– Kristne tar for lett på gjengifte

Kristne ledere snakker ikke lenger ærlig om skilsmissen, mener forkynner Barclay Stevenson. – Jeg har opplevd å bli bedt for at ekteskapets lenker må bli brutt, forteller fraskilte «Knut» (58).

Ved første øyekast minner det om et helt ordinært kristent møte. Rundt 30 personer i alderen 40 år og oppover er samlet til lovsang, bønn og forkynnelse ved Ris menighetshus i Oslo. Men noe er annerledes. For de aller fleste av dem er enten fraskilte som ønsker å bli gjenforent med ektefellen sin, eller ektepar som har blitt gjenforent etter en skilsmisse.

– Bibelen tillater kun to utfall etter en skilsmisse. Enten blir man gjenforent med partneren, eller så fortsetter man å leve enslig. Kun døden oppløser et ekteskap helt, forkynnes det med flere henvisninger til bibeltekster.

Utenkelig med gjengifte

Bak samlingen står Stiftelsen To sko. Fundament for stiftelsens arbeid er Bibelens budskap og prinsipper om samliv, ekteskap og familieutvikling. Ekteskapet er innstiftet av Gud, en pakt som ikke opphører før døden skiller ad. Dermed åpnes det ikke for gjengifte på noe annet grunnlag, slik stiftelsen ser det.

For flere av de fremmøtte er også gjengifte uaktuelt. Det strider mot Bibelens lære, slik de forstår den. Forkynnelse om dette er i ferd med å forsvinne helt fra kristne menigheter i Norge, mener den pensjonerte forskeren og foredragsholderen denne lørdagen, Barclay Stevenson.

Les også: ImF om skilsmisse og gjengifte (leder i Sambåndet)

– Jeg kjenner faktisk ikke til undervisning om skilsmisse og gjengifte i det hele tatt utenom To sko. Man hører heller ikke forkynnelse om at man ikke skal gifte seg med en ufrelst, sier han og henviser til blant annet 2. korinterbrev 6, 14, der det står:

«Gå ikke under fremmed åk sammen med slike som ikke tror! For hva har rettferd med urett å gjøre, og hva har lyset til felles med mørket?».

– Kristne lever i hor

Skotske Stevenson, som har vært bosatt i Norge siden 1966 og selv har vært gift med sin norske kone i 48 år, brenner for at all ubibelsk lære han mener preger menigheter i dag, må renskes bort. Han tror mangelen på forkynnelse om skilsmisse og gjengifte delvis skyldes at pastorene er redd for å ta det opp i frykt for å miste medlemmer i menighetene og for å bli upopulær.

– Om temaet gjengifte hadde blitt forkynt tydeligere i menigheten, tror jeg færre ville ha valgt dette som et reelt alternativ. Mye av det som blir forkynt, er dessverre ikke etter Bibelens lære i det hele tatt. Men det forhindrer ikke at folk sluker det rett ned uten å tenke etter selv, sier Stevenson.

Han tror det har sneket seg inn enormt mye humanisme og New Age i dagens menigheter og mener at Bibelen kun åpner for gjengifte når ektefellen dør.

– En skilsmisse er verre enn et dødsfall fordi den involverer svik. Å si at «vi vokste fra hverandre» eller «jeg elsker ikke ham/henne lenger» er dirkete ulydighet mot Guds ord, mener Stevenson.

Han påpeker at dersom en skilsmisse ville ha annulert et ekteskap – så ville heller ingen gjengifte ha levd i «hor», Bibelens betegnelse for all seksuell aktivitet utenom ekteskapet.

– Om man er lydig. kan man begynne å elske ektefellen sin igjen. Jeg er takknemlig for alle som holder seg trofaste til Guds ord og lever i hellighet og i renhet i møte med utroskap og skilsmisse, sier Stevenson, som mener at Bibelen er tydelig på at de som lever i «hor», heller ikke skal «arve Guds rike».

Notorisk utro

I pausen denne lørdagen møter Kristelig Pressekontor en fraskilt kristen kvinne og mann. Av hensyn til dem selv og deres tidligere ektefeller, har vi gitt dem de fiktive navnene «Berit» og «Knut».

De er begge 58 år og har vært skilt fra sine ektefeller i mange år. Men det har ikke tatt fra dem håpet om en gang å bli gjenforent.

– Da jeg giftet meg, var det klart at dette gjør jeg for resten av livet, forteller Berit.

Stemmen hennes brister, og hun tar til tårene. Hennes syv år yngre mann reiste fra henne i 2003. Berit møtte ham på byen, og de fikk to barn sammen i ekteskapet som varte i 10 år. Han var ikke kristen.

– Jeg tror han hadde tenkt lenge på at han ville ut av ekteskapet før han endelig kom fram med det. Han var vant med å drive hor og utukt fra før og fortsatte nok i samme bane i ekteskapet. Jeg er vant til å stole på folk, men har nok sett i ettertid at han ikke var helt til å stole på, forteller Berit.

Kunne ikke tro

Da mannen forkynte at han ville skilles, var Berits første tanke at hvis ekteskapet ikke skulle vare livet ut, så kunne hun ikke tro på Gud lenger. Troen på Gud og troen på ekteskapets hellighet hang så sterkt sammen.

– Jeg forstod etter hvert at jeg bare må stå i tro. Uansett om han er utro og ikke holder løftet sitt, så har jeg gitt et løfte som jeg har tenkt å holde uansett hva han styrer med, fordi jeg tror på Gud.

Under lørdagens samling delte et ektepar sin historie om hvordan de fant tilbake til hverandre etter skilsmissen. Berits håp er at Gud også vil gjenforene henne med mannen.

– Jeg håper at han blir en kristen og at vi kan bli en familie igjen. For det har barna våre gått glipp av, forteller Berit gråtkvalt før hun fortsetter:

– Jeg har bedt til Gud om at vi kan leve sammen som kristne, og at vi kan være et vitne for andre og leve et liv til Guds ære, sier hun.

Beruset kristen

Knut har vært skilt fra kona i 14 år. Han så på seg selv som en helhjertet kristen og var aktivt engasjert med hjelpesendinger og evangelisering.

– Vi giftet oss etter å ha kjent hverandre i kort tid og møtte raskt på problemer. Vi kranglet mye, vi hadde få felles interesser, og jeg hadde til tider et voldsomt temperament, innrømmer Knut.

Etter hvert tok også alkoholen styringen. Det førte til at han nesten var utro.

– Det var egentlig kun fordi jeg var så beruset at det ikke ble et fysisk utroskap, forteller han og legger til at hendelsen ytterligere forverret situasjonen, og at kona kort tid senere ønsket skilsmisse.

Ubibelsk bønn

Før han ble skilt, hadde ikke Knut gjort seg mange tanker om hva Bibelen sier om skilsmisse. Det endret seg da han kom over en artikkel skrevet av daværende biskop i Pakistans lutherske kirke, Arne Rudvin.

– Jeg fikk møte ham, og vi hadde gode samtaler om hva Bibelen sier om den livslange forpliktelsen et ekteskap er. Hadde jeg ikke vært overbevist om hva Guds ord sier, ville jeg lett ha blitt forledet til å finne meg noen andre, sier Knut og forteller at han har bedt Gud om tilgivelse for sin tidligere oppførsel.

Selv om det nå har gått 14 år siden kona gikk fra ham, håper og ber også Knut om at han en dag får oppleve å gjenforenes med kona.

– Jeg ble redd da jeg så hvor få kristne ledere og folk rundt meg tok ekteskapet på alvor. Jeg har opplevd å bli lagt hender på og bedt for at ekteskapets lenker må bli brutt, og at «alt må bli nytt» slik at jeg kan finne meg en annen. Jeg trodde en stund selv at dette var rett, forteller han.

Først når Knut begynner å snakke om deres felles tre barn, kommer tårene frem.

– De fleste barn har et ønske om at foreldrene skal være glade i hverandre, sier Knut og nevner den gangen han skulle fortelle barna sine at han skulle flytte ut.

– De to eldste gråt. Men minsten på 5 år var helt stille og gikk ut på verandaen. Da jeg kom etter, rakk jeg bare å si at jeg var glad i ham før han avbrøt og sa: «Jeg vil ikke høre, gå inn og kyss mamma!», forteller han med en følelsesladd latter.

– Skilsmissebarn vil ofte forsøke å være lojale mot begge foreldrene sine. Men i virkeligheten er de blitt sviktet, sier han.

Gifter seg for fort

Barclay Stevenson mener alle kristne som vil gifte seg, burde være gjennom et grundig kurs først. Han tror en del yngre kristne tar for raske avgjørelser.

– Man skal virkelig be Gud om den rette ektefellen og ikke gifte seg før man kjenner at det er Guds vei for meg, sier Stevenson som også understreker at Gud kan gjenopprette ekteskap, også de som kom skjevt ut fra starten av.

– Uansett hvordan tilstanden er tidlig i et ekteskap, så kan Gud gjennopprette det. Ingen ekteskap er enkle. Det kan til tider være knalltøft, og man kan streve med store problemer. Så det kreves at begge er innstilte på å gå Guds vei, sier Stevenson. KPK

Les i morgen: Ble gjenforent etter seks år

Les mer: Indremisjonsforbundets veiledningsdokument om skilsmisse og gjengifte

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.