Markerer – og overser – Bibelen

Kirkemøtets markering av Bibelselskapets 200-årsjubileum står i grell kontrast til saken om kirkelig vigsel av likekjønnede.

Nettleder_bylinebilde_Petter«Gå og fortell» er hovedtema for Kirkemøtet 2016, som startet 6. april og varer fram til tirsdag 12. april. Temaet er valgt av Kirkerådet, som også har spurt Bibelselskapet om å stille med en bibelforteller.

– Vi ønsket å markere 200-årsjubileet til Bibelselskapet på Kirkemøtet og ville derfor sette Bibelen i sentrum av årets hovedtema, opplyser assisterende direktør i Kirkerådet, Gerd Karin Røsæg, til Kristelig Pressekontor (KPK) (les saken i lenken).

Både tema og ønsket om å markere bibeljubileet er selvsagt isolert sett prisverdig. Men markeringen får en bismak med tanke på Kirkemøtets sak 17/16, Vigsel for likekjønnede, som delegatene starter plenumsbehandlingen av på lørdag. Etter alt å dømme vil Kirkemøtets flertall mandag vedta å innføre en liturgi og lære i Den norske kirke (Dnk) for ekteskap som er i åpenbar strid med både Det gamle og Det nye testamente i Bibelen – og den verdensvide kirkes 2000-årige forståelse av bibeletekstene om ekteskapet. Det er bare noen få prosent av den kristne kirke som har åpnet for kirkelig vigsel av homofile.

Vi skal ikke trekke Kirkerådets motiv i tvil, det har sikkert et oppriktig ønske om å «sette Bibelen i sentrum», som Røsæg uttrykker det i KPK-artikkelen.

Men i den saken på Kirkemøtet som virkelig dreier seg om Bibelens lære, vil altså flertallet av delegatene etter alt å dømme vende seg bort fra Bibelen.

Man setter ikke Bibelen i sentrum i behandlingen av denne saken, man lukker øynene for Bibelen.

Avisen Dagen trykket 5. april et åpent brev til Kirkemøtet, undertegnet av nærmere 40 personer. Her vises det til en interessant parallel fra en begynnende teologisk kirkestrid i Bremen på 1830-40-tallet. Ifølge innsenderne la striden seg etter en preken av presten Friedrich Wilhelm Krummacher (1796-1868) i Bremen i 1840. Han talte over Gal 1,8-9, der Paulus i sterke ordelag advarer mot å forkynne «et annet evangelium».

Det er nettopp det Kirkemøtet gjør dersom en liturgi for likekjønnet vigsel blir vedtatt. Et annet evangelim enn det vi finner i Matt 19,4-5 og Mark 10.6-8. Da hjelper det dessverre lite med velmente temaformuleringer og jubileumsmarkeringer.

(Nettlederen er også publisert som kommentar på avisen Dagens debattsider på nett.)

Les også: Dette er Kirkemøtet

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.