SOTRA: Radiogudstenesta finner rent fysisk sted i Fjell kirke på Straume vest for Bergen. FOTO: TOLPOST/WIKIMEDIA COMMONS

Inviterer bedehusfolk til høymesse

Bedehusfolk som har gitt uttrykk for savn av liturgi i forsamlingene, får nå et alternativ.

De kaller seg en gruppe på fem kirkefolk som er medlemmer i Den norske kirke. De har tatt initiativ til Radiogudstenesta i Fjell kyrkje den siste søndagen i måneden i høst.

På en løpeseddel skriver de: «Vi ynskjer … at Radiogudstenesta skal «byggja bru» til organisasjonar og … kyrkjelydar/forsamlingar … og bedehusmiljøet. Nokre som går i dei nye forsamlingane, har gitt uttrykk for at dei saknar liturgien og salmesongen dei får i gudstenesta i kyrkja. Dette vil dei få på Radiogudstenesta.»

Den første ble holdt søndag 30. september. Etter nyttår blir gudstjenesten trolig tredje søndagen i måneden, for å at den ikke skal kollidere med samlingen Bibel, bønn og lovsang i Foldnes kyrkje som i høst er på samme søndag.

Kombinasjon
‒ Vi ønsker å ha en kombinasjon av de uformelle delene som vi finner i møtene i lavkirkelige og karismatiske forsamlinger og den skatten kirken har utviklet over 2000 år som ligger i liturgien og salmesangen Jeg er glad i kirken og vil at Guds ord blir forkynt og sakramentene blir forvaltet rett. Slik forklarer en av initiativtakerne, Jan Helge Lie, hvorfor de har startet dette prosjektet.

‒ Jeg går i ulike kristne sammenhenger, og ønsker at folk også skal møtes til høymesse. Radiogudstenesta kan være et slikt møtepunkt, legger han til.

Opptak
‒ Hvordan var den første radiogudstjenesten?

‒ Det var en fin gudstjeneste. Vi var ikke så mange, 36 personer, men det var en fin forsamling og flinke forsangere, og vi avsluttet med nattverd, forteller en av initiativtakerne, Jan Helge Lie, om den første radiogudstjenesten.

Gruppen som jobber med prosjektet, ordner selv med opptak av gudstjenesten, så redigerer P7 det og sender det fjorten dager senere. Indremisjonsforbundet er en av P7s medlemsorganisasjoner.

P7
‒ P7 har en bred teologisk plattform, og her har en gruppe bibeltro konservative kristne tatt initiativ for å sikre bibeltro forkynnelse i Den norske kirke. Det vil vi være med på å heie frem, sier daglig leder Kenneth Hjortland i P7.

‒ Hva betyr dette samarbeidet for P7?

‒ De får sende en time en gang i måneden. Det er vårt engasjement. Vi vil sende disse gudstjenestene for at flere i landet skal få mulighet til å høre en gudstjeneste der de som står bak, er bibeltro konservative kristne, svarer Hjortland.

Det at Radiogudtenesta selv legger til rette for radioopptak, gjør det ifølge Hjortland mye lettere for P7 å være med på prosjektet.

Økumenisk
Lie forteller at det vil være prester og forkynnere fra ulike sammenhenger som har det klassiske synet på ekteskapet, som skal forkynne på radiogudstjenesten.

‒ Det er også et økumenisk prosjekt, og det er viktig at kristenfolket står samlet.

‒ Hvordan har samarbeidet med Fjell kyrkje vært?

Soknerådet i Fjell vedtok etter vedtaket på kirkemøtet i 2016 om vigsel av likekjønnede, at en til to gudstjenester i måneden skal forrettes av en prest med det klassiske ekteskapssynet. Det var sokneprestens forslag at vi kunne ha Radiogudstenesta en gang i måneden. Så det er et godt samarbeid med kirken.

En vei
‒ Er dette et eksempel på at det går an å leve med to syn i kirken?

Ja, jeg håper det er et eksempel på at det fins en vei for oss konservative i kirken etter vedtaket om vigsel av likekjønnede. Kirkemøtet har vedtatt at det fortsatt skal være plass for det klassiske ekteskapssynet i den norske kirke, svarer Lie.

Gruppen har startet foreningen Radiogudstenesta som er registrert i Brønnøysundregisteret, for ”å få ryddige forhold”, som Lie uttrykker det.

Potensial
‒ Hvordan har samarbeidet med P7 vært?

Samarbeidet med P7 er til gjensidig glede. Det er stort potensial i P7 til å nå ut med evangeliet. Vi ser på det som en vinn-vinn situasjon for både P7 og oss.

Radiogudstenesta begynner klokken 17.00, og det hele starter med kirkekaffe kl 16.15.

For mange kan det passe med gudstjeneste på ettermiddagen, og det er kanskje et godt tilbud til for eksempel bibelskolestudentene på Bildøy Bibelskole, sier Jan Helge Lie.

Les fredag: Høy- eller lavkirkelig møteform på bedehuset?

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.