− Ingen er født homofile

I mange år har Stein Solberg jobbet med identitet i Kristus og kjønnsidentitet. Lørdag holder han seminar i Betlehem i Bergen.

− Det er sammensatte årsaker til homofili. Jeg tror ikke at noen er skapt eller født homofile, eller at dette bare er biologisk motivert, men heller at det handler om sosiale og kulturelle årsaker og de personlige valg man tar. Og framfor alt om psykologiske faktorer som relasjoner, bekreftelse, emosjonelle behov og underskudd på erfaringer av maskulinitet eller femininitet , dvs. en usikker kjønnsidentitet, sier Solberg til sambåndet.no.

Han bor i Halden og er utdannet teolog. Tidligere har han reist som evangelist i Indremisjonsselskapet. De senere år har han for det meste reist rundt som forkynner og seminarholder, og lørdag kommer han til Betlehem i Bergen for å holde seminaret «Korsets gjenopprettelse av det sanne jeg». På plakaten står det at han vil berøre tematikken homofili.

Får ikke hjelp
− Homofili er ikke først og fremst et seksuelt problem, men handler om relasjonelle og emosjonelle behov som ikke er møtt, og blir erotisert. I møtet med Kristuskorset kan vi reise oss og få hjelp til å bli trygge i vår kjønnsidentitet. Jeg har møtt mange mennesker i sjelesorg, i bedehus og i kirken. Flere har opplevd at de i kirken og i liberale kretser har fått full frihet og aksept for å leve som de vil. I konservative kretser får de bare høre at homofil praksis er galt, et syn jeg naturligvis deler, forteller Solberg.

− Men hverken i liberale eller konservative miljøer får de hjelp til å komme til rette med følelsene sine, eller hjelp til en prosess mot heteroseksualitet. Jeg ønsker å gi håp til de som søker det, fortsetter han.

Rettferdig og synder
Andre tema som han vil berøre på seminaret, er ny identitet i Kristus, gjenopprettelse av kjønnsidentitet og maskulinitet og femininitet.

− Hva legger du i ny identitet i Kristus?

− I den klassiske sammenhengen vet vi at vi er syndere og samtidig rettferdige. Det betyr at vi er syndige mennesker, med mange gode kvaliteter relativt sett, samtidig som vi innenfor Gud er helt rene og hellige i Kristus. Det er en dobbelthet i identiteten. Men det primære er at vi er rettferdige og hellige i Kristus.

Kjønnsidentitet
Solberg tror helliggjørelse også kan berøre kjønnsidentiteten.

− Da handler det om å bli de menn og kvinner vi er skapt til å være. Det er forskjell på kvinner og menn. Dette går ikke bare på at kvinner føder barn, og heller ikke bare på tjenesten. Gud har skapt oss i sitt bilde, og i det bildet er vi skapt til mann og kvinne. Mannens identitet ligger i det maskuline, mens kvinnens identitet ligger i det feminine.

Maskulinitet og feminitet
− Er det ikke en fare for at man enten gjør kvinner og menn så like at man ikke tar forskjellene på alvor, eller så forskjellige at de blir som to ulike arter?

− Som mennesker er det stor likhet mellom oss, og samtidig er vi to kjønn. Dette går ikke bare på biologi. Det handler om dypere karakteristikker. Maskulinitet handler bla. om initiativ, ta avgjørelser, styring, ledelse, sannhet. Femininitet handler mer om å relatere seg til andre, lytte, sette seg inn i andres situasjon, favne, omfavne, om nåde og kjærlighet. Du kan si at maskulinitet dreier seg mer om å gjøre og rasjonalitet, femininitet mer om å være,  rasjonalitet og intuisjon, sier Stein Solberg.

− Begge kjønn har begge dimensjoner i seg, legger han til.

6 replies
 1. Bernt Barstad says:

  Og kjønn, og seksuelle preferanser er noe man blir ekspert på gjennom å studere teologi? Makan til meningsløs retorikk skal man lete lenge etter. Bare gjennom sitatet: «Homofili er ikke først og fremst et seksuelt problem….», så setter han standard. Homofili er et problemt – for hvem? For Solberg? – I så fall syns jeg han skal bruke kreftene sine på å løse sine egne personlige problemer og la homofile være i fred, det største problemet for homofile er jo ikke at de er homofile, det er omgivelsene som ikke evner å tolerere at de er homofile og leter etter en forklaring på dette «problemet». Kan ikke Solberg bruke energien sin på å hjelpe personer i nød, eller annet matnyttig?

  Svar
  • Petter Olsen says:

   Hei, Bernt Barstad, og takk for respons! Jeg svarer som ansvarlig redaktør for Sambåndet. Jeg vil oppfordre deg til å lese artikkelen en gang til og se hvem Solberg faktisk har som målgruppe. Sitat fra artikkelen: «Jeg har møtt mange mennesker i sjelesorg, i bedehus og i kirken. Flere har opplevd at de i kirken og i liberale kretser har fått full frihet og aksept for å leve som de vil. I konservative kretser får de bare høre at homofil praksis er galt, et syn jeg naturligvis deler, forteller Solberg. − Men hverken i liberale eller konservative miljøer får de hjelp til å komme til rette med følelsene sine, eller hjelp til en prosess mot heteroseksualitet. Jeg ønsker å gi håp til de som søker det, fortsetter han.»

   Han retter seg altså mot en gruppe mennesker som opplever å ha et behov for å snakke om dette. Skal disse da bare avvises? For konkrete eksempler kan de se denne lenken: http://www.dagen.no/tag/øivind_svendsen

   Svar
 2. Kristofer Selbekk says:

  Så trist å lese at det fortsatt er folk som misbruker religion i hensikt av å undertrykke en gruppe mennesker på bakgrunn av hvem de har lyst til å kysse på. Slikt hatprat håper jeg ingen vil høre på.

  Homofili er ikke et selsuelt problem – det er ikke et problem overhodet!

  Svar
  • Petter Olsen says:

   Hei, Kristofer Selbekk! Jeg svarer som ansvarlig redaktør for Sambåndet. Jeg mener du her beveger deg på feil side av det som kan kalles saklig, og derfor var jeg i tvil om jeg skulle publisere innlegget ditt. Er det «hatprat» og «misbruk av religion» å møte mennesker som har et behov for samtale? Se ellers mitt svar til Bernt Barstad, inkludert lenke.

   Svar
 3. Thomas says:

  Veldig bra at noen tar opp dette. Fint at de som vil ha hjelp til å forandre en seksuell identitet har mulighet til å ha noen å snakke med. Har selv slitt mye med dette i kristen sammenheng, så synes det er positivt at noen bryr seg.

  Svar
 4. Live Danbolt Drange says:

  Hvilke bibelske tekster bygger Solberg sin beskrivelse av det maskuline og det feminine på? Som kristen kvinne har det for meg vært befriende å bli kjent med det bibelske persongalleriet som ikke på noen måte kan plasseres i disse stereotype kjønnskategoriene. Min identitet ligger ikke først og fremst i mitt kjønn, men i Jesus Kristus, – som menneske var han en mann, men han er forbilde for både menn og kvinner, et forbilde som dekker alle de egenskapene som Solberg karakteriser som maskuline OG feminine – og som ligger i det Gudsbilde vi er skapt i.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.