SPEKTRUM:: Franklin Graham talte usminket, ærlig og aktuelt over lignelsen om den bortkomne sønn, og mange (bildet over) søkte frelse. Alle foto: Petter Olsen

Dette trengte Norge

KOMMENTAR Det var sterkt å se mennesker i ti- og hundretall gå fram i Oslo Spektrum lørdag kveld for å søke frelse.

OSLO: De som trakk seg som medarrangører av helgens møter med Franklin Graham, hadde sine grunner og står for dem. Selv er jeg glad for at Erik Furnes og Indremisjonsforbundet – med en samlet ledergruppe i ryggen – valgte å opprettholde støtten til å invitere Billy Grahams sønn til Oslo.

Jeg er uenig i Franklin Grahams vurdering av den sittende amerikanske presidenten og hvordan han kom til makten, men jeg mente det var mulig og forsvarlig å skille mellom Grahams politiske uttalelser og hans funksjon som evangelist. Det var som evangelist han var invitert til Norge, og det var som evangelist han kom. Hadde han valgt å bruke talerstolen til å komme med politiske uttalelser, ville jeg ha reagert – for politisk agitasjon har ikke noe på en evangelisk samling å gjøre.

Det var som evangelist han var invitert til Norge, og det var som evangelist han kom

Aktuell og uredd

I Oslo spektrum lørdag kveld tror jeg ikke noen av de 4350 som hadde bestilt gratisbillett, reflekterte over Franklin Grahams forhold til Donald Trump. Da Graham slapp til halvannen time ut i møtet, tok han utgangspunkt i lignelsen i Luk 11,15-24 om den bortkomne sønn, en av de mest kjente tekstene i Bibelen. Utleggelsen var bibelsk og svært aktuell. Den var også fri for politisk korrekthet og menneskefrykt, noe som ikke minst trengs i vår tid.

Utleggelsen var bibelsk og svært aktuell. Den var også fri for politisk korrekthet og menneskefrykt, noe som ikke minst trengs i vår tid

-Den yngste sønnen ville ha arven utbetalt på forskudd og signaliserte dermed at han ønsket faren død. Dette er et bilde på dagens generasjon og mennesket som sådant, som er i opprør mot Gud og løper bort fra Gud. Søker du lykken slik den unge mannen i lignelsen gjorde? Jager du det penger kan kjøpe? Større flatskjem, en Tesla? Etter en stund er siste mote utslitt, det tilfredsstiller bare en liten stund, konstaterte Graham.

Mennesker søker lykke, fred og mening med livet, men vi har et problem, påpekte Graham:

-Vi har et vakuum og en tomhet inne i oss som bare Gud kan fylle. I kveld kan du få dette vakuumet fylt av Gud. Gud vil at vi skal ha fred, glede og tilfredshet, men problemet er synd, som er en barriere mot Gud. Synden må sones, og Jesu blod på korset er en soning.

Synd

GRATIS INNGANG: 4350 hadde bestilt billett, og alle var gratis.

Til dem som måtte lure på hva synd er for noe og kunne tenkes å argumentere med at mye er akseptert i dag som ikke var det for noen tiår siden, var Graham klar:

-Guds lover er de samme – og vil forbli de samme. Har du løyet? Ikke det? Da er du en løgner, poengterte Graham med et lite smil og fortsatte med det å framsette falskt vitnesbyrd og å begjære (igjen dukket el-bilen Tesla opp som eksempel).

-«Dette er så trivielt», innvender du gjerne, men det handler om hjertets holdning. Om å misbruke Guds navn, om utroskap, om  seksuelt samvær utenfor ekteskapet.

Kontroversielt

Om sistnevnte var ikke Graham redd for å gå rett inn i kirke- og samfunnsdebatten:

-Gud ga oss sex, men da innenfor rammen av ekteskapet mellom én kvinne og én mann, ikke mellom samkjønnede. Det betyr ikke noe hva kulturen eller samfunnet sier. Gud elsker deg og vil tilgi deg i kveld, sa Graham – og gikk videre til et annet kontroversielt punkt:

-Drap er en synd, og du sier «det vet vi, jo, og vi låser drapsmenn inne», men hva med abort? Det er imot Guds lov, og det er hans lov vi skal svare for. Du som er her som har tatt en abort; Gud vil tilgi deg i kveld. Gud ivrer etter å tilgi. Jesus tok synden bort. Han døde for deg. Han er veien, sannheten og livet, og i kveld vil noen ta en bestemmelse, sa Graham.

Evangelisten og nødhjelpsdirektøren ble personlig da han på dette punktet i talen plukket opp tråden fra lignelsen om den bortkomne sønn. 

Omvendelse

-Den unge mannen sprang bort fra hjemmet, fra faren og fra Gud. Mange her inne har sprunget lenge. Jeg rømte selv fra Gud som ung, sa Graham.

Det var ikke det at han sluttet å tro på Gud, påpekte Graham, men at han ikke ville at Gud skulle blandet seg inn i livet hans. Men han merket vakuumet, og en kveld ropte han til Gud: «jeg har syndet, og jeg angrer. Jeg tror at Jesus dde for meg, og jeg vil at han skal ta kontroll over mitt liv.» 

– Jeg sa at jeg ville omvende meg og var i behov av Guds hjelp til det. Den kvelden tok jeg imot ham og har fulgt ham siden som herre i livet mitt, sa Graham.

Appell

KAMPANJE: «Håpets festival» var gjort vel kjent på forhånd.

Den halvtimes lange talen var kjemisk fri for lettkjøpt nåde og underkommunisering av behovet for faktisk å vende seg fra synden. I siste del av talen fulgte Graham utviklingstrekkene i lignelsen og utfordret tilhørerne:

Den halvtimes lange talen var kjemisk fri for lettkjøpt nåde

-Er du på rømmen fra Gud? Har du reist langt bort, billedlig talt? Pengene tok slutt for den unge mannen, han var konkurs. Er du på et slikt punkt i livet at du er åndelig knust? Det ble hungersnød i landet, merker du en åndelig hunger? En ung, jødisk mann havnet som  grisepasser, nærmest så lavt det var mulig for ham å komme. Opplever du det slik? 

Den bortkomne sønn kom til seg selv og innså at han hadde et valg, påpekte Graham.

-I kveld kan du komme. Jesus ønsker å ta din skyld- og skamfølelse. Han utgjød villig sitt blod slik at du kan komme. Du har et valg. Er du fortapt i kveld? Søk Herren mens han er å finne, oppfordret Graham.

Nåde

Den unge mannen i lignelsen forsto at han hadde syndet. Han satset alt på farens tilgivelse, sa Graham – og ble igjen svært konkret:

– Du må være villig til å omvende deg – som å avbryte en seksuell relasjon eller å slutte med uærlige ting. Ikke i egen kraft, men setter du din lit til Jeus i tro, vil Den hellige ånd gi deg styrke til å omvende deg. Den unge mannen reiste seg opp og forlot grisebingen. Faren så ham langt borte, løp ham i møte og kysset ham. Sønnen prøvde ikke å rettferdiggjøre det han hadde gjort, men bekjente sin synd. Han var skitten, men fikk en kappe av faren som dekket over skitten. Jesu blod vil rense deg fra all synd. Er du villig til å omnvende deg? Av nåde er vi frelst, ved tro, siterte Graham.

Frelsesbønn

Da invitasjonen så gikk ut om å komme fram, strømmet det mennesker til fra hele salen. Hver fikk sin veileder.

-Jesus sto offentlig fram for deg. De kledte av ham og spyttet på ham. Han hang naken for verdens øyne på korset for å frelse deg, sa Graham.

De som var kommet fram, ble ledet gjennom en frelsesbønn og fikk utlevert litteratur, og kontaktinformasjon ble registrert for senere å kunne lede dem inn i en lokal forsamling.

-Du er tilgitt. Synden din er slettet ut som når du trykker på slett-knappen på pc-en, sa Franklin Graham.

Evangelisten hadde en siste hilsen før møtet gikk over i en avsluttende konsert: – Kom igjen i morgen og ta med en venn som trenger Jesus. 

Det var en sterk kveld i Oslo Spektrum.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.