Stiller spørsmål til Graham-arrangør

Erik Furnes er blant kristenlederne som har invitert evangelist Franklin Graham til Spektrum i Oslo 11. og 12. november.

Sønnen til den verdenskjente evangelisten Billy Graham gjester Norge i november i forbindelse med en evangelisk storsatsing i hovedstadens sentrumsarena, meldte Kristelig Pressekontor 27. januar. Utgangpunket var en pressemelding fra Billy Graham Evangelistic Association (BGEA).

Reaksjoner

Etter at nyheten ble kjent har det kommet en del reaksjoner. Det knytter seg til uttalelser Franklin Graham har kommet med om den nyvalgte amerikanske presidenten Donald Trump. Ifølge Religion News Service har Franklin sagt at han «tror at Gud lot Donald Trump vinne valget for å beskytte nasjonen ved å åpne for noen gode dommere». Graham er også sitert på at han tror «Guds hånd» spilte en rolle for at Trump vant noen av de statene det på forhånd var ansett som bortimot umulig at han kunne vinne. 

Åpenhjertig

Torsdag kveld møtte Erik Furnes og en av de andre kristenlederne som har gitt sin støtte til at Graham inviteres, representanter for BGEA og lederen i styret for evangeliseringsaksjonen, Sten Sørensen.

– Vi hadde en åpenhjertig samtale i en god tone. Vi fikk luftet en del spørsmål og fikk noen svar over bordet. Andre spørsmål tar de med seg og arbeider videre med, sier generalsekretær i Indremisjonsforbundet (ImF), Erik Furnes, til sambåndet.no.

Furnes ønsker ikke å gå i detalj om hvilke spørsmål det handler om, men bekrefter at noen av de sitatene som tillegges Graham, var tema på møtet.

Bønn for Trump

− Hva tenker du om at Franklin Graham ba under presidentinnsettelsen for Donald Trump og på den måten viste en støtte til de som sitter med makten?

− Det er en lang amerikansk tradisjon og en integrert del av presidentinnsettelsen. Man ber for alle presidentene. I 1 Tim 2,1-2 står det om å be for de som har høy stilling, sier Furnes og legger til:

– Samtidig forstår jeg at mange kristne i Norge har problem med å forstå en så sterk tilslutning fra en kristenleder til en bestemt politiker, og jeg støtter det heller ikke.

Trakk seg

Henvendelsen fra BGEA til de norske kristenlederene kom for halvannet år siden. Erik Furnes utgjør sammen med ca. 20 andre kristenledere, deriblant Elin Fagerbakke, Anne Christiansen, Øyvind Åsland, Sigmund Kristoffersen, Leif S. Jacobsen og Andreas Nordli, det arrangøren nå beskriver som en rådgivende komité i forbindelse med at Franklin Graham er invitert til Norge.

– Det er minimalt med ressurser jeg og ImF bruker på dette. Egentlig handler det bare om en tilslutning og en oppfordring, påpeker Furnes.

I løpet av debatten, og etter at Sambåndets papirutgave gikk i trykken med en versjon av denne artikkelen, har fire av medlemmene i den rådgivende komiteen trukket seg. Det gjelder Svein Granerud, Arnfinn Løyning, Hermund Haaland og Håkon Fagervik. Begrunnelsen deres knytter seg til det politiske aspektet ved Graham.  

Utfordrer kristne

− Det er to ting som gjør at Indremisjonsforbundet ønsker å være med på å invitere Franklin Graham til Norge. Initiativtakerne presenterte et evangeliseringsopplegg rundt møtene i Spektrum. De har utfordret kristne til å invitere ikke-kristne på møtet. Det er altså ikke bare snakk om et møte. For det andre hadde de et lignende møte med Franklin Graham på Island i 2013. Våre islandske venner i Nordisk Indremisjonsråd var sentral i aksjonen, og de hadde en veldig positiv erfaring, sier Furnes.

Planen er at det fra mars av vil bli holdt inspirasjons- og informasjonsmøter i flere byer på Østlandet. Et hovedkontor er under opprettelse i Oslo. Leder av arbeidet til BGEA i Europa, Hans Mannegren, leder den daglige virksomheten.

Klart budskap

«Norge trenger som aldri før det klare evangeliske budskapet. Vi lever i en tid med mange og forvirrende røster. Graham har et tydelig budskap som vil oppmuntre både kristne og de som ikke kjenner Gud, til å gå Guds vei. Han har «takket JA» til invitasjonen og ser fram til å komme til Norge», understrekes det i pressemeldingen fra BGEA.

Også ledergruppen for Graham-arrangementet hadde møte torsdag. Både Dagen og Vårt Land siterer i dagens avisutgaver Sten Sørensen på at arrangementet vil bli gjennomført.  

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.