TRENGER KRISTNE: Leder for Mediekonferansen MELT, Asbjørn Furre, mener mediebransjen trenger flere kristne stemmer og håper menighetene bedre vil følge opp unge medietalenter. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK

Finner lite tro blant journalister

Blant journalister er det halvparten så mange som i resten av befolkningen som bekjenner seg til en religion. Kristen mediekonferansen har tema om hvordan innflytelse utøves.

Den kristne mediekonferansen Melt arrangeres i Oslo lørdag 27. oktober.  Melt kommer ut av et felles initiativ mellom TV Inter, Filadelfiakirken Oslo og Tro & Medier.

Ryggdekning

Medieundersøkelsen som ble presentert på Nordiske mediedager i mai i år, viste at kun 1 av 4 journalister bekjenner seg til en bestemt religion. Det er betydelig mindre enn generelt i befolkningen der tallet ligger på rundt 50 prosent ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Leder for Melt, Asbjørn Furre, mener ungdom med interesse for medier trenger bedre oppfølging i menighetene.

– Faren ved å være ung og dyktig er at man tenker at man klarer det alene. Jeg tror at om man får ryggdekning av mentorer og folk som har gått foran, så vil man bevare en ydmykhet, noe jeg selv har savnet i mediebransjen, sier Furre.

Melt-lederen tror også at menighetenes manglende oppfostring av medietalenter hindrer mange å velge en karriere innenfor mediebransjen.

– Mediebransjen trenger flere dyktige, kristne stemmer. Infovideoer er bra, men om vi skal nå denne verden, trenger vi dyktige, åndsfylte historiefortellere som er koblet på kreativitetens kilde, Gud, sier Furre.

Visuelt språk

En som også brenner for at unge kristne skal finne sin plass i mediebransjen, er Christer Dyngeland (26) som jobber som videoprodusent og fotograf.

– Å få kristne inn i mediebransjen handler om å kunne snakke et språk folk forstår. Det visuelle språket blir viktigere og viktigere for å få budskapet fram, sier han.

Han opplevde selv å få god oppfølging i pinsekirken Tabernaklet i Bergen der han vokste opp og var engasjert i media.

Asbjørn Furre er også opptatt av at menigheter skal ta vare på sine medietalenter og bli bevisst på hva disse kan bidra med både i menigheten og i samfunnet. Han påpeker at selv menigheter som driver med medieproduksjon, ofte begrenser seg til enkle informasjonsvideoer for gudstjenesten. Faren er da at kreativiteten ikke blir inspirert, og at man enten blir lei eller tar talentet sitt med seg et annet sted enn i menigheten.

– Medier er alt fra tekst til visuelt til lyd og annen kreativitet og er noe menigheter bør ha alle forutsetninger for å være best i landet på. Da må vi tenke sammen og se hva vi har i hendene, sier Furre.

Synlighet

Årets utgave av Melt inviterer blant annet til en debatt om kristnes synlighet i media. Vi sakser fra programmet: «Klarer vi å formidle helheten av Guds rike når vi benytter vår innflytelse i offentligheten? Eller henger vi oss opp i detaljer? Er vi tydelige nok, eller blir vi vage? Mange med stor innflytelse tier om sin tro. Hvorfor? Mange kirkeledere ender opp med å snakke mer om politikk enn om Jesus. Hvorfor? Finnes det en god løsning?

Journalist Lars Akerhaug mener kristne ledere ofte opptrer som skremte høns når de får medienes søkelys mot seg. Han deltar i årets Melt-debatt, sammen med Andreas Hegertun, Christer Dyngeland, Silje Kvamme Bjørndal og Joel Nyström.»

Les mer: Er det sant at det er få kristne stemmer i offentligheten? 

Drømmer om mentorordning

Sammen med Asbjørn Furre og Melt drømmer Christer Dyngeland om en mentorordning hvor erfarne mediearbeidere tar unge lovende under sine vinger.

– Gjennom Melt-konferansen kan man også få koblet seg på et profesjonelt nettverk og komme i kontakt med folk som har vært i bransjen lenge. Jeg tror det kan bety mye for kristen-Norge, sier Dyngeland.

Både Dyngeland og Furre tror mentoringen kan gå begge veier.

– Det kan fort være at en 50-åring skal bli mentoret av en 25-åring fordi den unge kan mer innenfor et fagfelt. Man må legge av seg stoltheten og gå ydmykt inn og tenke at dette er noe man gjør sammen, sier Furre.

– De som har vært i bransjen lenge, kan mye, mens de unge kanskje kan mer om nye former for medier. Selv spør jeg ofte de yngste tenåringene i kirken til råds, legger Christer Dyngeland til. KPK

Redigert for sambåndet.no av Petter Olsen

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.