger. Vårt oppdrag er å rette oppmerksomheten mot et folk som lider, sier han.

Olsen forteller at Bibelselskapet har fått veldig mange forespørsler fra ukrainske kirker. Svaret ble å sette landet opp som bibeldagsprosjekt. Olsen har selv et nært forhold til landet og jobbet som rådgiver for Ukraina i syv år før han ble ansatt av Bibelselskapet.

Synlig kirke

Han mener måten det ukrainske folk trekker til kirkene på, kan sammenlignes med situasjonen i Norge etter 22. juli, med noen vesentlige forskjeller.

– I Norge har de fleste en nominell tilhørighet til kirken. Det er ikke tilfelle i Ukraina. For ganske kort tid siden landet var en kommunistisk stat, hvor kirken var under jorden. Nå har den blitt veldig synlig. Nå søker mennesker som aldri tidligere har hatt en relasjon til kirken, svar der, sier han.

Mykhaylo Panochko mener det på mange måter aldri har vært lettere å være kristen i landet.

– Det har aldri før vært en så stor frihet til å tro og lese bibler og tro som det er nå. Flere millioner eier bibler og Det nye testamentet. Vi tror det vil gi store resultater, sier han.

Samtidig er situasjonen for kristne i østlige deler av Ukraina krevende. De er frie til å praktisere troen sin, men er i fare dersom de kritiserer regimet som har tatt makten.

– Misjonærer fra vårt kirkesamfunn måtte forlate de okkuperte områdene etter mange år, de følte seg presset til det. Kirken kan ikke støtte okkupasjonen, vi anser den som ulovlig. Samtidig må vi passe på hva vi sier, for vår egen sikkerhets skyld. Det er en vanskelig balansegang, sier Panochko.

Takker Norge

Der staten har sviktet, har kirken inntatt en sentral rolle i det humanitære hjelpearbeidet for å dekke behovene etter krigen.

– Kristne i Ukraina har nok historisk sett levd liv uten veldig mye frivillig innsats. Nå er det vi som mottar flyktninger, besøker sykehus og dekker humanitære behov, sier Panochko.

Han er takknemlig for all humanitær hjelp Norge har gitt landet, både før og nå.

– Nordmenn og Norge som nasjon har gjort en kjempeinnsats. Våre kirker sender stadig våre bønner og takk til Norge for alt det gode de gjør, og ber om at Gud må velsigne Norge for alt godt som kommer til oss, sier han.

Ni millioner bibler

Han roser også samarbeidet med Bibelselskapet. Over ni millioner bibler har blitt sendt til Ukraina gjennom årenes løp.

– De har vært en stor støttespiller for det ukrainske bibelselskapet i mange år, ikke bare i krisetider, sier han.

Han håper det som nå skjer i landet, kan være starten på en fornyelse, både åndelig og økonomisk.

– Ukraina ligger midt mellom øst og vest. Her møtes to ulike mentaliteter, asiatisk og europeisk tankegang, demokrati mot diktatur. Samfunnet ønsker å rive seg løs fra en fortid full av korrupsjon og urettferdighet, og begynne et nytt kapittel i vår historie, sier han, og legger til:

– I den forbindelse søker mennesker også de evige verdier. Det kan Bibelen og kirken formidle. Det er en utfordring som kirken må ta og respondere på, sier Mykhaylo Panochko. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.