Stort engasjement rundt vigselssaken

Over halvparten av Kirkemøtets delegater ønsket å si noe i første plenumsdebatt i saken om vigselsliturgi for likekjønnede.

Det er fortsatt stor uenighet blant Kirkemøtets delegater når det gjelder kirkelig vigsel for likekjønnede par. Hele lørdag formiddag gikk med til debatt rundt denne saken etter at komiten la fram sitt forslag til vedtak (lenke til dagen.no).

Argumentene fra begge leirer er kjente for de fleste, og det ble kommentert både på de store linjene om likekjønnet ekteskap kan forsvares i det hele tatt, og reaksjoner på detaljer i komiteens forslag.

Foreslår to liturgier

Komiteens første forslag opprettholder Bispemøtet og Kirkerådets ønske om to ulike liturgier, men ønsker at også heterofile par skal kunne bruke den nye liturgien.

– Vi ønsket i utgangspunktet én vigselsliturgi for alle, men er villige til å møtes på midten, sier Gard Realf Sandaker fra Åpen Folkekirke.

– Jeg er glad for at det er foreslått to liturgier, og at det skal være mulighet å velge, sa biskop i Agder og Telemark, Stein Reinertsen.

Men han og flere av delegatene var ikke enige i at den nye liturgien skal kunne brukes av heterofile par også og mente det ble for mange endringer fra Bispemøtets opprinnelige vedtak.

– Bispemøtets vedtak har lagt premissene for all behandling av den saken fram mot Kirkemøtet. Det skal veldig små endringer til før saken må gå tilbake til Bispemøtet for ny behandling, sa Egil Morland.

Rom for to syn

Flere av delegatene, både blant dem som har et tradisjonelt syn og dem som har et liberalt syn på ekteskapet, fremholdt viktigheten av at det må være rom for to syn på denne saken i kirken.

– Kirkemøtet fastslår at prester har frihet til å velge om de vil foreta vigsel av likekjønnede par eller forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom likekjønnede, skrev komiteen i sitt første forslag til vedtak.

– Det skal etter dette Kirkemøtet være helt tydelig at det finnes to syn på ekteskapet i kirken, sa biskop i Borg, Atle Sommerfeldt og advarte Kirkemøtet å tenke for politisk.

– Dette er en kirkelig avgjørelse og ikke en politisk sak der vi skal kåre vinnere eller tapere, sa han.

Barn og familie

Øivind Benestad fra organisasjonen MorFarBarn fremholdt i sine innlegg at en ny forståelse av ekteskapet også vil få følger for kirkens syn på barns rettigheter og familieteologi.

– Barnets rettigheter til å vokse opp med sin biologiske mor og far og bruddet på mor-far-barn relasjonen har ikke blitt redegjort godt nok i arbeidet med denne saken, sa Benestad og fikk blant annet støtte i dette fra biskop i Oslo, Ole Christian Kvarme.

Flere av forkjemperne for likekjønnet vigsel hevdet at spørsmålet om barn ikke var relevant for saken om vigselsliturgi. Det ble også av blant andre Kai Krogh henvist til forskning som ifølge disse deletatene viser at barn som vokser opp med likekjønnede foreldre, ikke tar skade av det. KPK

Les også nettleder om Kirkemøtet: Markerer – og overser – Bibelen

Les også: Dette er Kirkemøtet

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.