UTFORDRER: – Kristne vitenskapsfolk må komme ut av skapet og bli forbilder for kristne studenter, sier generalsekretær Karl-Johan Kjøde i Laget. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

Ber kristne akademikere heise flagg

Laget utfordrer kristne forskere og forelesere om å stå fram slik at ferske kristne studenter kan få noen forbilder.

Ni av ti kristne studenter mener kristne lever «inni skapet» med sin tro, viser en undersøkelse Laget (Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag) har gjort. På norske studiesteder er tanken på å kombinere gudstro med vitenskap fremmed for mange.

Mangler modeller

Norge har omkring 300.000 studenter. Et fåtall er aktive kristne, og mange av dem som har en gudstro, møter fort veggen når studiene starter. For noen skal det ikke mer til enn et møte med en foreleser som markerer at kristendom og vitenskap går dårlig sammen.

  – En årsak til at mange mister troen, er at de ikke ser noen som viser dem hvordan det kan se ut når man både er kristen og jobber vitenskapelig. De mangler rollemodeller, sier generalsekretær Karl-Johan Kjøde i Laget.

Mister troen

En del studenter tenker dermed at troen er noe de må skjule.

  – Derfor vil jeg utfordre dem som jobber i akademia. Jeg vet etter hvert om mange dyktige vitenskapelig ansatte som er kristne og har gjort en strålende jobb på sine fagfelt. De er toneangivende premissleverandører innen faget sitt, men det har vært litt av en jobb å finne dem, sier Kjøde til Kristelig Pressekontor.

  Lagets undersøkelse viser også at mange kristne studenter har en høy terskel for å snakke med andre om sin tro. Få gjør det uten å bli spurt direkte om det. Kjøde tror en hovedårsak er tanken om at tro og vitenskap ikke lar seg kombinere, er så sterk.

  – Den er veldig utbredt i Norge. Svært mange mener vitenskap og tro står i et motsetningsforhold, sier han og viser til tall som gjør Norge til det landet i Europa der denne tanken er mest vanlig. Ifølge Pew Research Institute mener hele 42 prosent av befolkningen at vitenskapen har gjort religion overflødig.

  – Ikke i noe annet land mister så mange troen de er vokst opp med, påpeker Kjøde og viser til tall fra USA som viser at syv av ti unge med kristen bakgrunn slutter å oppsøke menigheten når de kommer i slutten av tenårene. Han tror tallene kan være de samme i Norge.

Fram i lyset

Et av Lagets mottrekk er å få kristne vitenskapelig ansatte ved universiteter og høgskoler på banen.

  – Noen har sagt at professorene er det nye presteskapet – de som har definisjonsmakten i samfunnets øyne. Mye fra populærkulturen er ideologisk materiale som først er tygd i akademia. Da er det fantastisk viktig å ha kontakt med de vitenskapelig ansatte som former akademia, sier Kjøde.

Generalsekretæren i Laget gjør mer enn å analysere. Han tar direkte kontakt med dem han utfordrer.

  – Går dere rundt og banker på kontordørene og stikker en finger i magen på professorene?

  – Det er ikke så langt unna. Når jeg snakker med vitenskapelig ansatte, utfordrer jeg dem personlig, sier Kjøde.

Laget-lederen er sterkt engasjert i arbeidet med å snu det han ser på som dyster trend.

  – Det er en ukultur blant kristne studenter som opplever at de ikke kan leve åpent med sin viktigste identitet. Da trenger vi kultursettere som kristne forskere og forelesere.

  – Du ber dem omtrent om å komme ut av skapet?

  – Jeg ønsker i alle fall å heie på dem som ønsker å stå fram, sier han og påpeker at det tross mangelen på gode forbilder, finnes utmerkede eksempler på akademikere som allerede markerer sin tro med iver i det offentlige rom.

– God rollemodell

Ben David Normann er blant dem han nevner. Astrofysikeren fra Universitetet i Stavanger vant nylig Forsker-Grand Prix og kan smykke seg med tittelen «Norges beste forskningsformidler». Normann har markert seg som en frimodig troende.

  – Ved å engasjere meg i Laget er jeg blitt tvunget til å tenke gjennom hva jeg egentlig står for som kristen, sier Normann som blant annet er med på utadrettede markeringer på ulike universitetsområder.

  – Han reiser rundt og holder seminarer om vitenskap og tro. Vi trenger flere sånne, sier Karl-Johan Kjøde.

Kjent gjest

ÅPEN: John Lennox er professor emeritus i matematikk ved universitetet i Oxford og en kjent trosforsvarer. FOTO: PETTER OLSEN

Denne uka er briten John Lennox trekkplaster under Skepsisuka på Universitetet i Oslo som Laget står bak. Matematikkprofessoren er blant dem Kjøde trekker fram internasjonalt som en anerkjent vitenskapsmann som tør å snakke om sin tro.

  – Den faglige anerkjennelsen fører kanskje til at folk tenker at han også har noe fornuftig å si om Gud, håper Kjøde.

  Lennox reiser fredag videre til Veritas-konferansen i Grimstad som Laget arrangerer sammen med Bibelskolen i Grimstad og NLA Høgskolen Gimlekollen.

– Mobbes

Professor Ola Honningdal Grytten ved Norges handelshøyskole mener Karl-Johan Kjøde gjør helt rett i å utfordre forelesere og forskere til å markere hva de tror på.

 – Årsaken til at de ikke gjør det, er nok den samme som for mange av studentene. De er vant med at man blir litt sett ned på, utestengt eller mobbet når de sier at de har en kristen tro. Mediene framstiller ofte kristne på en negativ og feilaktig måte. De er opptatt av at visse grupper skal komme ut av skapet, men kristne skal helst mobbes inn i skapet. Jeg tror det går veldig mye på det, forklarer Grytten som har lang erfaring med å være eksponert i mediene og har aldri lagt skjul på sin tro.

– Når man først toner flagg, er det ikke så ille som mange tror, og vi som er kristne, har et ansvar for å si hva vi tror på, sier han med klar adresse til akademiske kolleger.

Grytten vil ikke at kristne vitenskapelig ansatte skal forkynne når de foreleser, men mener samtidig at de skal tørre å heise flagg.

  – Muslimer og ateister gjør det, men hvis kristne gjør det, er det i mange kretser mindre akseptert, sier Grytten.

Professoren er kritisk til at nesten alt ser ut til å være akseptert i samfunnet – unntatt en tydelig tro på Bibelen. Han har erfaring med at det er helt vanlig at både barn og studenter blir utestengt eller mobbet på grunn av sin kristne tro.

– Og det er en mobbing som mediene og politikerne overhodet ikke nevner. 90 prosent av kristne studenter tør ifølge undersøkelser ikke å si at de er det. Hadde dette handlet om andre grupper, ville man tatt det inn over seg og trolig satt i gang handlingsplaner, men når det er kristne, ser det ut til å være helt OK. Så det er ikke rart at mange velger å ligge lavt. Men når det er sagt, vil jeg også si at de fleste faktisk er greie og positive når du sier at du er kristen. Det er som oftest forbundet med en positiv opplevelse, har Ola Honningdal Grytten erfart. KPK

stein@kpk.no

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.