– Anbefaler ikke utmelding

Øivind Benestad råder folk til å ha is i magen og ikke melde seg ut av Den norske kirke ennå. Han får følge av andre meningsfeller.

Øivind Benestad, som er en forkjemper for det tradisjonelle synet på ekteskapet som en ordning mellom én kvinne og én mann, vil ikke umiddelbart melde seg ut av Den norske kirke (Dnk) etter at vedtaket om ny vigselsliturgi ble gjort på Kirkemøtet mandag.

– Det kan godt være det går den veien, men for meg fortsetter deltakelsen i bispedømmerådet i hvert fall frem til neste år, for jeg vil være med i høringsrunden om ny liturgi. Det kan jo også hende at saken blir forsinket, sier han, men vedgår at han har liten tro på det siste.

– Jeg tar først den beslutningen etter Kirkemøtet i 2017 og ny vigselsliturgi blir vedtatt. Jeg vil anbefale alle å ikke ta overilte beslutninger, sier Rikke Elisabeth Grevstad Kopperstad fra Møre bispedømme.

Benestad er enig i dette rådet.

Les også nettleder: Spente bein for seg selv

To tredjedelers flertall
Flertallet på kirkemøtet ga utrykk for stor glede da det ble vedtatt med 88 av 115 stemmer at det skal utarbeides ny vigselsliturgi for likekjønnede par i tillegg til den nåværende. Den nye liturgien skal ifølge vedtaket også kunne brukes av flerkjønnede par.

– Dette er fantastisk! Det er en stor dag for både meg, Åpen folkekirke og Den norske kirke, sier Gard Realf Sandaker-Nielsen som leder Åpen folkekirke.

– Endelig anerkjenner vi at alle skal få lov til å forplikte seg å si ja til ekteskapet i kirken.

Ikke overrasket
Blant mindretallet ble det uttrykt en forventet sorg og skuffelse.

– Jeg er ikke overrasket, men reagerer rolig og alvorlig. Jeg tror kirken nå gjør noe som de vil angre på, sier Grevstad Kopperstad.

– Min sorg går på at kirken sekulariseres og blir en værhane som mister sin troverdighet når den går på akkord med så sentrale sannheter.

Mindretallets forslag, som gikk ut på å kun beholde det konservative synet på ekteskapet, fikk kun 31 stemmer.

– Bryter fundamentalt
– Dette vedtaket bryter fundamentalt med alt Bibelen sier om ekteskapet, sier Benestad.

Han mener også at vedtaket får følger for kirkens forståelse av familien.

– Det kirken gjør, er å oppløse betydningen av relasjonen mellom mor, far og barn. Det vil få dramatiske følger for fremtidens kirke.

Også Benestad var forberedt på at flertallet ville gå for en ny vigselsliturgi, men hadde håpet på et større mindretall.

– Jeg var overrasket over antallet som stemte for. Jeg hadde ikke trodd at det var så høyt.

To syn
Nyvalgt kirkerådsleder Kristin Gunnleiksrud Raaum er opptatt av at vedtaket som nå er gjort, åpner for to syn i denne saken. Det er fastslått i vedtaket at prester skal kunne ha frihet til å velge om de vil foreta vigsel av, eller forbønn for, likekjønnede par.

– Dette vedtaket sier to ting: At det er et bredt, stort flertall i kirkemøtet og et enstemmig bispemøte som vil anerkjenne retten til vielse av likekjønnede i kirken. Så sier dette vedtaket også at det i like store, og kanskje enda større deler av kirkemøtet, er en vilje til å finne denne veien sammen, sier hun.

Respektfull glede
Også leder for biskopene, preses Helga Haugland Byfuglien, er opptatt av at de ulike synene kan leve side om side.

– Jeg registrerte at reaksjonen i plenumssalen etter vedtaket var fylt av respektfull glede. Det synes jeg var godt fordi det utrykker at alle er klar over at dette ikke er en gledens dag for alle, selv om det er det for mange, sier hun.

– For oss som er ledere er det svært viktig å reflektere over og ta ansvar for den situasjonen som kirken nå er kommet i. Uten å dramatisere det må vi ta inn over oss at det vil være krevende lederoppgaver på ulike nivåer i kirken i tiden framover. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.